Recomandare lectura: Acolo unde canta racii de Delia Owens

Am o perioada prolifica din punct de vedere al lecturii, mai ales de cand mi-am propus sa nu imi mai cumpar carti noi pana cand nu ajung cat de cat la zi cu cele pe care le-am cumparat si pe care nu am reusit deloc sa le citesc pana acum. 🙂

In plus, de pe Bookster imi mai iau cate una-doua carti pe luna din lista mea de pe Goodreads, asa ca am un mix bun de carti pentru anul acesta. Pana acum am citit deja 16 carti (nu o sa va mai povestesc despre toate, nu am nici timp, iar unele nu prea merita un articol intreg).

Acolo unde canta racii de Delia Owens este insa cartea care m-a impresionat cel mai tare in 2021, asa ca am decis sa va povestesc mai multe despre ea. Roman destul de voluminos (aproximativ 400 de pagini), povestea devine rapid fascinanta.

O familie care locuieste in mlastina din Barkley Cove, un orasel linistit de pe coasta Carolinei de Nord, se destrama atunci cand mama decide sa plece de acasa, dupa ce nu mai suporta comportamentul abuziv al sotului ei. Copiii lor vor pleca si ei rand pe rand, iar singura care va ramane in casa darapanata de pe taramul mlasinos va fi mezina, Kya.

Insa cum va putea supravietui o fetita de doar 6 ani in salbaticie, alaturi de un tata violent si alcoolic? Vom afla lucrurile acestea pe parcurs – vom descoperi cum Kya Clark isi va lua destinul in propriile maini si va invata sa gateasca, sa faca curat, sa spele rufe si sa supravietuiasca intr-o zona in care multi adulti nu ar putea.

Construit pe doua planuri temporale – prezentul (in anul 1969, an in care este descoperit cadavrul lui Chase Andrews, un localnic cunoscut si iubit de comunitate, iar Kya Clark este banuita de crima) si trecutul (copilaria si adolescenta Kyei, cu toate evenimentele importante care au format-o ca om), romanul te plimba, te face curios si iti satisface curiozitatea pe masura ce citesti – oare Kya este vinovata de moartea lui Chase? Daca da, de ce? Daca nu, de ce o suspecteaza localnicii?

Kya, supranumita de localnici Fata Mlastinii, pe baza careia s-au inventat o multime de zvonuri, este o fata singuratica, care iubeste natura si mlastina mai mult decat orice. Sensibila, foarte inteligenta si iscusita, fata nu se va bucura de o educatie formala, acesta fiind cel mai mare regret al sau.

Insa prietenia firava care se va lega cu Tate, un baiat localnic care a fost prieten cu unul din fratii Kyei, o va ajuta sa-si schimbe destinul – va invata sa citeasca si sa scrie, va descoperi fiorii dragostei si va descoperi mult mai multe despre bogatia nesfarsita a zonei in care locuieste.

Povestea de dragoste cu Tate este insa sortita esecului, asa ca atentia pe care Chase Andrews i-o va acorda va insemna o a doua sansa la fericire si o sansa la o viata pe care sa o traiasca alaturi de cineva. Insa lucrurile nu se intampla niciodata asa cum le doresti, iar alte intamplari ii vor ameninta din nou echilibrul.

Finalul este si el surprinzator – fix cand credeai ca ai descoperit toate piesele puzzle-ului si ca le-ai asezat cap la cap – iti dai seama ca lucrurile stau cu totul altfel!

Mi-a placut foarte mult romanul – atat scriitura, cat si ideea si tema cartii, plus toate mentiunile si descrierile naturii, asa ca v-o recomand! 🙂

Un roman care de multe ori iti taie rasuflarea. – The Times

Un roman de o frumusete tulburatoare. – The New York Times Book Review 

Delia Owens si-a obtinut licenta in zoologie la Universitatea din Georgia si doctoratul in etologie la Universitatea din California. Impreuna cu fostul ei sot, Mark, a scris trei bestselleruri internationale despre anii pe care i-au petrecut ca naturalisti in Africa: Cry of the Kalahari, The Eye of the Elephant si Secrets of the Savanna. A primit Premiul John Burroughs pentru carte de stiinta si a publicat articole in Nature, African Journal of Ecology si International Wildlife. Acolo unde canta racii este romanul ei de debut, care urmeaza sa fie ecranizat, producatoarea filmului fiind Reese Witherspoon. In prezent, traieste in Idaho.

Voi ati citit romanul Acolo unde canta racii de Delia Owens? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *