9 Curiozitati despre Craciun

Dupa ultimele trei luni in care am fost foarte activa pe TikTok, ca parte a unui proiect in care mi-am depasit limitele si am iesit din zona mea de confort cu mult continut video, am decis sa inchei anul pe aceasta platforma cu o serie de curiozitati despre Craciun. Astfel, in ultimele zile am postat in fiecare zi cate un clip in care va spun cate o curiozitate care mie mi s-a parut interesanta.

Puteti vedea toate video-urile aici, insa daca la fel ca si mine, sunteti mai degraba genul de persoana care prefera sa citeasca decat sa urmareasca un video, iata-le descrise pe larg mai jos:

1. Stiai ca Moș Crăciun n-a fost dintotdeauna imbracat in roșu?

De-a lungul timpului, Moșul a fost reprezentat diferit. O vreme, era reprezentat asemeni unui spiriduș îmbrăcat în verde, albastru ori violet si purta fie o coroană de vâsc, fie glugă.

Prin 1860, caricaturistul Thomas Nast, realizatorul imaginii Coca-Cola, l-a înfățișat pe Moș Crăciun așa cum îl știm cu toții astăzi: un moșneag grăsunel, cu barba albă, ce zboară deasupra lumii în sănia sa trasă de 9 reni. Căciula din catifea cu blăniță,  ghetele negre, lucioase și nelipsita mantie roșie a Moșului au fost sursa de inspirație a atâtor povești și filme pentru copii.

2. Tu stii cum se numesc renii lui Mos Craciun? 

Rudolf, Vixen, Cupid, Blitzen, Comet, Dancer, Prancer, Dascher si Donner. Rudolf, cel mai iubit dintre reni, al cărui nas a fost lovit de magia Crăciunului, a devenit călăuza lui Moș Crăciun. Nasul său buclucaș îi dezvăluie Moșului căsuțele copiilor cuminți.

3. Tu știi semnificația culorilor Crăciunului?

Culorile traditionale de Craciun nu sunt alb si rosu, cum ati putea fi tentati sa credeti, ci sunt verdele, rosul si auriu. Verdele a fost dintotdeauna un simbol al vietii si renasterii, rosul simbolizeaza sangele lui Hristos, iar auriul lumina, bogatia si regalitatea.

4. Ascundeti maturile

Norvegienii aveau credinţa că, de Crăciun, vrăjitoarele mergeau din casă în casă, în căutare de… mături. De aceea, în ajunul Crăciunului toate măturile erau ascunse, iar bărbaţii ieşeau afară din casă şi trăgeau focuri de armă în aer, pentru a goni spiritele malefice.

5. Beteala din argint

Beteala cu care se împodobeşte pomul de Crăciun a fost inventată în anul 1610, în Germania, de o persoana rămasă anonimă. La acea vreme, era confecţionată din argint pur.

6. Primul brad artificial

Primul brad artificial a fost făcut în Germania, din pene de gâscă vopsite. Tot aceștia obișnuiau să decoreze pomul cu mere, trandafiri și diferite hârtii colorate. Primul care a pus beculețe pe pomul de Crăciun a fost Martin Luther.

7. Decoratiuni de Craciun in forma de panza de paianjen

In Polonia, decoratiunile de Craciun in forma de panza de paianjen sunt foarte populare, caci, potrivit legendei, un paianjen a cusut o paturica pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii considera paienjenii ca fiind un simbol al bunatatii si prosperitatii de Craciun.

8. Merry Xmas!

Abrevierea Xmas nu este una nereligioasa; litera “X” este o abreviere in limba greaca pentru “Hristos”, folosita inca din secolul al XI-lea.

9. Jingle Bells, Jingle Bells…

“Jingle Bells” este primul cantec fredonat in spatiu, pe 16 decembrie 1965 de catre astronautii Tom Stafford si Wally Schirra, ai misiunii Gemini 6.

Voi ce alte lucruri interesante despre Craciun mai stiti? 🙂

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *