Carmen Liebert, pe care am luat-o la intrebari in cel mai recent interviu din categoria Femeile conduc lumea are o meserie pe cat de interesanta, pe atat de utila pentru o categorie vulnerabila de oameni, as putea spune – tinerii parinti. 🙂 Carmen face coaching de somn pentru bebelusi si copii mici si lucreaza cu mamicile obosite, pentru a le ajuta sa recupereze ceva foarte important pentru ele – odihna! Pentru ca un somn bun al bebelusului inseamna automat mai multa odihna pentru parinti. Haideti sa-i descoperim povestea impreuna in randurile de mai jos! 🙂
Cateva cuvinte despre mine
“Buna, sunt Carmen si sufar de insomnie de mult prea mult timp.” Cam asa ar trebui sa inceapa prezentarea membrilor unui grup de insomniaci anonimi, daca ar exista asa ceva. Lasand gluma la o parte, trebuie sa marturisesc ca sunt pasionata de somn si am facut din somn o prioritate. Drept urmare si domeniul in care activez acum este strans legat de somn: coaching de somn pentru bebelusi si copii mici.
M-am nascut si copilarit in inima Transilvaniei, in Cluj Napoca, locul unde am terminat si Facultatea de Stiinte Economice, dar drumul vietii mi-a deschis portile si spre alte mari orase ca Bucuresti, unde am locuit mai bine de un deceniu si mai recent Berlin, unde locuiesc de aproape 5 ani.
Sunt mama a doi copii: un adolescent si o prescolarita – invatatorii si invataceii mei în același timp – care mă ajută să cresc și să învăț ceva nou în fiecare zi.
Parcurs profesional
Inainte de a fi liber profesionist am fost si inca mai sunt om de marketing. Cea mai mare parte din experienta mi-am dobandit-o in marketing-ul auto la unul dintre cei mai mari dealeri Skoda din Romania. Acolo am trecut treptat de la marketing offline la cel online, de la teambuilding la organizare de evenimente si training-uri de marketing & vanzari. Am avut sansa sa construiesc proiecte frumoase impreuna cu talentati oameni de vanzari, fiind astfel cu un picior in realitatea din piata, fara sa raman cocotata in turnul de fildes al creativilor din marketing.
Dar am fost mereu in cautare de lucruri noi si inovatoare, am fost mereu deschisa spre studiu si autoperfectionare, asa ca trecerea de la marketing la coaching-ul de somn pentru bebelusi nu a fost asa un pas urias pentru mine.
Cred cu tarie ca atata timp cat faci ceea ce iti place si simti ca prin munca ta ai o contributie semnificativa sau mai simplu spus, ajuti o comunitate, munca devine pasiune si totul capata sens.
Business-ul meu si cui se adreseaza
Business-ul meu se refera la coaching de somn pentru bebei si copii mici prin care ajut mame extrem de obosite si private teribil de somn sa isi invete copiii sa adoarma singuri si sa doarma mai bine, pentru a-si redobandi la randul lor somnul necesar pentru a functiona bine, a se relaxa si a se bucura de viata. (NA – puteti gasi mai multe informatii pe site-ul Baby Schlaf Coaching al lui Carmen)
Ideea si sustinerea
In 2005 cand s-a nascut primul meu copil, habar nu aveam ca exista coaching de somn pentru bebelusi. Desigur, eram complet extenuata si speram in fiecare zi ca noaptea urmatoare va fi mai buna. Din pacate nu a fost asa, iar baietelul meu a avut probleme cu somnul chiar si la varsta de 6 ani. Treptat am acceptat faptul ca a deveni mama inseamna sa iti sacrifici somnul, timpul, cariera, sanatatea, echilibrul mental sau chiar si casnicia.
13 ani mai tarziu nu am vrut sa mai trec prin aceeasi experienta si cu fiica mea. Prima portita mi-a fost deschisa de catre o alta mama pe care am intalnit-o la un loc de joaca si care mi-a povestit despre o carte pe tema ciclurilor de somn ale copiilor: „The Natural Baby Sleep Solution”, de Polly Moore. Au urmat apoi o serie de alte carti de profil, de podcasturi din domeniu, de conferinte online pe tema somnului, care mi-au trezit real interesul si care mi-au revelat diverse tehnici de linistire si adormire a bebelusilor.
Desigur, fiica mea a fost primul bebe pe care am inceput sa aplic aceste tehnici, si desi ne-a fost foarte greu la inceput sa o auzim plangand, am incercat sa fim consecventi si convinsi ca facem ceea ce are nevoie fiica noastra in acel moment. Munca de lamurire a partenerului meu a fost un aspect la fel de important si deloc de neglijat in ecuatie. 😉
Si totusi simteam ca ceva lipseste pentru ca mi-am dat seama ca aveam nevoie de fapt de cineva care sa ma sustina si motiveze regulat, sa ma ghideze si sa imi spuna in fiecare zi ca sunt pe drumul cel bun. Dupa ce am cumparat un curs online de coaching de somn pentru bebei, in doar 2 saptamani fiica noastra de 10 luni a ajuns sa adoarma usor seara la culcare si abia daca se mai trezea o data pe noapte. Simteam ca in sfarsit ne-am redobandit si noi, parintii, somnul de noapte si priveam viata mult mai colorat. Situatia minunata nu a durat insa foarte mult pentru ca nu stiam in acel moment cat de importanta este rutina si mediul de somn al unui bebelus, fie el in vacanta sau intr-un alt context.
Cand am realizat ca trebuie sa o iau de la capat, am decis sa fiu mai riguroasa si sa fac lucrurile cu adevarat bine de data asta. Asa am ajuns sa investesc intr-un curs de formare de coaching de somn pentru bebelusi si copii mici care mi-a oferit toate uneltele necesare pentru a face fata oricaror provocari in acest domeniu.
Un indiciu foarte important pentru mine ca eram pe calea cea buna era faptul ca desi eram extrem de obosita, studiind de zor seara sau cand dormea bebe, dupa o zi de munca part-time in marketing si avand grija si de familia mea in acelasi timp, entuziasmul meu crestea in fiecare zi. Eram din nou acea studenta plina de avant si fara teama de note sau evaluari, dar constienta de misiunea mea: sa ajut copiii si parintii sa doarma mai bine!
Timp de aproape un an am citit foarte multe carti, am urmarit zeci de lectii video, mi-am luat notite si mi-am facut temele sarguincios, iar in paralel am castigat experienta practica lucrand pro-bono cu proaspete mamici extenuate, cu provocari similare de somn.
In tot acest timp am invatat ca nu e deloc usor sa lucrezi cu parinti super obositi si nerabdatori sa isi vada bebelusul dormind bine si ca e nevoie de multa munca sa le castig increderea, sa imi urmeze sfaturile sau recomandarile, mai ales cand vine vorba de propriile lor odrasle.
Dar am privit totul ca pe o provocare, fiind constienta ca ceea ce fac are la baza stiinta combinata desigur cu grija, iubire si empatie.
Si cred ca a meritat efortul! Recunostinta pe care o primesc de la parintii care realizeaza ca bebelusii lor chiar pot adormi independent, ca acestia sunt mai veseli si mai sanatosi, au o stare de spirit buna si isi dezvolta un sistem imunitar puternic dupa un somn bun si sanatos, e o adevarata binecuvantare pentru mine. In plus, aprecierea parintilor care isi redobandesc somnul odihnitor de noapte, cap-coada si petrec seri linistite impreuna, imi aduce o mare satisfactie.
Este un semn clar pentru mine ca misiunea mea in viata este coaching-ul de somn pentru copii, ca acesta este modul in care pot aduce o contributie reala unei comunitati extinse de parinti si pot contribui la cresterea unor generatii de copii mai odihniti, mai veseli si mai sanatosi.
Astfel, in anul 2020 cand pandemia Covid lovea o lume intreaga, am profitat de ocazie sa pun bazele micul meu business, cu incredere si curiozitate, cu sinceritate si grija, dar si cu speranta unei lumi mai bune, capabila sa invinga si o pandemie a insomniei.
Birocratia
Chiar daca nu ne vine a crede, birocratia in Germania este mult mai complicata decat in Romania. Din fericire exista insa si alternative mai simple de a activa ca liber profesionist, chiar daca sistemul german nu sprijina acest segment la fel de mult ca si pe cel al angajatilor. Problemele apar la inceput, desigur, pana inveti, de preferat cu ajutorul unui expert contabil, cum sta treaba cu declaratiile de venit si sistemul de impozitare la nemti. Pe urma, daca esti corect, iti vezi de treaba si nu incerci sa fentezi regulile, lucrurile merg de la sine.
Daca ar fi sa schimb ceva in sistemul german m-as axa pe doua directii. Una generala de sustinere mai mare a antreprenorilor astfel incat sa nu le fie teama ca vor da faliment daca se imbolnavesc de exemplu. In al doilea rand, as incerca sa militez pentru recunoasterea importantei somnului ca principal stalp de sustinere al sanatatii (pe langa hrana si sport) si pentru sustinerea (macar partiala) a domeniului de coaching de somn de catre casele de asigurari de sanatate asa cum o fac deja cu fizioterapeuti sau osteopati.
Reusite
Cea mai mare bucurie pentru mine este cand imi observ fiica de aproape 3 anisori cat de usor si frumos adoarme singura, ce somn sanatos si odihnitor are si cum se reflecta toate acestea in starea ei de spirit in timpul zilei, in relatia dintre noi, in pofta ei de mancare si in sistemul imunitar puternic pe care il dezvolta.
Apoi, pe plan profesional, dar strans legat de declaratia de mai sus, cele mai mari satisfactii pentru mine constau in bucuria parintilor (vezi testimonialele care mi se trimit) care isi vad bebelusul sau copilul mic dormind in sfarsit bine, iar ei isi recapata la randul lor somnul sanatos de care au nevoie pentru a functiona bine. Trebuie sa recunosc ca poate cel mai tare ma bucur cand parinti initial sceptici si neincrezatori in acest concept nou de „baby sleep coaching” se conving ca in doar 2-3 saptamani toata familia poate sa doarma toata noaptea, ca bebelusul lor este mult mai bine dispus si rezilient, cu pofta mai mare de mancare si un sistem imunitar mai puternic.
Sindromul impostorului
Desigur, cred ca multe start-up-uri, liber profesionisti sau antreprenori la inceput de drum sufera de sindromul impostorului si nu au suficienta incredere ca pot sa dea sfaturi, sa faca recomandari sau sa isi promoveze afacerea clientilor tinta pentru ca, in opinia lor, nu au acumulat suficienta experienta. Sau daca de exemplu, un coach nu si-a rezolvat complet problema personala care a declansat ideea de business de la inceput, el sau ea nu ar avea niciun drept sa faca recomandari in domeniu.
Ca si coach de somn pentru bebei si copii, m-am raportat mult timp la cat de bine si sanatos doarme fiica mea. Si consideram ca daca nu reusesc sa construiesc si urmez un program de somn ideal pentru ea, nu sunt in masura sa dau sfaturi altor parinti. Complet fals! Pentru ca intotdeauna proiectele cu propriul copil sau familia vor fi cele mai grele. Din acest motiv, ne trimitem si copiii la scoala sa fie invatati de alte persoane sau delegam o serie de alte treburi unor specialisti care stiu mai bine ce e de facut.
Consider insa ca toate aceste preconceptii sunt neconstructive si pentru ca nimeni nu e perfect si cu totii invatam din mers, in fiecare zi. Mai important este, in opinia mea, sa nu preluam ulterior „sindromul arogantului”, dupa un timp in care am acumulat ceva experienta si sa nu mai luam in serios fiecare noua provocare sau client potential.
Planuri de viitor
Pe viitor imi propun sa ajut cat mai multi parinti sa isi invete copiii si bebelusii sa doarma mai bine si sa fie constienti de importanta somnului inca inainte de a nu-l mai avea. Imi doresc desigur sa dezvolt pachete de coaching de somn pentru bebei si copii mici cat mai adaptate nevoilor lor, dar si programe de tip cursuri online care se pot descarca si urma individual, in functie de varsta si temperamentul bebelusului de exemplu.
Ca si piata targhetez momentan Germania si Romania, dar marele avantaj al domeniului de coaching este ca pot lucra cu parinti din orice colt de lume, atata timp cat gasim o limba comuna de comunicare (ex. engleza), dar si seriozitate si dedicare in a lucra impreuna.
Timp liber
Desi lucrez destul de mult si uneori timpul personal se suprapune cu cel profesional, timpul meu liber este extrem de important pentru mine. Chiar daca asta inseamna doar 10 minute de meditatie pe zi sau o ora de yoga pe saptamana, o plimbare in parc, o cafea la o poveste cu o prietena, vizioarea unui film sau serial preferat sau o cina cu partenerul intr-un loc special, toate aceste mici ritualuri sunt esentiale pentru echilibrul nostru fizic si mental. In plus, mai cred ca atunci cand muncim prea mult si spunem mereu ca nu avem timp pentru noi, fugim de fapt de noi insine, ne indepartam foarte mult de ceea ce e cu adevarat important in viata: propria evolutie si dezvoltare personala.
Sfaturi pentru femei intr-o lume a barbatilor
In primul rand, cred ca trebuie sa fim recunoscatoare ca nu mai e chiar o lume dominata de barbati, cel putin in zona in care traim noi (ex. Europa). Chiar daca inca mai exista inegalitati si discriminari, consider ca e loc pentru toata lumea.
In al doilea rand, nu cred ca trebuie sa ne fie teama de concurenta, fie ea masculina sau feminina. Fiecare are un mod unic si special in care isi aduce contributia si nu merita sa irosim timp si energie pentru a ne compara cu ceilalti. E mult mai importanta si constructiva evolutia si contributia proprie.
Apoi, as recomanda femeilor antreprenor la inceput de drum sa aiba incredere in ele si sa ia fiecare obstacol ca pe o provocare din care cu siguranta au ceva de invatat.
Si nu in ultimul rand, le recomand sa ia somnul in serios, sa faca din somn o prioritate, sa aiba grija de ele si sa isi aprecieze valoarea, fara a astepta mereu validarea exterioara.
Pentru ca somnul e un dar care merita sa fie apreciat pentru a ne dezvolta frumos si armonios.
Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala a lui Carmen