Locuiesc in cartierul Berceni de mai bine de 15 ani (bine, de vreo 6 ani m-am mutat in Franța cu jobul, dar nu se pune, ca in vacante tot aici ma trage sufletul), dar pana zilele trecute nu am reușit sa trec pragul “Mărțișorului”/ Casa Memoriala Tudor Arghezi.
Din comoditate, lipsa de timp sau cine știe ce alte motive reale sau inventate am evitat acest obiect turistic și rău am făcut! Mai ales ca in aceasta perioada livada de la Mărțisor, Prisaca, așa cum o numea Arghezi, miroase a liliac, iar păsărelele de tot felul, iasomia și stânjeneii sunt tot atâtea pretexte pe care sa le luați in calcul dacă vreți sa va deconectați de la cotidian.
Program de funcționare Mărțisor:
Fiind in cartier, la numai 15 minute de unde locuiesc, nu am căutat neaparat un program al Casei Memoriale Tudor Arghezi, dar chiar la intrarea principala este un panou in care sunt afișate zilele și orele de vizite, dar și un numar de telefon de contact.
Ca sa nu pățiți ca mine, fiți atenți ca de la poarta mare, cea cu panoul, mai este de mers pana la curtea casei cam 50-60 metri, pe o alee pietruita și demarcata in stânga și in dreapta cu felinare și arbuști parfumați de sezon. Deși la poarta principala este un interfon, noua nu ne-a răspuns nimeni inițial (fiind perioada mai liniștita, doamnele ce au grija de Mărțisor erau prin livada și se ocupau de diverse treburi gospodărești), așa ca nu ezitați sa parcurgeți aleea de care v-am pomenit și veți da de o a doua poarta unde va întâmpina un mesaj haios: “Bateți in toaca. Apoi intrați”. Sa va mai spun ca eu nu am știut cum sa bat in toaca?
Tarife / Bilete:
- 10 lei/zi/vizitator – adulţi
- 5 lei/zi/vizitator – tarif redus pentru pensionari, militari, elevi, studenți (cu legitimații vizate pe anul în curs)
- gratuit – copiii preșcolari (până la vârsta de 7 ani), persoanele cu nevoi speciale sau cu handicap sau cărora li se aplică măsuri sociale de protecție, precum și însoțitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, angajații rețelei muzeale
- 10 lei/zi/vizitator – taxă de participare la atelierele pentru școli și familii, vizitarea casei este inclusă în preț
- Taxă filmare/fotografiere profesionistă în interiorul casei memoriale (taxă de filmare pentru TV, filme documentare și/sau artistice realizate de specialiști, solicitări evenimente private) – 40 lei/mp/oră
- Filmarea/ fotografierea cu scop comercial sau documentar a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil, aflate în proprietatea publică a statului, poate fi realizată numai cu acordul scris al titularului dreptului de administrare (respectiv Muzeul Național al Literaturii Române), pe bază de contract şi cu respectarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.
- Taxă filmare/fotografiere de către turiști în interiorul casei memoriale: 15 lei/zi/vizitator
- Taxă ghidaj: 6 lei/zi/vizitator
- Casa de bilete se închide la ora 16.30, respectiv, 17.30, în funcție de program, iar ultimul tur ghidat începe la ora 16.00, respectiv, 17.00.
*nb: In vizita noastră (am fost însoțită de logodnicul meu) am avut-o alături de doamna muzeograf Dorothea Nicolescu, o doamna amabila și implicată, care ne-a răspuns la toate întrebările și, in plus, și-a însoțit prezentarea de nenumărate anecdote și fragmente din viața familiei Arghezi mai puțin cunoscute publicului larg. Mai multe informații despre programul de funcționare și adresa Casei Memoriale Tudor Arghezi găsiți aici: https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-tudor-arghezi-martisor/
5 curiozități despre Mărțisor
1. Denumirea de „mărţişor” a casei şi străzii provine de la obiceiul localnicilor din zonă de a lega, primăvara, şnururi din lână albă şi roşie în arbori pentru a fi roditori. Astfel, poetul decide să discute cu autorităţile locale pentru ca strada să primească denumirea de „Mărţişor”. Însă culorile şi simbolistica acestei sărbători se regăsesc şi în interiorul casei memoriale.
2. Casa este compusă din 18 camere şi dependinţe este inspirată de stilul arhitectural al unei mănăstiri. Cele două turnuleţe de pe acoperişul casei semânând cu o cruce. „Poetului i-a venit această idee pentru că a rămas cu sufletul şi cu amintirea la haina monahală. În amintirea acelor vremuri şi-a dorit ca această casă să semene cu o mănăstire în miniatură”, a declarat Marieta Mihăiţă, fost muzeograf „Casa Memorială Tudor Arghezi”.
3. În apropierea casei, poetul şi-a construit şi propria tipografie, unde în prezent sunt expuse volume, documente şi imagini cu poetul. Tot aici puteți viziona un filmuleț cu scene din viața poetului surprinse de el însuși in perioada de după cel de al doilea război mondial.
4. Pe 14 iulie 1967, poetul moare şi este îngropat în curtea casei alături de soţia sa Parascheva. Din 25 octombrie 2015, alături de cei doi a fost înmormântată şi Mitzura Arghezi, iar într-o altă parte a curţii regăsim cuşca şi mormântul câinelui Zdreanţă. În prezent, pe crucile acestora sunt atârnate fire de mărţişor.
5. Din 1974 Mărțișorul funcționează ca muzeu, conform dorinţei testamentale a mareului autor.
Nu rata, dacă ești in zona:
- CASA MEMORIALĂ „GEORGE ȘI AGATHA BACOVIA”. Detalii aici: https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-george-si-agatha-bacovia/
- Delta Vacaresti. Detalii aici: https://parcnaturalvacaresti.ro/
Pentru alte articole despre calatorii puteti citi sectiunea dedicata CityFemme.
Autor articol: Alina / Sursa foto: arhiva personala