Fondul de ten – scurta istorie

Am fost acceptata recent intr-o campanie BuzzStore si Gerovital, in cadrul careia am ocazia sa testez gama de produse Stop Acnee. In kit-ul de buzz am avut insa si editia de toamna-iarna a revistei Gerovital, care are niste sfaturi utile de sezon – de la alegerea rujul potrivit in functie de forma gurii si pana la cum sa-ti ingrijesti tenul in sezonul rece. Ce mi s-a parut insa cel mai interesant a fost articolul in care se face o scurta trecere in istorie a fondului de ten si a modului in care a evoluat pana in prezent.

Iata cele mai importante idei din articol:

In ultimii 50 de ani, fondul de ten a devenit un produs esential din trusa de machiaj. Insa, daca fondul de ten asa cum il stim astazi este o inventie recenta, produsele cosmetice menite sa modifice aspectul pielii au fost folosite din cele mai vechi timpuri.

In Grecia Antica, oamenii aplicau creta pe ten pentru a-l face mai palid, iar in Roma se folosea o pasta teribil de toxica din plumb alb. Intr-un stil mai putin periculos, cochetele vremii aplicau, de asemenea, albus de ou crud pe fata pentru a face ca pielea sa para neteda si sanatoasa.

In perioada victoriana, femeile au folosit un amestec de oxid de zinc, mercur si nitrat de argint pentru a-si albi tenul.

Abia in secolul al XIX-lea a fost creata o prima versiune a fondului de ten de catre cantaretul de opera si chimistul german Ludwig Leichner. Este vorba despre un fard gras sub forma de stick, care avea in compozitia sa zinc si grasime de orca si de porc. Era folosit doar de actorii de teatru de la acea vreme.

Fondul de ten modern apare abia in 1908, atunci cand Max Factor, un emigrant din Rusia, evreu de origine poloneza nascut la Lodz, s-a stabilit in California si si-a deschis o mica afacere – fabrica peruci si machiaj teatral.

In 1914 fondul de ten, sub denumirea Pan-Cake, devine crema, nu se usuca pe piele si ofera libertate deplina expresiilor faciale. Devine un succes rasunator, iar toate vedetele de la Hollywood ajung sa-l foloseasca atat in timpul filmarilor, cat si in viata de zi cu zi.

Incepand cu anul 1937, fondul de ten a devenit un produs comercial si cel mai bine vandut produs cosmetic. In timp, pe langa intrebuintarea cosmetica, fondul de ten a ajuns sa protejeze pielea, sa contina vitamine, sa hidrateze si sa pastreze aspectul natural al tenului.

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Beauty CityFemme

Sursa foto: pixabay.com / Sursa informatii articol: revista Gerovital, editia toamna-iarna 2020

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *