Filtrare prin osmoza inversa sau apa imbuteliata: o analiza a avantajelor

Un numar mare de oameni prefera apa imbuteliata, din cauza ca cea oferita de reteaua publica nu are cel mai bun gust si miros. Pe langa asta, poate contine si agenti patogeni sau elemente potential nocive. Dar, te-ai gandit la osmoza inversa ca la o optiune viabila de filtrare a apei? Este adevarat ca achizitia unor filtre poate reprezenta un cost putin mai ridicat, dar, pe termen lung, vei ajunge sa economisesti bani. Asta in comparatie cu achizitia constanta de apa imbuteliata.

De ce este important sa filtram apa potabila? Desi se folosesc metode de sterilizare a apei, in multe situatii ea nu ajunge sa fie suficient de curata atunci cand curge prin robinetele noastre. Este foarte posibil ca ea sa contina inca anumite bacterii, substante chimice sau contaminanti provenind de la reteaua de conducte si diverse infiltratii. Asadar, alegerea de a consuma apa imbuteliata pare a fi una usor de inteles, in acest caz. Haideti totusi sa facem o comporatie intre cele doua, pentru a vedea diferentele si avantajele.

Cata apa consumam zilnic?

Raspunsul e ca obisnuim sa consumam mai multa apa decat ai crede. Apa nu este consumata doar atunci cand ne este sete. Apa este necesara si pentru gatit si prepararea anumitor bauturi, de care ne bucuram zilnic. Auzim peste tot ca trebuie sa bem cel putin 2 litri de apa pe zi, dar in realitate oamenii sanatosi isi satisfac necesarul de apa ghidandu-se dupa un instinct primar: setea. 

Recomandarile generale pentru femei este de aproximativ 2,7 litri pe zi (atat din bauturi cat si din mancare), iar pentru barbati de 3,7 litri. Dar, cantitatea de apa de care ai tu nevoie este intotdeauna generata de greutatea ta, nivelul tau de activitate si alti factori. Apoi, aproximativ 80% din necesarul de apa vine din bauturi, inclusiv cafea, si restul de 20% din hrana.

Am vorbit doar despre consumul propriu de apa, fara sa includem cantitatea de apa consumata pentru gatit. Doi adulti si un copil ar consuma 5-6 litri de apa pe zi doar pentru a-si satisface necesarul individual. Daca adaugam si apa folosita pentru a prepara mancare, consumul creste. 

Filtrarea prin osmoza inversa versus apa imbuteliata

Apa imbuteliata este la indemana si, aparent, accesibila ca si cost. Dar, produce o cantitate mare de deseuri de plastic, greu de gestionat, si trebuie mereu sa te ingrijesti sa nu ramai fara. Pe langa asta, apa imbuteliata nu este atat de filtrata si purificata ca si cea obtinuta prin osmoza inversa. Chiar daca ar fi, simplul fapt ca petrece perioade indelungate in recipiente din plastic ii afecteaza calitatea, in special daca este depozitata in conditii improprii.

Osmoza inversa, pe de alta parte, purifica apa in functie de cum ai nevoie, pe loc, fara riscul de a se epuiza. Asta este posibil deoarece sistemul de filtrare prin osmoza inversa se intaleaza la punctul de intrare a apei potabile in locuinta. Asadar, atunci cand dai drumul la robinet, apa este purificata instant. 

Desi multi furnizori de apa imbuteliata promoveaza apa lor ca fiind bogata in minerale, nu se spune despre riscul ca aceasta sa contina particule de micro-plastic. Se vorbeste mult la nivel mondial despre aceste reziduuri in apa imbuteliata, multe din brand-urile recunoscute in lume avand teste pozitive cu privire la existenta micro-plasticului in apa pe care o vand. Asadar, apa imbuteliata nu este cea mai pura apa, asa cum multi ar crede. 

Concluzii de tinut minte

Pe langa costul generat de achizitia apei imbuteliate, trebuie sa mai ai in vedere costul generat de deplasarea la magazine, pentru a efectua achizitia. Asta in timp ce filtrarea prin osmoza inversa ofera apa purificata la discretie, oricand ai nevoie. 

Costurile generate de achizitia unui sistem de filtrare prin osmoza inversa pot fi usor ridicate la inceput, dar investitia se amortizeaza in timp. 

Va fi o valoare adaugata locuintei tale, ce ofera apa purificata fara a genera deseuri si alte neplaceri. Iar in comparatie cu apa imbuteliata, cheltuiala este mult mai mica, in mod evident. 

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *