Femeile conduc lumea: Interviu cu Andreea Chiuaru

Pe Andreea o stiu de niste ani buni, datorita pasiunii ei pentru carti, a blogului si a faptului ca a lucrat intr-o editura de carte. La un moment dat am participat si la un eveniment organizat de ea – editia pilot a targului de carte Shop my library, care mi-a dat ocazia sa interactionez cu o multime de iubitori de carte.

Intre timp Andreea s-a mai schimbat (sau mai degraba s-a maturizat), s-a definit ca fiind mult mai mult decat o fata care citeste, iar de ceva timp a dus lucrurile la urmatorul nivel, atunci cand a decis sa isi dea demisia si sa devina freelancer.

Asa ca acum ii urmaresc cu interes postarile si story-urile pe Instagram, unde abordeaza o multime de teme, de la digital detox, cum (si de ce) sa iti faci o strategie de social media, sfaturi financiare, calatorii si carti (dar nu la fel de mult ca pe vremuri).

Iar astazi o avem invitata pe blog, in sectiunea “Femeile conduc lumea”, pentru ca mi se pare ca merita sa ii descoperiti povestea! 🙂

1. Buna, poți să începi, te rog, prin a ne spune câteva cuvinte despre tine? 

Eu sunt Andreea și ajut antreprenorii să-și spună povestea în mediul digital prin strategii creative de social media. Am început să fac ceea ce fac din dorința de a vedea mai multe povești bine spuse în online, dar și pentru că sunt o mare cumpărătoare de branduri locale și îmi doresc să îi ajut să se promoveze mai bine. După 5 luni de lucrat 1:1 (prin consultanță și implementare) am decis să fac mai mult de atât așa că am lansat un curs intensiv de social media în care îi învăț cum să-și construiască o strategie de conținut și cum să comunice cu clientul lor ideal prin intermediul Facebook & Instagram Ads. 

2. Care a fost parcursul tău profesional înainte de a intra în lumea antreprenoriatului? 

Am început să fac marketing pe vremea când nu știam că se numește așa și că sunt joburi în domenii din care poți câștiga bani. Mai exact prin liceu, în 2010-2012 când am început să scriu pe bloguri personale și să creez pagini de Facebook. Am reușit să formez comunități de oameni faini fără o strategie și să aduc trafic organic pe blogul meu fără să știu o boabă de SEO. Dar tocmai succesul ăsta intutiv m-a făcut să vreau să învăț mai mult, o dată cu evenimentele de social media din România – Webstock, evenimentele de la Revista Biz etc. 

În anul II de Facultate am obținut primul internship, apoi primul job part-time, apoi o colaborare cu o agenție de content writing și ușor ușor mi-am făcut un portofoliu care mi-a adus joburi full-time în agenție și apoi la client și clienți part-time. După câțiva ani de lucrat în regim freelance după job mi-am dat seama că a venit momentul să merg pe cont propriu. Apoi lucrurile au crescut într-un ritm accelerat, pentru care sunt foarte recunoscătoare. Acum am deja două colaboratoare part-time care mă ajută să implementez strategiile pentru clienți și lucrez la a lansa un brand separat de agenție (sper că în prima parte a lui 2022).

3. Care este businessul tău și cui se adresează?

Ca model, businessul meu este o agenție de marketing digital, cu focus pe social media. Însă lucrând foarte mult la client și testând pe cont propriu de aproximativ 10 ani am deprins o abordare 360 care îmi permite să vad totul ca o imagine de ansamblu. Asta nu înseamnă că le fac eu pe toate. Însă am observat că mulți dintre antreprenori nu au timpul să caute și Social Media Manager și Strateg și SEO Specialist și Graphic Designer, mi-am asumat eu rolul de a le recomanda cei mai buni specialiști și a ține legătura cu ei în numele clienților pentru a asigura o implementare cap-coadă a proiectului. 

O ramură mai nouă a businessului meu care îmi place foarte mult este partea de consultanță și cursuri. A pornit inițial de la dorința de a oferi un serviciu mai flexibil pentru clienții cu bugete limitate, însă mă încarcă foarte mult interacțiunile 1:1. Îmi doresc să dezvolt asta și mai mult anul viitor, dar până atunci, public conținut despre ce fac și cum îi pot ajuta la mine pe Instagram.

4.Cum ți-a venit ideea si de unde ai primit cea mai multa susținere? 

A fost o trecere foarte naturală. Am devenit freelancer full-time pentru că ajunsesem în punctul în care veniturile din freelance erau egale cu salariul de la job. Apoi am avut nevoie de ajutor și am angajat part-time primul colaborator. Câteva luni mai târziu nu ne-am mai descurcat doar noi două, așa că am mai adus o persoană. Nu am pornit cu un plan de afacere clar, afacerea mea a crescut organic până în acest moment, dar nu cred că ține de noroc, ci de momentul pe care eu l-am așteptat ca să mă lansez pe piața asta – aveam deja un brand personal puternic în online, cunoaștem oameni din domeniu, aveam clienți care veneau oricum pe recomandări.

5. Cum ți s-a părut partea birocratică? E complicat? Unde ai întâmpinat cele mai multe probleme / ce ai schimba? 

Pentru mine partea birocratică va începe abia de acum. Am pornit la drum cu un PFA pe care îl deschisesem pentru târgul de carte pe care îl organizam înainte de pandemie. Am avut noroc să colaborez cu alți freelanceri care aveau formă de organizare jurdică (a fost una dintre condițiile prin care eu i-am selectat). Între timp, în planul de extindere pentru 2022 se numără și înființarea unui SRL, dar pentru că nu-mi mai permite timpul, deja voi apela la ajutor de la consultanți și specialiști care să facă asta pentru mine. E una dintre lecțiile cele mai importante pe care le-am învățat în acest proces: ajută enorm să plătești pe cineva cu expertiză ca să-ți eliberezi timp să faci lucrurile care țin de tine. Dacă nu aș fi avut acest mindset cred că aș fi fost în continuare un freelancer cu 2-3 clienți.

6. Care este cea mai mare reușită de până acum, cu care te mândrești? 

M-am dezvoltat enorm personal prin intermediul acestui business. Mă mândresc cu faptul că am investit enorm în mine, mai ales în lucrul cu fricile mele. De fiecare dată când mi-a apărut în minte vocea critică care îmi zicea „e o idee bună, dar…” am căutat sursa și am lucrat cu ea. În 2021 eu chiar am devenit cea mai bună versiune a mea, oricât de clișeic ar suna pentru că am înțeles că acest business va crește doar atâta timp cât cresc și eu. Iar dacă eu mă opresc, va stagna și el.

7. Te-ai lovit pana acum de sindromul impostorului? Cum ai gestionat teama/neliniștea respectiva? 

Fix ce ziceam mai sus. 😊 Da, e „prietenul” care mă bate pe umăr de fiecare dată când vreau să lansez ceva nou – o pagină nouă în site, un proiect, un serviciu, un curs. Fac foarte mult journaling, analizez de unde vine, vorbesc deschis despre fricile mele în terapie, dar și cu prieteni antreprenori. În momentul în care mi-am dat voie să fiu vulnerabilă, am auzit un cor de voci care mi-au spus „și eu am simțit asta”.

8. Care sunt planurile tale pe viitor?

Pe lângă ce povesteam mai sus legat de lansarea unui brand de agenție, îmi doresc să dezvolt și mai mult ramura de programe și cursuri pe care le ofer. 

9. Spune-ne ceva și despre timpul tău liber – mai ai? 🙂 Care sunt hobby-urile tale, cum îți place să te relaxezi?

Îmi fac. 😊 Deși recunosc că de multe ori în timpul liber chiar dacă nu muncesc propriu-zis fac mai degrabă ceva ce ține de dezvoltarea personală decât de relaxare. Dar mă bucură întotdeauna o carte bună, o vacanță în care să descopăr un nou oraș sau o plimbare lungă într-un parc.

10. Ce sfat ai da femeilor care se află la început de carieră, într-o lume a bărbaților? 

Să aibă mai multă încredere în forțele lor proprii și să-și găsească tribul. Ajută enorm să fii în preajma altor femei și să te deschizi. Însă eu nu privesc bărbații ca pe o competiție sau ca pe dușmani, dimpotrivă, lucrez foarte bine cu ei pentru că mi se par mai pragmatici.

Multumim, Andreea, pentru raspunsuri si iti dorim mult succes in continuare!

 

Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme

Sursa foto: arhiva personala a Andreei

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *