Atunci cand suferi de hipotiroidism unele alimente pot fi incompatibile cu tratamentul pe care-l urmezi. Anumite substante nutritive pot sa influenteze functionarea glandei tiroide, iar unele mancaruri pot sa scada capacitatea corpului de a absorbi hormonii de inlocuire pe care ii iei ca parte a tratamentului pentru tiroida.
Nu exista un regim alimentar ideal pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune, dar alegerile alimentare inteligente le pot imbunatati starea generala de sanatate. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumi cu precautie daca suferi de hipotiroidism.
Soia
Estrogenul e hormonul care poate influenta capacitatea corpului de a folosi hormonul tiroidian. Soia contine fitoestrogen. Acesta este un hormon pe baza de plante despre care unii cercetatori spun ca ar putea sa creasca riscul imbolnavirii de hipotiroidism. De aceea, persoanele care se confrunta cu aceasta boala ar trebui sa consume soia cu masura.
Gluten
E o proteina care se gaseste in mancarea procesata care are la baza grau, orz, secara si alte cereale. Glutenul poate sa irite intestinul subtire si sa impiedice absorbtia medicamentelor care inlocuiesc hormonul tiroidian.
Mancarurile grase
Studiile au demonstrat ca grasimile scad capacitatea corpului de a absorbi medicamentele specifice hipotiroidismului. Ele ar putea sa afecteze si capacitatea tiroidei de a secreta hormonul specific. Unii medici recomanda celor care se confrunta cu aceasta boala sa consume cat mai putine alimente bogate in grasimi. In aceasta categorie intra untul, maioneza, margarina si carnea excesiv de grasa.
Alimentele bogate in zahar
Hipotiroidismul poate sa duca la incetinirea metabolismului. Asta inseamna ca daca nu ai grija ce mananci poti sa te ingrasi usor. Mancarurile care contin mult zahar au multe calorii si sunt in general lipsite de valoare nutritiva.
Cafeaua
Cofeina blocheaza absorbtia inlocuitorilor hormonului tiroidian, dupa cum au demonstrat mai multe studii. Persoanele care sufera de hipotiroidism trebuie sa-si ia medicamentele numai cu apa, niciodata cu cafea. Cafeaua ar trebui bauta doar dupa ce au trecut cel putin 30 de minute de la momentul in care au fost luate medicamentele.
Alcoolul
Consumul de alcool influenteaza negativ atat nivelul hormonilor tiroidieni in organism, cat si capacitatea tiroidei de a produce hormoni, de aceea persoanele care sufera de hipotiroidism ar trebui sa renunte de tot la alcool sau sa-l consume cu moderatie.
Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Sanatate CityFemme.
Sursa informatie: http://www.everydayhealth.com/health-report/thyroid-pictures/foods-to-avoid.aspx#/slide-10 / Sursa foto: pixabay.com