Recomandare lectura: Calatoria Cilkai de Heather Morris

Acum ceva vreme am aratat intr-un filmulet pe TikTok colectia mea de carti referitoare la Holocaust, iar acolo am primit o multime de recomandari de alte carti din aceeasi categorie pe care ar trebui sa le citesc, fiind interesata de acest moment din istorie.

Una dintre recomandarile care s-a repetat destul de des a fost cartea Calatoria Cilkai de Heather Morris, aceasta devenind prima carte pe care mi-am comandat-o la inceput de 2021 pe Bookster.

Povestea m-a captivat, asa cum eram sigura ca o sa o faca, iar cartea de 400 de pagini nu mi-a rezistat decat vreo trei zile (as fi terminat-o si mai repede daca ma lasa bebe Mihai).

Cilka este o tanara evreica care la doar 16 ani s-a trezit inchisa in lagarul de la Auschwitz, unde, spre deosebire de alti evrei mai putin norocosi, a reusit sa supravietuiasca. Pretul pe care l-a platit a fost insa unul mare – si-a pierdut puritatea, inocenta, increderea in barbati, toate acestea din cauza atrocitatilor pe care a trebuit sa le indure.

Desi aparent privilegiata fata de alte locuitoare ale lagarului, pentru ca avea o haina de iarna si mancare ceva mai buna, pretul acestora a fost trupul ei, pe care ofiterii din conducerea lagarului il luau cand si cum voiau.

Salvarea din aceste conditii nu inseamna insa o eliberare, deoarece autoritatile vor considera ca Cilka a conspirat cu dusmanul si tanara de 18 ani va fi trimisa 15 ani la munca silnica in Gulagul Vorkuta, in Siberia.

Va ajunge sa lucreze alaturi de medici, in conditii complet diferite fata de cele pe care le oferau medicii din lagare, si va incerca cu tot dinadinsul sa pastreze tacerea asupra motivelor care au adus-o aici.

Cei 15 ani trec greu, deznadejdea sta mereu la panda, mai ales ca nici aici nu va scapa de violuri si de abuzurile barbatilor. Insa pana si in cele mai reci cotloane din lume iubirea poate incalzi sufletele, iar odata cu ea apare si speranta.

Romanul Calatoria Cilkai porneste de la intamplari adevarate si este o continuare a romanului Tatuatorul de la Auschwitz scris de aceeasi autoare si despre care v-am povestit mai demult.

Heather Morris s-a nascut la Te Awamutu, in Noua Zeelanda. In 1996 s-a inscris la un curs pentru scenaristi profesionisti la Australian College of Journalism. In 2003 l-a cunoscut pe Lale Sokolov si prima forma a povestii lui s-a constituit intr-un scenariu cu care Heather Morris a castigat International Independent Film Awards in 2016. Impulsionata de succesul avut si de parerile celor care au citit scenariul in cadrul competitiei, l-a rescris ca roman. Aparut in ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz (The Tattooist of Auschwitz) cunoaste un succes fulminant, fiind nominalizat in Marea Britanie la prestigiosul Specsavers National Book Award.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Calatoria Cilkai de Heather Morris”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *