Dupa ultimele trei luni in care am fost foarte activa pe TikTok, ca parte a unui proiect in care mi-am depasit limitele si am iesit din zona mea de confort cu mult continut video, am decis sa inchei anul pe aceasta platforma cu o serie de curiozitati despre Craciun. Astfel, in ultimele zile am postat in fiecare zi cate un clip in care va spun cate o curiozitate care mie mi s-a parut interesanta.
Puteti vedea toate video-urile aici, insa daca la fel ca si mine, sunteti mai degraba genul de persoana care prefera sa citeasca decat sa urmareasca un video, iata-le descrise pe larg mai jos:
1. Stiai ca MoČ CrÄciun n-a fost dintotdeauna imbracat in roČu?
De-a lungul timpului, MoČul a fost reprezentat diferit. O vreme, era reprezentat asemeni unui spiriduČ Ć®mbrÄcat Ć®n verde, albastru ori violet si purta fie o coroanÄ de vĆ¢sc, fie glugÄ.
Prin 1860, caricaturistul Thomas Nast, realizatorul imaginii Coca-Cola, l-a Ć®nfÄČiČat pe MoČ CrÄciun aČa cum Ć®l Čtim cu toČii astÄzi: un moČneag grÄsunel, cu barba albÄ, ce zboarÄ deasupra lumii Ć®n sÄnia sa trasÄ de 9 reni. CÄciula din catifea cu blÄniČÄ, ghetele negre, lucioase Či nelipsita mantie roČie a MoČului au fost sursa de inspiraČie a atĆ¢tor poveČti Či filme pentru copii.
2. Tu stii cum se numesc renii lui Mos Craciun?
Rudolf, Vixen, Cupid, Blitzen, Comet, Dancer, Prancer, Dascher si Donner. Rudolf, cel mai iubit dintre reni, al cÄrui nas a fost lovit de magia CrÄciunului, a devenit cÄlÄuza lui MoČ CrÄciun. Nasul sÄu buclucaČ Ć®i dezvÄluie MoČului cÄsuČele copiilor cuminČi.
3. Tu Čtii semnificaČia culorilor CrÄciunului?
Culorile traditionale de Craciun nu sunt alb si rosu, cum ati putea fi tentati sa credeti, ci sunt verdele, rosul si auriu. Verdele a fost dintotdeauna un simbol al vietii si renasterii, rosul simbolizeaza sangele lui Hristos, iar auriul lumina, bogatia si regalitatea.
4. Ascundeti maturile
Norvegienii aveau credinÅ£a cÄ, de CrÄciun, vrÄjitoarele mergeau din casÄ Ć®n casÄ, Ć®n cÄutare deā¦ mÄturi. De aceea, Ć®n ajunul CrÄciunului toate mÄturile erau ascunse, iar bÄrbaÅ£ii ieÅeau afarÄ din casÄ Åi trÄgeau focuri de armÄ Ć®n aer, pentru a goni spiritele malefice.
5. Beteala din argint
Beteala cu care se Ć®mpodobeÅte pomul de CrÄciun a fost inventatÄ Ć®n anul 1610, Ć®n Germania, de o persoana rÄmasÄ anonimÄ. La acea vreme, era confecÅ£ionatÄ din argint pur.
6. Primul brad artificial
Primul brad artificial a fost fÄcut Ć®n Germania, din pene de gĆ¢scÄ vopsite. Tot aceČtia obiČnuiau sÄ decoreze pomul cu mere, trandafiri Či diferite hĆ¢rtii colorate. Primul care a pus beculeČe pe pomul de CrÄciun a fost Martin Luther.
7. Decoratiuni de Craciun in forma de panza de paianjen
In Polonia, decoratiunile de Craciun in forma de panza de paianjen sunt foarte populare, caci, potrivit legendei, un paianjen a cusut o paturica pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii considera paienjenii ca fiind un simbol al bunatatii si prosperitatii de Craciun.
8. Merry Xmas!
Abrevierea Xmas nu este una nereligioasa; litera āXā este o abreviere in limba greaca pentru āHristosā, folosita inca din secolul al XI-lea.
9. Jingle Bells, Jingle Bells…
āJingle Bellsā este primul cantec fredonat in spatiu, pe 16 decembrie 1965 de catre astronautii Tom Stafford si Wally Schirra, ai misiunii Gemini 6.