A devenit din ce in ce mai greu pentru noi sa ne petrecem tot timpul acasa, fara posibilitatea de a iesi dupa bunul plac. In astfel de conditii, avem nevoie de modalitati creative care sa ne ocupe timpul, care sa ne relaxeze si sa ofere si rezultate placute in acelasi timp. O astfel de solutie este sa ne apucam sa cultivam legume la noi acasa – ne ocupa timpul, vedem un rezultat al muncii si suntem rasplatiti pentru timpul investit cu bunatati comestibile si instagramabile. 😀
Bineinteles ca acest lucru se aplica in principal persoanelor care locuiesc la casa si au un pic de curte unde ar putea sa planteze cate ceva, insa sunt si cateva plante care cu putina grija vor creste foarte bine si la ghiveci. 🙂
Chiar daca esti incepator sau expert in gradinarit, iata cateva legume delicioase care sunt surprinzator de usor de ingrijit, cu destul de putin efort:
Fasolea verde
Stiai ca nu ai nevoie de mult spatiu pentru a creste fasole verde? Cuiburile de fasole se vor dezvolta foarte usor pe verticala, daca folosesti araci / bete de sprijin sau chiar garduri. Soare din plin, apa in mod regulat si un sol fertilizat (dar nu foarte mult) e tot ce ii trebuie acestei plante! Pe plicul cu boabe ai informatii exacte legate de sortiment si de perioada in care este cel mai bine sa recoltezi fasolea, pe care o poti consuma proaspata sau o poti congela pentru a te bucura de ea vreme indelungata.
Dovlecei
Dovleceii au o buna reputatie – aceea ca sunt usor de plantat, cresc fara probleme si in numar mare. O singura planta poate da un rod bogat – pe un vrej pot iesi cativa dovlecei, nu doar unul singur! Planta are nevoie de soare (deci sa nu fie plantata la umbra vreunui copac) si de umezeala, asa ca daca este o perioada secetoasa nu uita sa uzi planta saptamanal. Nu lasa dovleceii sa creasca prea mari inainte de a-i culege, sunt mai buni cand sunt mai cruzi, nu atunci cand ajung la maturitate.
Ce puteti face cu ei? O multime de retete! Ii puteti face la cuptor, umpluti cu tot felul de bunatati (branzeturi sau carne tocata), ii puteti coace rondele pe gratar, ii puteti pune in mancaruri si supe, ii puteti praji intr-o salata delicioasa cu usturoi, ii puteti face pane, ii puteti pune la paste sau puteti sa-i congelati in pungute si-i puteti savura peste iarna.
Ridichi
Cine nu iubeste ridichiile? Sunt rosii, rotunjoare, crocante si savuroase, cu un mijloc alb si delicios. Aceste legume sunt perfecte pentru plantat pentru ca ies repede – de cele mai multe ori in circa o saptamana – si chiar sunt usor de cultivat. Trebuie doar sa plantezi semintele la circa 2-3 centimetri in pamant, atunci cand este inca racoare. Peste 10 zile poti sa plantezi din nou seminte, pentru o recolta continua pana cand vine vara. Toamna, cand incepe sa se racoreasca, poti face din nou acelasi lucru.
Salatele tale vor fi delicioase!
Castraveti
Ca si dovleceii, castravetii sunt prolifici si usor de crescut. Parintii mei planteaza castraveti de multi ani de zile si nu exista an in care recolta sa nu fi fost bogata. Daca solul este fertil, umed, iar planta are parte de mult soare – rezultatul este garantat. Planteaza semintele la adancime – vor rasari in cateva zile. Apoi uda-le frecvent, in functie de temperatura de afara, preferabil dimineata devreme, inainte sa se incalzeasca, altfel poti arde plantele.
Si castraveti cresc bine pe verticala, ceea ce este un mare plus pentru cei care nu au destul spatiu. Salatele tale vor fi cu siguranta mult mai gustoase si mai proaspete daca le adaugi castraveti. In plus, daca ai suficienti, va iti poti testa talentul culinar si poti pune muraturi. 🙂
Salata verde
Te-ai intrebat vreodata de ce tarabele din piata sunt pline de salata tot timpul anului? Exact, pentru ca este o leguma foarte usor de crescut. De fapt, daca esti un incepator – cel mai bine ar fi sa incepi cu plantarea de salata verde, pentru ca va creste imediat. In plus, creste destul de bine si la umbra si printre alte legume, asa ca nu iti trebuie un spatiu anume doar pentru salata.
Si iata cum iti poti pregati salata doar cu ingrediente crescute de tine – salata verde, ridichii si castraveti. 🙂
Ardei usturat / iute
Exista o varietate larga de sortimente de ardei iute – mici, lunguieti, rotunzi, stelati, rosii, galbeni, verzi, chiar si mov. Si pot fi cultivati foarte usor chiar si la ghiveci – eu am doua astfel de ghivece primite de la mama mea care stau pe pervaz in dormitor si care dau recolta dupa recolta de cativa ani buni. 🙂
Pune semintele intr-un recipient, uda-le, iar atunci cand rasar si cresc cativa centimetri – muta rasadurile in ghivece speciale sau in gradina, intr-un loc in care se pot bucura de soare. Ardeii nu sunt pretentiosi, au nevoie doar de ceva apa si isi vor vedea linistiti de treaba lor.
Sper ca v-a placut acest articol si ca o sa va incumetati si voi sa plantati cate ceva! 🙂
Voi ce legume preferate aveti?
Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Casa & Gradina CityFemme.
Sursa informatii: rd.com / Sursa foto: pixabay.com