Recomandare lecturi: ce am mai citit in ultima vreme

Cartile fac parte din viata mea de foarte multi ani – indiferent cat sunt de ocupata sau de obosita, sa-mi gasesc timp sa citesc macar cateva pagini nu reprezinta o corvoada, ci o sursa de relaxare. In general citesc seara tarziu, dupa ce doarme bebe Mihai (adesea ii citesc si lui pana sa adoarma), dar mai profit si de momente dupa-amiaza, de concedii sau de alte clipe libere.

Din pacate insa, timpul pentru a va povesti si voua pe larg despre ele devine tot mai scurt, si cumva am prioritizat alte genuri de articole in detrimentul celor despre carti. Asa ca astazi vin cu o retrospectiva – iata cateva din cartile pe care le-am citit in ultimele luni si despre care nu am reusit sa va povestesc mare lucru (v-am aratat totusi pe Instagram). Cele mai multe carti sunt imprumutate de la Bookster, dar sunt si unele din biblioteca mea. 🙂

Descrierile cartilor nu imi apartin de aceasta data, ci sunt luate de pe Goodreads, care ma ajuta sa tin socoteala cartilor citite de cativa ani deja. 😀

Asasinul Orb – Margaret Atwood

Romanul Asasinul orb a primit Man Booker Prize în 2000, în 2001 a fost nominalizat la Orange Prize for Fiction, iar în 2002 la International IMPAC Dublin Literary Award. Revista Time l-a declarat cel mai bun roman al anului 2000 și l-a inclus în lista celor mai bune 100 de romane scrise în limba engleză din 1923 până în prezent. 

După cincizeci de ani, Iris Chase își amintește împrejurările misterioasei dispariții a Laurei. Viețile celor două surori își împletesc firele, iar episoadele erotice se întretaie cu destinul unui asasin orb, pus să ucidă o fecioară de care până la urmă se îndrăgostește, dar și cu apăsate aluzii mitologice, de care Eneida lui Vergiliu nu este străină. Întreaga istorie a romanului nu părăsește însă fundalul secolului XX, pe care Margaret Atwood îl acoperă de umbrele trecutului, de fiorul fanteziei ce pîndește viața, cu iubirile și trădările ei. 

https://www.instagram.com/p/CGenjxBJ7yz/

Pacientul englez – Michael Ondaatje

Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E vorba de Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atator soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsand bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si scene de razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai.

Pacientul englez a fost ecranizat cu acelasi titlu in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale.

https://www.instagram.com/p/CGCJc_TpqL2/

Ochi-de-Pisica – Margaret Atwood

Elaine, o pictorita la mijlocul vietii, ajunge cu ocazia unei expozitii retrospective la Toronto, orasul unde a copilarit. Odata cu tablourile pe care le descrie, in mintea ei se deapana scene de demult, imaginile unei familii tot timpul pe fuga, ale unui trio de prietene cu porniri sadice, ale iubitilor care-au invatat-o dragostea, ura sau tradarea, care i-au conturat fiinta. Tulburator, amuzant cu masura, nostalgic, Ochi-de-pisica este romanul unei femei ce se lupta sa descurce firul unei vieti napadite de uitare.

https://www.instagram.com/p/CE6SDe_JEss/

Iubire etc. – Julian Barnes

In “Iubire etc.”, Julian Barnes reia povestea protagonistilor din “Trois”, dupa zece ani. Ce s-a intamplat intre timp? Gillian, care mai intai s-a casatorit cu Stuart, s-a indragostit apoi de Oliver, cel mai bun prieten al sotului ei, cu care s-a casatorit.
Gillian si Oliver au doua fetite, iar Stuart s-a recasatorit. Unii traiesc in Franta, ceilalti in America. Dar acum, in “Iubire etc.”, se intalnesc cu totii la Londra. Menajul Gillian – Oliver merge destul de bine, iar Stuart, care a divortat din nou, vine sa-i vada. Apoi sa-i revada. Si jocul seductiei reincepe.

https://www.instagram.com/p/CEjjzIqp5FV/

Sotia secreta – Gill Paul

O mare ducesă rusă și un jurnalist englez.
Uniți printr-unul din cele mai mari mistere ale lumii…
1914. Rusia se află în pragul colapsului, iar familia Romanov se confruntă cu un viitor extrem de nesigur. Marea Ducesă Tatiana s-a îndrăgostit de ofițerul de cavalerie Dmitri, dar evenimentele iau o întorsătură neașteptată, punându-le în pericol iubirea și chiar viața…
2016. După ce o descoperire devastatoare o face să fugă din Londra, Kitty Fisher se refugiază la cabana străbunicului ei din America. Acolo, pe malul lacului Akanabee, descoperă un pandantiv spectaculos care o va conduce la un secret de familie îngropat cu mult timp în urmă…
Tulburător și emoționant, “Soția secretă” leagă trecutul și prezentul într-o poveste de neuitat despre iubire, pierdere și puterea speranței.

La sud de granita – Haruki Murakami

Romanul exploreaza adincimile sufletului uman, concentrindu-se asupra metamorfozelor prin care trece sentimentul iubirii de la adolescenta pina la maturitate. Personajul principal, Hajime, proprietarul unui bar din Tokyo (autorul transfera asupra personajului propria experienta de viata), duce o existenta aparent linistita si indestulatoare, dar in fapt tulburata de amintirea unei povesti de dragoste din tinerete. Ceea ce il obsedeaza insa pe erou nu e neaparat imaginea iubitelor din trecut, ci caracterul unic si irepetabil al relatiei dintre doi oameni si convingerea ca destinul uman e o problema de optiune: o data ce ai pornit pe un drum nu te mai poti intoarce, iar celelalte drumuri posibile vor ramine necunoscute pentru totdeauna. Reintilnirea cu una dintre iubite echivaleaza cu o incercare disperata de a recupera timpul pierdut, fie si cu riscul ruperii legaturilor cu prezentul. 

https://www.instagram.com/p/CETkxtyJRUC/

Cititorul – Bernhard Schlink

Cititorul este tulburatoarea poveste a unei iubiri neobisnuite, dintre un adolescent si o femeie cu douazeci de ani mai in virsta. Povestea lor se intrerupe, dar se reia neasteptat dupa citiva ani, cind tinarul, acum student, isi regaseste iubita de altadata judecata pentru faptele comise pe vremea cind era supraveghetoare intr-un lagar SS din apropierea Cracoviei.

https://www.instagram.com/p/CEG9Kw9Fy8W/

Sala de bal – Anna Hope

Apărut în toamna lui 2016, romanul Sala de bal al scriitoarei britanice Anna Hope se bucură de un binemeritat succes internațional. În Franța, unde a fost publicat de Gallimard, i s-a acordat în 2018 Grand Prix des Lectrices al revistei Elle.

Pe fundalul verii caniculare a anului 1911, la sfârșitul epocii edwardiene, Sala de bal proiectează o poveste de iubire pe un tărâm potrivnic, bântuit de obsesii periculoase și drame tăinuite – azilul Sharston din Yorkshire, unde o mână de oameni are puterea de a decide cine poartă stigmatul nebuniei și cine îndeplinește criteriile normalității.
Sala de bal urmărește în primul rând destinul Ellei Fay, o tânără lipsită de protecția și afecțiunea familiei, care, în urma unui incident la filatura unde lucrează în condiții extrem de aspre, e internată în azil. Aici îl întâlnește pe irlandezul John Mulligan, înregistrat cu diagnosticul de „depresiv melancolic“, după decesul fiicei sale, și aflat sub îngrijirea doctorului Charles Fuller, ale cărui idei și experimente precipită deznodământul dramatic al cărții. Anna Hope reușește să dea viața unei realități istorice puțin cunoscute într-un roman intens și subtil, care nu devine nici o clipă sentimental. 

https://www.instagram.com/p/CED88gGlSAz/

Ultimul tren spre Istanbul – Ayse Kulin

Selva, fiica unui conducător otoman, pleacă la Paris să înceapă o nouă viață cu Rafael, soțul ei, fiul arătos al unui medic evreu. Numai că Franța e invadată de naziști. În timp, cei doi îndrăgostiți aflați în exil descoperă că nimic – nici războiul, nici politica și nici măcar religia – nu poate desface legăturile de familie. Împreună străbat un continent măcinat de conflicte, suspiciuni și violențe. În căutarea libertății, riscă tot. 

De la Ankara la Paris, Cairo și Berlin, Ultimul tren spre Istanbul este o cuceritoare poveste de dragoste și o lecție despre cum să-ți urmezi propriul drum.

https://www.instagram.com/p/CDx_jGvF-fW/

Abonatul nu poate fi contactat – Cristina Andrei

„Absolventă de Filologie, cu ani mulţi – peste două decenii – şi fructuoşi în TVR, Cristina Andrei debutează cu un roman, o privire temerară despre straturile sociale suprapuse, pe care le ştie foarte bine ca jurnalistă. Cu un puternic simţ al detaliului, cu o uimitoare capacitate de a construi dialoguri veridice, autoarea îşi urmăreşte personajele, începând din Vinerea Mare şi până la Înviere. Personajele sunt îndărătnice, nu acceptă uşor minunile, unii mai şi dispar – . Cei amărâţi şi pustiiţi ard, deseori, mai repede decât lumânările, aşa că doar şansa existenţei unui prozator precum Cristina Andrei îi mai poate scăpa de uitare şi indiferenţă. “

https://www.instagram.com/p/CDGKI3rJNKY/

O cale ingusta spre nordul indepartat – Richard Flanagan

În mijlocul lagărului de prizonieri de război condamnați să construiască o cale ferată între Birmania și Thailanda, cunoscută sub numele de Calea ferată a morții, chirurgul Dorrigo Evans, comandantul lagărului, este torturat de povestea de dragoste pe care a trăit-o cu tânăra soție a unchiului său cu doi ani în urmă. În strădania lui de a-și salva oamenii de înfometare, de holeră, de persecuții, Dorrigo primește o scrisoare care îi schimbă pentru totdeauna cursul vieții. O poveste despre dragoste și moarte cu multiplele lor fațete, despre război și despre adevăr, în care eroul își trăiește experiența de viață numai pentru a descoperi tot ceea ce a pierdut. O cale-ngustă spre nordul îndepărtat a primit Premiul Man Booker în 2014. 

https://www.instagram.com/p/CC3Mkq5JXcA/

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala / Sursa informatii carti: Goodreads.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *