Serialul The Crown & problemele de bulimie ale printesei Diana. Cat adevar, cata fictiune?

Fanii seriei « The Crown » de pe Netflix s-au bucurat in acest weekend cand pe platforma a fost incarcata cea de-a patra parte a seriei. Bineinteles ca si eu am asteptat cu nerabdare continuarea povestii despre familia regala britanica, mai ales ca stiam ca era prevazuta si aparitia a doua noi personaje : Margaret Thatcher si Lady Di.

Dincolo de firul epic mai mult sau mai putin cunoscut publicului larg, de prezentarea unor framantari sociale, economice sau politice ale societatii britanice, serialul are meritul de a aduce in prim-plan si aspecte ce tin mai mult de viata intima ale membrilor monarhiei. Mi-a placut sa descopar latura umana a reginei, framantarile interioare ale lui Charles, spiritul non-conformist al lui Andrew sau inocenta tinerei Diana Spencer. Meritul lui Peter Morgan, cred eu, este de a fi creat personaje cu adevarat briliante,  astfel incat fiecare dintre noi ajunge sa se identifice cu un caracter sau situatie.

Seria 4 « The Cown » o aduce in prim-plan pe cea mai iubita figura regala a anilor 80-90, Lady Diana Spencer, viitoarea Diana, printesa de Wales, prima sotie a printului Charles, alaturi de care a avut doi fii : printul Harry si printul William. Dupa ce ni se arata modul in care tanara aristocrata este introdusa in sanul familiei regale si cum in spatele unui mariaj aparent fericit, pe parcursul a cateva episoade ni se dezvaluie faptul ca aceasta sufera de grave probleme de alimentatie.  De fapt, frumoasa Diana este profund nefericita si se confrunta cu o maladie mentala grava, bulimia nervoasa.

Ce a declarat Diana legat de problemele sale de alimentatie

Este celebrul interviul pe care printesa l-a acordat lui Martin Bashir , difuzat in noiembrie 1995, unde Lady Di a dezvaluit cateva aspecte ale vietii sale private, cum ar fi faptul ca mariajul sau ratat s-a datorat triunghiului amoros facut de Charles alaturi de Camilla Parker-Bowles, dar si ca a suferit de bulimie nervoasa.

« Am avut bulimie vreme de cativa ani. Este ca un fel de boala secreta. Ti-o provoci pentru ca stima de sine este atat de jos, incat crezi ca nu esti demn, nu esti valoros. Iti umpli stomacul de patru sau cinci ori pe zi – unii o fac chiar si mai des – si asta iti da un sentiment de confort. Este ca si cum ai avea o pereche de brate care sa stea in jurul tau, dar asta e doar temporar. Apoi esti dezgustat de balonarea stomacului si vrei sa il eliberezi. Si este un model repetitiv, care este destructiv fata de propria persoana », i-ar fi spus printesa Diana lui Bashir.

Diana si-a continuat dezvaluirile si, in cadrul aceluiasi interviu, a descris bulimia ca fiind un fel de strigat de ajutor in timpul mariajului; practic, ea spune ca tipa sa fie salvata, doar ca dadea semnalele gresite , iar cei din jur au decis ca in fapt ea este problema, ca este instabila

Prima data cand tanara printesa si-ar fi recunoscut problemele de alimentatie a fost insa inainte cu doi ani de faimosul interviu, doar ca atunci a sustinut o conferinta inernationala privind tulburarile de alimentatie, dar  « s-a oprit dintr-o marturisire completa » (The Times,  1993).

Ce credeau cei de la Palat despre boala Dianei

Dupa cum se arata in seria Netflix, familia regala ar fi fost la curent cu afectiunile printesei, insa nimeni nu i-ar fi oferit sprijin sau sfaturi de vreun fel. Aceasta insa sa fi fost si realitatea ?

Surse din jurul cuplului regal arata ca lucrurile s-ar fi petrecut cu adevarat in aceasta maniera. Mai mult, in momentul in care Diana a cerut ajutorul de specialitate, sotul sau, printul Charles i-a luat in derizoriu toate eforturile. In timpul mesei, acesta o privea mancand si ii facea observatii usturatoare : « Oare mancarea asta o sa reapara mai tarziu ? Ce risipa »,  se arata potrivit spuselor biografului Andrew Morton.

Tot Diana isi amintea in 1995, in cadrul interviului mai sus mentionat, cand si-a provocat prima data episoadele de bulimie :

„Imi amintesc prima data cand mi-am provocat stare de rau. Eram incantata deoarece credeam ca asta era eliberarea tensiunii“, a povestit printesa. „Bulimia a inceput la o saptamana dupa ce ne-am logodit. Sotul meu si-a pus mana in jurul taliei mele si mi-a spus: «Oh, putin cam dolofana in zona asta, nu-i asa?», iar asta a declansat ceva in mine. „Si toata treaba cu Camilla. Eram disperata, disperata“, a adaugat Diana.

Care a fost reactia oficiala la biografia publicata de Andrew Morton

In 1992, cand s-a publicat pentru prima data in Sunday Times un fragment din biografia printesei Diana, scrisa de jurnalistul Andrew Morton, mai multe personalitati publice au denuntat cartea si continutul acesteia. Printre acestia se numara: Sir Nicholas Fairbairn, prim-ministrul John Major sau laburistul Clare Short.

Ce este bulimia nervoasa si cum se poate trata aceasta afectiune

Bulimia nervoasă este definită prin episoade repetate de consum de alimente urmate de un comportament compensatoriu; de cele mai multe ori, persoana in cauza isi provoaca regurgitarea alimentelor din stomac. 

Persoanele care suferă de bulimie nervoasa pun adesea un accent excesiv asupra formei corpului lor sau a greutatii in autoevaluarea lor.

Care sunt caracteristicile de baza ale bulimiei:

  • Consum exagerat de mancare intr-o perioada relativ scurta de timp (de exemplu, in mai putin de doua ore)
  • Sentimentul ca iti pierzi controlul in timpul in care mancati, practic o imposibilitate de a te opri din mancat
  • Comportament compensatoriu la aceste etape, cum ar fi : autoprovocarea varsaturilor, postul negru, exercitii excesive sau folosirea laxativelor si diureticelor

Principalele riscuri ale bulimiei:

  • Arsuri la stomac, reflux, indigestie
  • Inflamatia si ruptura esofagului si a stomacului de la varsaturi frecvente
  • Ulcer gastric si intestinal
  • Osteoporoza
  • Pierderea sau dereglarea perioadei menstruale
  • Afectiuni  cronice intestinale neregulate 
  • Risc de infertilitate
  • Tulburari cardiace

Cum se trateaza bulimia nervoasa

Aceasta afectiune presupune ajutor de specialitate, psihoterapia fiind condusa de regula de un psiholog; nu este exclusa insa nici interventia altor specialisti, precum consilierii sau psihiatrii.

Mai multe informatii despre bulimia nervoasa, gasiti pe site_urile de specialitate, cum ar fi cel al spitalului Victor Babes https://www.cdt-babes.ro/articole/bulimia-nervoasa.php sau regina Maria https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/bulimia-nervoasa

Autor articol: Alina / sursa foto: pixabay.com

Postari similare

One Reply to “Serialul The Crown & problemele de bulimie ale printesei Diana. Cat adevar, cata fictiune?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *