Cartile fac parte din viata mea de foarte multi ani – indiferent cat sunt de ocupata sau de obosita, sa-mi gasesc timp sa citesc macar cateva pagini nu reprezinta o corvoada, ci o sursa de relaxare. In general citesc seara tarziu, dupa ce doarme bebe Mihai (adesea ii citesc si lui pana sa adoarma), dar mai profit si de momente dupa-amiaza, de concedii sau de alte clipe libere.
Din pacate insa, timpul pentru a va povesti si voua pe larg despre ele devine tot mai scurt, si cumva am prioritizat alte genuri de articole in detrimentul celor despre carti. Asa ca astazi vin cu o retrospectiva – iata cateva din cartile pe care le-am citit in ultimele luni si despre care nu am reusit sa va povestesc mare lucru (v-am aratat totusi pe Instagram). Cele mai multe carti sunt imprumutate de la Bookster, dar sunt si unele din biblioteca mea. š
Descrierile cartilor nu imi apartin de aceasta data, ci sunt luate de pe Goodreads, care ma ajuta sa tin socoteala cartilor citite de cativa ani deja. š
Asasinul Orb – Margaret Atwood
Romanul Asasinul orb a primit Man Booker Prize Ć®n 2000, Ć®n 2001 a fost nominalizat la Orange Prize for Fiction, iar Ć®n 2002 la International IMPAC Dublin Literary Award. Revista Time l-a declarat cel mai bun roman al anului 2000 Či l-a inclus Ć®n lista celor mai bune 100 de romane scrise Ć®n limba englezÄ din 1923 pĆ¢nÄ Ć®n prezent.
DupÄ cincizeci de ani, Iris Chase Ć®Či aminteČte Ć®mprejurÄrile misterioasei dispariČii a Laurei. VieČile celor douÄ surori Ć®Či Ć®mpletesc firele, iar episoadele erotice se Ć®ntretaie cu destinul unui asasin orb, pus sÄ ucidÄ o fecioarÄ de care pĆ¢nÄ la urmÄ se Ć®ndrÄgosteČte, dar Či cu apÄsate aluzii mitologice, de care Eneida lui Vergiliu nu este strÄinÄ. Ćntreaga istorie a romanului nu pÄrÄseČte Ć®nsÄ fundalul secolului XX, pe care Margaret Atwood Ć®l acoperÄ de umbrele trecutului, de fiorul fanteziei ce pĆ®ndeČte viaČa, cu iubirile Či trÄdÄrile ei.
Pacientul englez – Michael Ondaatje
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E vorba de Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atator soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsand bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si scene de razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai.
Pacientul englez a fost ecranizat cu acelasi titlu in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale.
Ochi-de-Pisica – Margaret Atwood
Elaine, o pictorita la mijlocul vietii, ajunge cu ocazia unei expozitii retrospective la Toronto, orasul unde a copilarit. Odata cu tablourile pe care le descrie, in mintea ei se deapana scene de demult, imaginile unei familii tot timpul pe fuga, ale unui trio de prietene cu porniri sadice, ale iubitilor care-au invatat-o dragostea, ura sau tradarea, care i-au conturat fiinta. Tulburator, amuzant cu masura, nostalgic, Ochi-de-pisica este romanul unei femei ce se lupta sa descurce firul unei vieti napadite de uitare.
Iubire etc. – Julian Barnes
In “Iubire etc.”, Julian Barnes reia povestea protagonistilor din “Trois”, dupa zece ani. Ce s-a intamplat intre timp? Gillian, care mai intai s-a casatorit cu Stuart, s-a indragostit apoi de Oliver, cel mai bun prieten al sotului ei, cu care s-a casatorit.
Gillian si Oliver au doua fetite, iar Stuart s-a recasatorit. Unii traiesc in Franta, ceilalti in America. Dar acum, in “Iubire etc.”, se intalnesc cu totii la Londra. Menajul Gillian ā Oliver merge destul de bine, iar Stuart, care a divortat din nou, vine sa-i vada. Apoi sa-i revada. Si jocul seductiei reincepe.
Sotia secreta – Gill Paul
O mare ducesÄ rusÄ Či un jurnalist englez.
UniČi printr-unul din cele mai mari mistere ale lumii…
1914. Rusia se aflÄ Ć®n pragul colapsului, iar familia Romanov se confruntÄ cu un viitor extrem de nesigur. Marea DucesÄ Tatiana s-a Ć®ndrÄgostit de ofiČerul de cavalerie Dmitri, dar evenimentele iau o Ć®ntorsÄturÄ neaČteptatÄ, punĆ¢ndu-le Ć®n pericol iubirea Či chiar viaČa…
2016. DupÄ ce o descoperire devastatoare o face sÄ fugÄ din Londra, Kitty Fisher se refugiazÄ la cabana strÄbunicului ei din America. Acolo, pe malul lacului Akanabee, descoperÄ un pandantiv spectaculos care o va conduce la un secret de familie Ć®ngropat cu mult timp Ć®n urmÄ…
TulburÄtor Či emoČionant, “SoČia secretÄ” leagÄ trecutul Či prezentul Ć®ntr-o poveste de neuitat despre iubire, pierdere Či puterea speranČei.
La sud de granita – Haruki Murakami
Romanul exploreaza adincimile sufletului uman, concentrindu-se asupra metamorfozelor prin care trece sentimentul iubirii de la adolescenta pina la maturitate. Personajul principal, Hajime, proprietarul unui bar din Tokyo (autorul transfera asupra personajului propria experienta de viata), duce o existenta aparent linistita si indestulatoare, dar in fapt tulburata de amintirea unei povesti de dragoste din tinerete. Ceea ce il obsedeaza insa pe erou nu e neaparat imaginea iubitelor din trecut, ci caracterul unic si irepetabil al relatiei dintre doi oameni si convingerea ca destinul uman e o problema de optiune: o data ce ai pornit pe un drum nu te mai poti intoarce, iar celelalte drumuri posibile vor ramine necunoscute pentru totdeauna. Reintilnirea cu una dintre iubite echivaleaza cu o incercare disperata de a recupera timpul pierdut, fie si cu riscul ruperii legaturilor cu prezentul.
Cititorul – Bernhard Schlink
Cititorul este tulburatoarea poveste a unei iubiri neobisnuite, dintre un adolescent si o femeie cu douazeci de ani mai in virsta. Povestea lor se intrerupe, dar se reia neasteptat dupa citiva ani, cind tinarul, acum student, isi regaseste iubita de altadata judecata pentru faptele comise pe vremea cind era supraveghetoare intr-un lagar SS din apropierea Cracoviei.
Sala de bal – Anna Hope
ApÄrut Ć®n toamna lui 2016, romanul Sala de bal al scriitoarei britanice Anna Hope se bucurÄ de un binemeritat succes internaČional. Ćn FranČa, unde a fost publicat de Gallimard, i s-a acordat Ć®n 2018 Grand Prix des Lectrices al revistei Elle.
Pe fundalul verii caniculare a anului 1911, la sfĆ¢rČitul epocii edwardiene, Sala de bal proiecteazÄ o poveste de iubire pe un tÄrĆ¢m potrivnic, bĆ¢ntuit de obsesii periculoase Či drame tÄinuite ā azilul Sharston din Yorkshire, unde o mĆ¢nÄ de oameni are puterea de a decide cine poartÄ stigmatul nebuniei Či cine Ć®ndeplineČte criteriile normalitÄČii.
Sala de bal urmÄreČte Ć®n primul rĆ¢nd destinul Ellei Fay, o tĆ¢nÄrÄ lipsitÄ de protecČia Či afecČiunea familiei, care, Ć®n urma unui incident la filatura unde lucreazÄ Ć®n condiČii extrem de aspre, e internatÄ Ć®n azil. Aici Ć®l Ć®ntĆ¢lneČte pe irlandezul John Mulligan, Ć®nregistrat cu diagnosticul de ādepresiv melancolicā, dupÄ decesul fiicei sale, Či aflat sub Ć®ngrijirea doctorului Charles Fuller, ale cÄrui idei Či experimente precipitÄ deznodÄmĆ¢ntul dramatic al cÄrČii. Anna Hope reuČeČte sÄ dea viaČa unei realitÄČi istorice puČin cunoscute Ć®ntr-un roman intens Či subtil, care nu devine nici o clipÄ sentimental.
Ultimul tren spre Istanbul – Ayse Kulin
Selva, fiica unui conducÄtor otoman, pleacÄ la Paris sÄ Ć®nceapÄ o nouÄ viaČÄ cu Rafael, soČul ei, fiul arÄtos al unui medic evreu. Numai cÄ FranČa e invadatÄ de naziČti. Ćn timp, cei doi Ć®ndrÄgostiČi aflaČi Ć®n exil descoperÄ cÄ nimic ā nici rÄzboiul, nici politica Či nici mÄcar religia ā nu poate desface legÄturile de familie. ĆmpreunÄ strÄbat un continent mÄcinat de conflicte, suspiciuni Či violenČe. Ćn cÄutarea libertÄČii, riscÄ tot.
De la Ankara la Paris, Cairo Či Berlin, Ultimul tren spre Istanbul este o cuceritoare poveste de dragoste Či o lecČie despre cum sÄ-Či urmezi propriul drum.
Abonatul nu poate fi contactat – Cristina Andrei
āAbsolventÄ de Filologie, cu ani mulÅ£i ā peste douÄ decenii ā Åi fructuoÅi Ć®n TVR, Cristina Andrei debuteazÄ cu un roman, o privire temerarÄ despre straturile sociale suprapuse, pe care le Åtie foarte bine ca jurnalistÄ. Cu un puternic simÅ£ al detaliului, cu o uimitoare capacitate de a construi dialoguri veridice, autoarea Ć®Åi urmÄreÅte personajele, Ć®ncepĆ¢nd din Vinerea Mare Åi pĆ¢nÄ la Ćnviere. Personajele sunt Ć®ndÄrÄtnice, nu acceptÄ uÅor minunile, unii mai Åi dispar ā . Cei amÄrĆ¢Å£i Åi pustiiÅ£i ard, deseori, mai repede decĆ¢t lumĆ¢nÄrile, aÅa cÄ doar Åansa existenÅ£ei unui prozator precum Cristina Andrei Ć®i mai poate scÄpa de uitare Åi indiferenÅ£Ä. ā
O cale ingusta spre nordul indepartat – Richard Flanagan
Ćn mijlocul lagÄrului de prizonieri de rÄzboi condamnaČi sÄ construiascÄ o cale feratÄ Ć®ntre Birmania Či Thailanda, cunoscutÄ sub numele de Calea feratÄ a morČii, chirurgul Dorrigo Evans, comandantul lagÄrului, este torturat de povestea de dragoste pe care a trÄit-o cu tĆ¢nÄra soČie a unchiului sÄu cu doi ani Ć®n urmÄ. Ćn strÄdania lui de a-Či salva oamenii de Ć®nfometare, de holerÄ, de persecuČii, Dorrigo primeČte o scrisoare care Ć®i schimbÄ pentru totdeauna cursul vieČii. O poveste despre dragoste Či moarte cu multiplele lor faČete, despre rÄzboi Či despre adevÄr, Ć®n care eroul Ć®Či trÄieČte experienČa de viaČÄ numai pentru a descoperi tot ceea ce a pierdut. O cale-ngustÄ spre nordul Ć®ndepÄrtat a primit Premiul Man Booker Ć®n 2014.
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala / Sursa informatii carti: Goodreads.com