Iubita locotenentului francez de John Fowles este un roman care starneste controverse prin povestea de dragoste din Anglia secolului al XIX-lea, un exemplu al stilului de scriere Victorian, cu elemente de postmodernism relevate prin finalurile alternative, o premiera pentru lecturile mele.
Mi-am dorit sa citesc Iubita locotenentului francez de multa vreme si am imprumutat-o de la Bookster acum ceva timp. Dimensiunile cartii si scrisul marunt m-au speriat putin initial, mai ales ca si limbajul este unul destul de dificil. In plus, a fost prima carte din care i-am citit lui bebe Mihai, incercand sa-l adorm, si n-a fost chiar cea mai fericita alegere, pentru ca am stat astfel mult mai mult sa o citesc.
Insa nu regret alegerea, chiar daca povestea in sine nu este chiar ceea ce ma asteptam. In primul rand, Iubita locotenentului francez nu este personajul principal, ci Charles este, barbatul care se va trezi atras cam fara voia lui intr-o ciudata poveste de dragoste cu Sarah, care apartine unei alte clase sociale si al caror viitor impreuna nu este ceva ce societatea in care traiesc ar putea accepta cu usurinta.
In al doilea rand, multele descrieri mi-au amintit de stilul lui Victor Hugo, care la fel, era foarte bogat in descrieri, care sincer, pe mine la un moment dat ma plictisesc, nu le vad rostul.
Cartea este despre alegeri, despre dragoste, despre puterea de a o lua de la capat, despre libertate. In plus, romanul evoca atmosfera conventiilor rigide si a emotiilor reprimate.
Postmodernismul cartii se mai manifesta si prin intruziunea constanta a naratorului in poveste. De obicei un roman este o conventie sociala – noi intram in acea lume, ne supunem regulilor ei, intram in lumea personajelor de la inceput pana la sfarsit. Dar cand intervine o “voce”care iti reaminteste ca ceea ce citesti tu acolo este de fapt o fictiune, ca personajele acelea nu sunt reale – pentru mine a cam fost un dus cu apa rece, am incercat sa trec repede peste acele secvente pentru a ajunge din nou la povestea dintre Charles si Sarah.
Mi-a placut sa descopar cate ceva din comportamentul vremurilor respective, cu scrisori, discutii, modalitati de petrecere a timpului, servitori si calatorii.
Actiunea cartii se invarte in jurul lui Charles Smithson, un tanar din lumea buna care este pe cale sa se casatoreasca, insa ajunge sa o cunoasca pe Sarah Woodruff, pe care locuitorii orasului Lyme o numesc iubita locotenentului francez. Sarah este un mister, o proscrisa, o femeie complet diferita fata de cele pe care le-a cunoscut Charles pana atunci, asa ca usor-usor se va trezi sub vraja acesteia, fara sa-si dea seama.
Astfel, barbatul se va vedea nevoit sa ia o decizie – isi respecta promisiunea si se casatoreste cu femeia careia i-a dat cuvantul sau va rupe conventiile sociale si va risca totul pentru o poveste de dragoste cu o femeie despre care nu stie mai nimic?
Romanul lui John Fowles a inspirat o celebra ecranizare, cu Meryl Streep si Jeremy Irons in rolurile principale, film aparut in 1981 care a fost de cinci ori nominalizat la Oscar si a castigat doua premii BAFTA.
John Fowles a fost un romancier și eseist englez, nascut pe 31 martie 1926, in Leigh-on-Sea, Southend-on-Sea, Regatul Unit. A absolvit Universitatea din Oxford in 1950 si a predat in Grecia, Franta si Marea Britanie. Primul sau roman, Colectionarul, care spune povestea unui barbat care a rapit si sechestrat o fata, intr-o cautare frenetica a dragostei, a fost un succes instantaneu. (Am citit-o si eu acum cativa ani si este una din cartile mele preferate.) In operele sale a imbinat introspectia psihologica cu filosofia, problemele sociale si iubirea.
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala