Daca lucrezi in marketing online, content creation, comunicare & PR, social media sau alt domeniu conex – atunci este imposibil sa nu fi auzit de Cristian China-Birta, sa nu fi citit vreun articol sau newsletter al lui, sa nu fi participat la un eveniment care sa-l aiba drept vorbitor sau sa nu fi auzit pe altcineva vorbind despre el.
Blogger cu multi ani de experienta, antreprenor, sot si tata – sunt doar cateva dintre rolurile care-l caracterizeaza. Mai nou, este si scriitor (bine, oricum scrie dintotdeauna, ca mie mi se pare ca si bloggerii tot un fel de scriitori sunt), iar cartea sa “Ce ne facem, dom’le cu influencerii astia?” urmeaza sa apara zilele viitoare.
In carte gasesti explicat pas cu pas intregul proces prin care ia nastere o campanie cu influenceri – de la idee la executie si monitorizare a rezultatelor. Si pentru ca daca nu esti in domeniu (si uneori chiar daca esti in domeniu) cele mai multe informatii sunt limbi straine pentru tine, o astfel de carte care iti explica tot ce trebuie sa stii, sa faci si sa ceri intr-o astfel de campanie ajuta atat la educarea cititorului, cat si la imbunatatirea pietei, prin realizarea campaniilor din ce in ce mai bune.
Cui se adreseaza deci cartea? Oamenilor de afaceri si antreprenorilor, celor care lucreaza pentru branduri si oamenilor din zona de marketing, studentilor si de ce nu, chiar influencerilor, pentru ca si ei trebuie sa vada cum sunt priviti de branduri si daca este ceva ce pot imbunatati si ei la modul in care isi livreaza serviciile.
Eu am aflat de carte in urma cu ceva timp, din newsletterul lui Cristian, insa acum cand mai e doar un pas pana la aparitia cartii, am decis sa-l iau la intrebari pe China-Birta, care a avut amabilitatea sa-mi raspunda, in stilul caracteristic, mai jos.
- Buna, Cristian si multumesc pentru ca ai acceptat sa raspunzi intrebarilor mele. In ultimele zile, “bula” mea a explodat de mentionari referitoare la aparitia cartii tale (am auzit despre asta inclusiv pe Clubhouse), asa ca trebuie sa recunosc ca mi-a starnit interesul. Descrierea cartii ar fi urmatoarea, corect?
”Ce ne facem, dom’le cu influencerii astia?” este prima carte din Romania care isi propune sa consolideze relatia antreprenorilor sau a oamenilor de marketing cu influencerii, educand totodata opinia publica pe aceasta tema. Astfel, cartea poate fi vazuta ca un ghid util pentru realizarea campaniilor cu influenceri, atingand atat aspecte strategice si creative, cat si teme administrative care te vor ajuta sa intelegi, pana la finalul acesteia, cine sunt influencerii si ce beneficii pot aduce brandului tau.
- Daca asta este cartea, atunci ce NU este? De ce asteptari nerealiste ar trebui sa ne ferim atunci cand decidem sa o citim?
Mulțumesc pentru această excelentă întrebare! Păi, în primul rând cartea mea nu este un ghid despre cum să devii influencer. Nici gând. Ba chiar e departe de așa ceva. Este bine să precizăm asta pentru că sunt o grămadă de oameni care caută mereu și mereu rețete rapide ca să ajungă faimoși. Apropo de rețete, nici asta nu este cartea mea. Nu este o rețetă rapidă, pe care să o folosești și să îți rezolvi problemele pe internet. Ci este un manual de influencer marketing. Care te ajută să parcurgi tot traseul unei campanii cu influenceri, începând de la cruciala întrebare dacă merită sau nu să o faci până la pasul ultim care ține de decizia de a mai face sau nu o campanie care să îți aducă beneficii.
- Cu (sau fara) modestie, crezi ca informatiile din carte sunt genul de informatii pe care ar trebui sa le stie si studentii / sa fie predate in facultati de profil?
În carte am pus toată experiența pe care am acumulat-o în cei peste 15 ani de când fac marketing digital. Am pus tot ce am învățat după sutele de campanii cu influenceri pe care le-am organizat. Dacă studenții nu ar avea de învățat de la mine, prin intermediul cărții, este o non-discuție pentru mine. Cu toată aroganța de care sunt în stare o zic. Pentru că este o aroganța bazată 😀
- Ar merge si varianta inversa, pentru influenceri si creatori de continut, un ”Ce ne facem, dom’le cu antreprenorii astia / brandurile astea?” sau conversatia ar fi mult mai scurta aici?
Deja am început să pregătesc a doua carte. Care o să se numească ”Influprenorii”. Și o să fie despre cum să ajungi influencer-antreprenor. Căci acesta este, după mine, drumul corect și eficient: întâi gândești ca antreprenor și apoi ești influencer. Căci regula de bază pe care am învățat-o în toți acești ani uitându-mă la ce s-a întâmplat pe piața este aceasta: nu faci bani din faptul că ești influencer, ci din businessul pe care îl construiești în jurul faptului că ești influencer.
- In carte vom gasi exemple reale de „asa da” / „asa nu” pe ai caror actori sa ii putem identifica cu usurinta (sau chiar cu nume reale)?
Nu. A fost o decizie strategică să nu dau studii de caz sau nume. Pentru că am destulă încredere în experiența pe care o pun la bătaie în paginile cărți încât să nu mă folosesc de astfel de ”ajutătoare”. Știu că în cărțile de business e plin de astfel de exemple, dar uite că eu am ales o altă abordare. Riscantă, știu. Dar e pe stilul meu să fac asta!
- Cat a durat sa lucrezi la aceasta carte si cand ai gasit timpul pentru ea?
De scris, am scris-o cam în trei luni. Dar, de fapt, o tot scriu de vreo 15 ani. De când am intrat în zona de marketing digital. Pentru că toată această experiență s-a scurs, ca să zic așa, în această carte. Hai să o zic altfel: dacă ar vrea cineva care nu are experiența mea să scrie o astfel de carte s-ar chinui foarte mult. Pentru că este un subiect greu. Mai ales din perspectiva faptului că este imposibil să scrii credibil despre influencer marketing dacă nu ai rulat o căruță de bani în această industrie. Iar eu am făcut asta. În numele clienților.
- Unde putem gasi ”Ce ne facem, dom’le cu influencerii astia?”?
Până pe 15 martie se poate precomanda pe carturesti.ro, cu autograful autorului. După aceea o să o vedem și în librării. Abia aștept, de altfel, să mă fotografiez cu cartea la raft 😀
- Mai ai si alte carti in plan / in lucru? Ne poti spune cateva cuvinte despre acestea?
Pe lângă ”Influprenorii”, am deja structura unei cărți despre ce să ceri agenției tale. Pe ”căprării”: social media, community management, PPC, PR Digital etc. Pentru că – pe șleau o zic – vreau să ofer oricărui om care vrea să apeleze la o agenție ”muniție” să nu se lase păcălit (țepuit ar fi cuvântul real) de tot felul de unii care simt, ca niște hiene care simt sânge, faptul că omul din fața lor nu se prea pricepe. Și îl umflă de bani. Și urăsc din suflet acest mod de a strica piața. Și de a-l pârli pe antreprenorul sau pe managerul care vrea doar să își facă treaba, nimic altceva.
- Tinand cont ca publicul CityFemme este preponderent feminin, ai vreun sfat / vreun comentariu pentru doamnele care ne urmaresc?
Nu am avut mulți șefi la viața mea. Pentru că din cei 46 ani de viață, de vreo 25 fac antreprenoriat. Dar dintre toți șefii pe care i-am avut, de departe, dar de departe m-am înțeles cel mai bine cu doamnele. Nu știu de ce. Poate am eu ceva talent ascuns… Altfel, pentru că eu am avut norocul colosal ca doamna sufletului meu să mă accepte așa cum sunt și să mă iubească de vreo 25 de ani, tot ce pot să le transmit, din suflet, este asta: doamnelor și domnișoarelor, să fiți iubite; dar numai dacă meritați. 😀
Sper sa vi se para si voua interesante informatiile pe care le-am aflat, iar daca mai este ceva ce ati vrea sa stiti – puteti sa-mi lasati un mesaj si o sa fac tot posibilul sa aflu pentru voi! 🙂
Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala a lui Cristian China-Birta
One Reply to “Interviu cu Cristian China-Birta despre ”Ce ne facem, dom’le cu influencerii astia?””