Mult hulitele E-uri, care sunt de fapt coduri pentru aditivii alimentari, se gasesc pe etichetele produselor alimentare din intreaga Uniune Europeana. E102, E211 si E110 sunt ingrediente despre care ni s-a spus de multe ori ca ne pot afecta sanatatea. Un studiu realizat in urma cu cativa ani a confirmat ca unele E-uri, precum E102, E110, E104, E124, E122 si E211, numit si benzoat de sodiu, sunt daunatoare si ar trebui evitate.
Faptul ca aceste E-uri sunt periculoase in special pentru persoanele care sufera ne alergii nu ar trebui sa ne faca sa evitam toate alimentele care contin E-uri. De multe ori, litera E e doar un cod standardizat pentru substante naturale precum emulsificatorii, stabilizatorii si conservantii naturali, unele dintre acestea fiind chiar benefice sanatatii. E300, de exemplu, e doar o alta denumire pentru vitamina C, iar E160d e un antioxidant puternic.
Haideti sa vedem impreuna care sunt E-urile de care nu trebuie sa ne temem:
E300 – vitamina C
Este un antioxidant natural adaugat in multe alimente, printre care se numara carnea conservata, pestele congelat, cerealele pentru micul dejun si vinul. Ca aditiv alimentar, vitamina C ajuta corpul sa arda mai multe grasimi in timpul exercitiilor fizice, protejeaza sanatatea tesutului conjunctiv, fortifica vasele de sange, imbunatateste circulatia, protejeaza organismul de radicalii liberi, stimuleaza absorbtia fierului din alimente si mentine echilibrul sistemului imunitar.
E101 – vitamina B2
Numita si riboflavina, se foloseste in industria alimentara ca si colorant. Poate sa reduca intensitatea si frecventa migrenelor si e esentiala pentru metabolism. Vitamina B2 mentine sanatatea parului, regleaza productia de sebum si protejeaza celulele.
E100 – colorant alimentar
E o substanta folosita drept colorant alimentar natural. Are efect antiinflamator si poate sa amelioreze simptomele unor boli precum psoriazisul si eczemele. Poate sa reduca numarul polipilor de colon.
E163
Ca si E100, E163 e un colorant natural. Se adauga la unele produse lactate, jeleuri, dulciuri, muraturi, bauturi racoritoare si supe de legume. Se extrage in general din pielite de struguri si din varza rosie. Poate sa previna aparitia celulitei si a ridurilor. Protejeaza sistemul cardiovascular, iar datorita proprietatilor antiinflamatoare amelioreaza simptomele reumatismului.
E140 – clorofila
Se foloseste pentru colorarea multor produse. Printre acestea se numara pastele si absintul. Clorofila mentine sanatatea sistemului cardiovascular si inlatura efectele negative ale respirarii unui aer poluat.
E160d – licopina
Fiind un pigment de un rosu intens, licopina se foloseste frecvent ca si colorant alimentar. Se extrage in general din rosii. Despre licopina se spune ca protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete.
E161b – luteina
Se foloseste tot pentru colorarea alimentelor si e extrasa din petale de galbenele. Protejeaza ochii de stresul oxidativ si reduce riscul imbolnavirii de cataracta. In plus, previne aparitia ridurilor si hidrateaza pielea.
Speram ca descoperirile noastre v-au facut sa priviti putin mai relaxat toate acele E-uri din lista de ingrediente ale produselor pe care le cumparati! 🙂
Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Sanatate CityFemme.
Sursa informatii: http://www.healwithfood.org/articles/can-e-numbers-be-good.php / Sursa foto: pixabay.com