Noutatile lunii septembrie – partea a doua

M de la Murphy la Amfiteatru TNB

M de la Murphy sau producția cu numărul 16 de la 9G la TNB, programul dedicat în exclusivitate tinerilor neangajați în instituții de spectacol,  lansat de Naționalul bucureștean în 2014, are premiera în 15 Septembrie, sus pe teatru, la Amfiteatru TNB. 

Conceptul, regia și coregrafia sunt semnate de Andrea Gavriliu, un artist al cărui nume este cunoscut oamenilor de teatru și de dans, ea semnând colaborări cu unii dintre cei mai în vogă regizori ai momentului: Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Andrei Șerban. Cu Teatrul Național din București nu este la prima întâlnire, coregrafia unor spectacole importante din TNB fiind creația ei: Hoți de Dea Loher și Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu (ambele în regia lui Radu Afrim). 

foto : Adi Bulboac

Actriță, coregrafă, dansatoare și regizoare (cât și când trebuie), Andrea Gavriliu a semnat un spectacol inteligent, plin de umor, în aceeași măsură și teatru, și dans, unde joacă alături de Ștefan Lupu din 2013, premiat la multe festivaluri și distins cu Premiul Special pentru teatru-dans la Gala UNITER din 2014: Zic Zac

M de la Murphy o lansează într-o zonă diferită față de ceea ce a lucrat Andrea Gavriliu până acum, dar poartă aceeași amprentă personală a obsesiei către mișcări perfecte, structură clară, improvizație controlată, alunecarea în comic atunci când te aștepți mai puțin. Iar tema aleasă, Legea lui Murphy, este ofertantă, universal-aplicată și verificată (de noi toți).

Limbajul propus devine accesibil prin cei 8 actori-performeri – Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea, Tavi Voina, care susțin cu o energie debordantă ideile, formele, joaca și fatalitatea celebrelor ziceri ale lui Murphy. Acest cerc al privirii ironice este închis de obiectele simbolice sau semnele plastic-teatrale create de scenograful Alexandru Petre și controlate prin lumini misterioase de Cristian Șimon.

9G la TNB este un program al Centrului de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava” lansat în anul 2014.


Intuieste secretul cafelei intense – Krups Intuition

Toamna aceasta mergi pe intuitie si alege espressorul automat Intuition de la Krups. All black si cu un design compact, Krups Intuition te va ghida in lumea senzoriala a aromei inconfundabile de cafea, ce iti contureaza imaginea unei dimineti perfecte de septembrie!

Design si sistem intuitiv

Poate te intrebi de ce ‘’prenumele’’ sau este Intuition? Pentru ca espressorul Krups are un design intuitiv si dispune de o interfata tactila, ce te ghideaza in prepararea bauturii preferate, dar si in procesul de intretinere al aparatului.

Totodata, sistemul inteligent de semnalizare luminoasa te avertizeaza cand nivelul de apa ori cafea din rezervor a scazut. Sau cand colectorul de zat aflat in partea frontala si tavita de scurgere picaturi sunt la capacitate maxima. Mai exact, LED-urile te anunta ca espressorul are nevoie de mentenanta. Atat de usor si intuitiv este!

Varietate de retete sau doar cele personalizate?

O zi cu mult soare sau una mai putin vesela? Nici nu mai conteaza cand Krups Intuition iti ofera o gama variata de retete prestabilite, de la bauturi lungi sau scurte pe baza de cafea, lapte ori ceai. Trebuie doar sa apesi pe buton, ajustezi intensitatea si cantitatea dorita, si ristretto este gata de savurat.

Urmeaza-ti intuitia si alege Krups Intuition, o experienta ce iti va lumina intreaga zi! 


Marks & Spencer prezintă noua colecție din denim

Pentru a întâmpina sosirea toamnei, Marks & Spencer lansează noua colecție de denim ca pe o adevărată celebrare a mult îndrăgitelor piese, completând perfect garderoba de zi cu zi.

Cu expertiza decadelor de design și inovație, piesele contemporane din denim continuă narațiunea stilului casual sezon după sezon. Alături de perechile de jeanși, colecția oferă o selecție actualizată de jachete, cămăși sau rochii, oferind astfel o gamă largă de opțiuni pentru orice ocazie.

Fabricate din bumbac moale și care lasă pielea să respire, colecțiile de denim sunt obținute din surse 100% sustenabile și vor fi întotdeauna, asigurând confort pe tot parcursul zilei. Folosind bumbac sustenabil ca parte a inițiativei Better Cotton, mii de fermieri sunt sprijiniți și beneficiază de practici sustenabile, inclusiv utilizarea eficientă a apei, a pesticidelor și a îngrășămintelor. Pe lângă acest lucru, M&S folosește în spălarea denimului o tehnologie mai inteligentă pentru a reduce consumul de apă și se angajează să îmbunătățească acest lucru în fiecare an.

Produsele sunt disponibile în magazinele Marks & Spencer din București și Timișoara, dar și online.


Alege să începi școala cu Marelbo

Cu fiecare început de toamnă, emoția și bucuria de a reîncepe școala sunt tot mai mari. Oferă-i piticului tău zile pline de culoare cu încălțămintea Marelbo.

Marelbo te ajută să îi alegi copilului tău încălțăminte rezistentă, confortabilă și atrăgătoare, dar mai ales accesibilă la preț. Încălțămintea produsă de Marelbo este concepută pentru a rezista o perioadă mai îndelungată uzurii și pentru a arăta bine mai mult, oferind o gamă largă de dimensiuni și stiluri.

Marelbo deține o fabrică localizată în Vicovul de Sus, județul Suceava și o rețea națională cu peste 55 de magazine de încălțăminte trudită de oameni harnici, din Bucovina, care au transmis acest meșteșug din tată în fiu. Această tradiție durează de mai bine de 30 de ani.

În fiecare magazin găsești încălțăminte pentru femei, bărbați, adolescenți și copii la preț de producător. Prețurile accesibile sunt aceleași și în magazinul online și în magazinele din țară.

Personalul Marelbo din magazinele din toată țara este specializat să te ajute să descoperi întreaga gamă de încălțăminte Marelbo. 

Descoperă, încearcă și poartă perechea potrivită! Susțineți economia românească cumpărând produse românești!


Cea de-a șasea ediție a Bucharest International Dance Film Festival și-a desemnat câștigătorii

Bucharest International Dance Film Festival 2020 și-a desemnat câștigătorii pe 6 septembrie, după patru zile de competiție, proiecții speciale, ateliere și conferințe cu invitați de renume din industria cinematografiei și a performance-ului.

Juriul ediției de anul acesta a fost format din artistul Farid Fairuz (RO), producătorul Patrice Nezan (FR) – specialist în audiovizual, a produs numeroase filme selectate în festivaluri prestigioase, și coregrafa Chrysanthi Badeka (GR) – dansatoare, creatoare de filme, editor, profesor de videodance și manager de proiect la mAPs – migrating Artists Project in Greece.

În competiția internațională, unde au fost selectate 21 de scurtmetraje din zece țări, premiul pentru Cel mai bun film, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului Navigation (CA, r. Marlene Millar, c. Sandy Silva).

Motivația juriului: „Filmul reușește să transmită un mesaj puternic despre umanitate, care se reflectă în modul în care sunt folosite corpurile, sunetul, camera și spațiul. Este subliniat, cu generozitate, modul în care diferite generații evoluează unele lângă celelalte și modurile diferite de a conviețui, timp în care își găsesc propria voce.” 

Cea de-a șasea ediție a Bucharest International Dance Film Festival a avut loc între 3 și 6 septembrie în București și a inclus proiecții în aer liber la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Mercato Kultur, un atelier de film de dans susținut de artista Chrysanthi Badeka, un masterclass oferit de Maria Tânjală (FilmChain) și două conferințe online cu artistul și filosoful Jassem Hindi și cu artistul pavleheidler.


Expoziție: Carteles de Madrid. Afişe stradale din capitala Spaniei. Spaţiul Qreator by IQOS din Bucureşti, 13-20 septembrie 2020

Ambasada Spaniei la Bucureşti vă invită să descoperiţi în cadrul festivalului Romanian Design Week, categoria Design Flags, expoziţia “Carteles de Madrid. Afişe stradale din capitala Spaniei”. Este vorba despre o serie de postere care au dat culoare oraşului Madrid cu ocazia diferitelor evenimente şi iniţiative desfăşurate în perioada 2016-2019. Lucrările, selectate din arhiva Primăriei Madridului, reflectă atât istoria şi diversitatea oraşului, cât şi talentul şi creativitatea artiştilor spanioli.

Expoziţia va fi deschisă în spațiul Qreator by IQOS din Bucureşti (Bulevardul Aviatorilor 8A), în intervalul 13-20 septembrie, între orele 10:00 – 20:00

Posterele, create sub coordonarea directorului de creație al Primăriei Madridului din acea perioadă, Nacho Padilla, reprezintă o formă originală de comunicare a unor festivități, proiecte urbane, recomandări pentru locuitori sau informări asupra unor servicii și resurse pe care primăria le pune la dispoziția cetățenilor.

Multe dintre creaţiile artistice care alcătuiesc această expoziţie au fost realizate pentru a transmite anumite mesaje de conştientizare prin intermediul cărora s-a urmărit sensibilizarea, schimbarea unor atitudini şi prezentarea unor modele de comportament social. 

Intrarea este gratuită și dedicată exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Accesul se va face în limita numărului maxim de persoane permis în locaţie, astfel încât să fie respectate regulile de distanţare socială. 


Pe 18 septembrie e Noaptea Albă a Filmului Românesc

Filmele românești au o noapte dedicată lor, pentru al 11-lea an, pe 18 septembrie, în București și Cluj-Napoca. Noaptea Albă a Filmului Românesc vine cu producții recente, unele în avanpremieră, invitați speciali și discuții despre culisele filmelor, până spre dimineață.

În București, filmele vor rula în spații precum Cinema sub clar de lună – Calea VictorieiCinema Elvire Popesco (interior și open-air), Amfiteatrul TNB, Cinema Muzeul Țăranului – Open Air, J’ai Bistrot,  Galateca. În Cluj, proiecțiile vor avea loc la Cinema Victoria. Lista completă a locațiilor va fi publicată în curând.

Maratonul de filme românești va cuprinde titluri în avanpremieră precum Acasă, documentarul multi-premiat al lui Radu Ciorniciuc despre o familie cu 9 copii care încearcă să se adapteze la viața în oraș, după ce a trăit 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești. După premiul pentru Cea mai bună imagine la Sundance, filmul și-a adjudecat numeroase alte trofee, inclusiv Premiul secțiunii Zilele Filmului Românesc la TIFF.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.


„Malmkrog”, în avanpremieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, va putea fi vizionat în avanpremieră pe 18 septembrie, în București, la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Bazat pe textele filosofice ale lui Vladimir Soloviov („Trois entretiens”) și filmat timp de 40 de zile într-un conac din satul Mălâncrav (Sibiu), Malmkrog este plasat la începutul secolului XX. Marele moşier Nikolai și invitații săi discută despre religie, moralitate și război, iar pe măsură ce conversațiile devin tot mai aprinse, ei ajung să cadă în capcanele propriului discurs. „O operă monumentală”, cum îl descrie critica franceză, Malmkrog  a câștigat Premiul pentru Cea mai bună regie al competiției Encounters la Berlinale. În distribuție: Ugo Broussot, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, István Téglás, Judith State.

Documentarele vor ocupa un loc important în programul Nopții Albe a Filmului Românesc, cu titluri în avanpremieră precum Lemn, un „thriller ecologic”, o investigație despre lanțul comerțului cu lemn ilegal, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, 30 de ani și 15 minute, filmul-protest al lui Ștefan Mandachi, antreprenorul care a lansat campania #șîeu, Delta Bucureștiului (r. Eva Pervolovici), despre istoria deltei urbane din mijlocul Capitalei.

Casa cu păpuși (r. Tudor Platon) este o invitaţie atașantă și plină de umor într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, în timp ce Totul nu va fi bine (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom), distins cu Premiul FIPRESCI la TIFF 2020, urmărește un regizor născut în 1986 care pleacă în Ucraina în căutarea victimelor dezastrului de la Cernobîl. Lor li se alătură titlurile anunțate deja: Acasă, în regia lui Radu Ciorniciuc, Profu’ lui Alex Brendea și Colectiv, semnat de Alexander Nanau.

Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare socială necesare în această perioadă. La intrare, se va efectua un triaj observațional și se va verifica temperatura, iar purtarea măștii va fi obligatorie.


LifeBox: După încheierea Stării de Urgență, comenzile de meniuri pentru slăbit au crescut cu 50% lunar

Potrivit LifeBox, liderul pieței de healthy food delivery din România, comenzile de meniuri cu conținut caloric scăzut au crescut semnificativ după încheierea Stării de Urgență, înregistrând o creștere medie lunară de peste 50% în intervalul iunie-august, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Din datele companiei, femeile comandă variantele de meniuri de 1000 și 1500 kcal în proporție de peste 60%, în timp ce bărbații aleg meniuri cu un număr mai mare de calorii, peste 1500 Kcal, alegerea lor fiind determinată și de tipul de activitate zilnică. 

„Începând cu luna iunie, am observat o creștere importantă a cererilor pentru meniurile cu un conținut scăzut de calorii. Cei mai mulți dintre clienți, după perioada în care au fost nevoiți să stea în casă și au acumulat câteva kilograme în plus, își doresc să reintre în formă. Recomandarea noastră este ca procesul prin care vor să ajungă la greutatea ideală să fie unul sănătos. Astfel, începem cu un număr de calorii cu care organismul este obișnuit, după care scădem treptat numărul caloriilor și în acest mod obținem rezultatele dorite și de lungă durată”, au declarat cofondatorii LifeBox. 

Perioada indicată de timp a unui program nutrițional pentru scăderea în greutate în care clienții se axează pe meniurile hipocalorice durează în medie o lună de zile. Rezultatele înregistrate de aceștia diferă în funcție de ritmul și de stilul de viață ale fiecăruia. 

Lifebox împreună cu clienții săi au donat peste 26.500 lei către Asociația „Zi de Bine” pentru proiectul „Scut pentru spitale”

În perioada martie-mai 2020, LifeBox a redirecționat 2 lei din fiecare meniu ComfortBox comandat către Asociația „Zi de Bine” și alături de donațiile făcute de clienți prin butonul de donație disponibil în pagina de Checkout, s-a strâns în total suma de peste 26.500 lei, folosită pentru achiziționarea de echipamente medicale, de protecție și alte resurse necesare cadrelor medicale în lupta cu COVID-19.   


Suporterii de rugby protestează împotriva fotbalizării politice a Casei Rugbyului Românesc

Club 16 – Horia Ungur, clubul suporterilor echipei naționale de rugby, își exprimă tristețea și îngrijorarea pentru că asistă la o discuție lipsită de spiritul acestui joc minunat, și anume fair-play-ul, în legătură cu soarta a ceea ce noi, iubitorii de rugby, numim Casa Rugbyului Românesc: Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”.

În calitate de suporteri, vedem o discuție în contradictoriu, bazată pe interese care ne sunt străine și de care ne disociem, din care înțelegem doar atât: rugbyul românesc nu va mai avea o casă a lui, va fi unul dintre sporturile pe care le găsim la categoria „altele”. De unde și tristețea noastră.

Reamintim domnului ministru al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, că la început de mandat condamna politizarea sportului și promitea să evite o astfel de capcană. Și uite că astfel a ajuns să ignore mai multe ordine de ministru, prezentate public în mediul online, privind darea în folosință gratuită către Federația Română de Rugby a Stadionului Național de Rugby „Arcul de Triumf”. De asemenea, tot ministrul Stroe menționa descentralizarea, iar prin intenția de a ține stadionul în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului nu face decât să perpetueze practicile dezastruoase ale guvernelor anterioare care nu au manifestat nicio preocupare în acest domeniu și nici în ceea ce privește îmbunătățirea legislației incidente în sport. 

Noi, Club 16, ne exprimăm speranța că Stadionul „Arcul de Triumf” va rămâne ceea ce este din 1927: Casa Rugbyului Românesc. Și ne exprimăm această speranță pe baza faptului că nimeni, indiferent de funcție, nu ar vrea să fie numit groparul Casei Rugbyului Românesc.


7 violonceliști din 6 țări s-au calificat în Semifinala de Violoncel de la Concursul Enescu 2020

Șapte tineri violonceliști dintre cei 13 concurenți care au fost selectați în a doua etapă au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului Secțiunii de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2020, pentru a se califica în Semifinală: Margarita Balanas (Letonia), Ștefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania),Jérémy Garbarg (Franța)Anouchka Hack (Germania)Jaemin Han (Coreea de Sud) și Keisuke Morita(Japonia).

Cel mai tânăr concurent care intră în semifinală, Jaemin Han, are 14 ani. El este și cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală în istoria Concursului Enescu. 

Semifinala de violoncel, care va consta în interpretarea unei sonate de George Enescu, va avea loc pe 13 mai 2021 la Ateneul Român, în București. Finala va fi sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18.00, și va consta într-un concert cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Nicolas Altstaedt.Etapa a II-a Concursului Internațional George Enescu 2020Secțiunea Violoncel, s-a desfășurat online în perioada 5-7 septembrie.

Rezultatele au fost anunțate online de către președintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului marți, 8 septembrie. 

„Iată-ne ajunși la jumătatea Concursului. Personal, am fost foarte fericit să ascult atât de multe interpretări care dau dovadă de atât de mult talent și virtuozitate din repertoriul celei de-a doua etape. Totuși, doar o parte dintre tinerii muzicieni vor fi invitați să cânte în București în mai 2021, să-și urmeze visul de a deveni laureați ai Concursului Internațional George Enescu – Secțiunea Violoncel. Însă nu toți… Aș dori să le urez tuturor succes și noroc în viață și să le amintesc să nu renunțe niciodată! Iar celor care își vor găsi numele pe listă – doresc să le urez mult success în Semifinală și sper să ne vedem în București plini de sănătate, bine pregătiți și în cea mai bună dispoziție!”, a spus David Geringas.


55 de mini-recitaluri de pian în prima etapă a Concursului Enescu 2020

Prima etapă a secțiunii de Pian din cadrul Concursului Internațional George Enescu se desfășoară între 11 și 15 septembrie 2020 și include 55 de mini-recitaluri de susținute de pianiști din întreaga lume publicate pe www.festivalenescu.ro.

Juriul va evalua în acest interval performanțele concurenților, iar rezultatele vor fi anunțate pe 16 septembrie, la ora 20.00, pe www.festivalenescu.ro. Doar 12 concurenți din cei 55 vor trece în a doua etapă. Cel mai tânăr concurent are 15 ani, iar cel mai în vârstă – 33.

Accesul la tot conținutul online ale Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program. Pentru a crea o legătură între muzicieni și spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-și intensitatea și forma reacției. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Iubitorii muzicii pot să și distribuie clipurile preferate pe propriile lor conturi de socializare.

Pentru fiecare dintre primele două etape ale Concursului concurenții au trimis Comitetului de organizare înregistrări ale interpretării lor conform repertoriului ales inițial, iar membrii juriului le analizează de acasă. 


17 tineri violoniști din 11 țări s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară de la Concursul Enescu 2020

Șaptesprezece tineri violoniști dintre cei 60 de concurenți care au participat în prima etapă a Secțiunii de Vioară din cadrul Concursului Internațional George Enescu au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în a Etapa a II-a: Hans Christian Aavik (Estonia), Takamori Arai (Japonia), Justina Auskelyte(Lituania), Maria-Alexandra Bobeico (România), Gennaro Cardaropoli (Italia), Ho-Hsuan Feng (Taiwan), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Nakyung Kang (Coreea de Sud), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Karolina Nowotczyńska (Polonia), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Serban (România), Alican Süner (Turcia), Mayu Tokuda (Japonia), Ayaka Uchio (Japonia) și Jaewon Wee (Coreea de Sud). 

Datorită calității interpretărilor, juriul a decis astfel să califice 17 concurenți în loc de 12, urmând ca departajarea să se facă în etapa a doua. Etapa I a Concursului Internațional George Enescu 2020Secțiunea Vioară, s-a desfășurat online în perioada 5-9 septembrie. Rezultatele au fost anunțate online de către președintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului joi, 10 septembrie. Juriul Secțiunii de Vioară este format din Dmitry Sitkovetsky (Președinte), Remus AzoițeiKoichiro HaradaSilvia MarcoviciMihaela Martin, Igor PetrushevskiEduard Schmieder și Krzysztof Wegrzyn.

În mesajul publicat pe site-ul Concursului, Dmitry Sitkovetsky, președintele juriului, a declarat: „În ultimele cinci zile, împreună cu colegii mei din juriu, am ascultat 60 de violoniști talentați din 21 de țări, în înregistrări ale repertoriului pentru Etapa I – lucrări de Mozart, Bach și Paganini. Felicit toți participanții pentru efortul admirabil depus în aceste condiții neobișnuite. Dragostea și entuziasmul lor pentru muzică sunt evidente. Bravo! Mulțumesc, de asemenea, colegilor mei de juriu, pentru efortul lor de a fi corecți și generoși în acordarea voturilor. În final, în loc de 12 candidați, am decis să promovăm în Etapa a II-a 17 violoniști.


Bilanțul școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția 2020

La final de august și început de septembrie, Asociația MAIE a derulat cea de-a patra ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, un proiect de educație pentru patrimoniu care le propune studenților să participe activ la dezvoltarea satelor din această regiune a României prin recuperarea, protejarea și valorificarea culturii locale și a patrimoniului rural.

În 2020, Asociația MAIE continuă intervențiile de revitalizare și valorificare a patrimoniului din Geoparcul Platoul Mehedinți, urmărind să aducă în atenția publicului larg valoarea identitară a arhitecturii vernaculare din satele Geoparcului și să o valorifice prin crearea, cu sprijinul locuitorilor, a unui ecomuzeu.

Spre deosebire de muzeele clasice, ecomuzeul propune un cadru de colaborare între localnici, autorități locale, experți în diferite domenii relevante și tineri, cu scopul de a contribui la păstrarea specificului local și la dezvoltarea comunității locale. Ecomuzeul poate fi vizitat de turiști dornici să descopere trecutul satelor mehedințene, istoriile locale, modul de viață al locuitorilor și arhitectura vernaculară, iar la baza lui stă protejarea și valorificarea patrimoniului rural, natural și cultural deopotrivă.

Ediția a IV-a a școlii de vară a continuat cartografierea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, prin modulele de antropologie și arhitectură, îmbinând documentarea cu activitățile de restaurare și producție de obiecte de design inspirate din patrimoniul rural.

„La fiecare nouă ediție a școlii de vară, cu ajutorul studenților și al experților care se implică în proiectele Asociației MAIE din Geoparc, reușim să ne extindem, puțin câte puțin, atât ca arie geografică, cât și în ceea ce privește modalitățile de valorificare a zonei. Ne dorim ca Ogoiul, casa pe care o restaurăm în Balta, să devină un exemplu de bune practici pentru comunitatea locală, un spațiu de echilibru între păstrarea tradițiilor locale și dezvoltarea armonioasă. Sperăm că într-un viitor apropiat, vizitatorii vor avea prilejul să experimenteze traiul și dinamica vieții de zi cu zi într-un sat din Mehedinți. Scopul final este dezvoltarea durabilă a zonei și bunăstarea comunității prin valorificarea peisajului cultural local.” – Bianca-Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE


Save the Date: vernisajul expoziției Foreseeing the Present

Galeria Estopia București vă invită joi, 17 septembrie, între orele 15.00 – 21.00, la vernisajul expoziției de grup Foreseeing the Present*, care prezintă lucrări realizate pe durata ultimelor 6 luni de 7 artiști din portofoliul galeriei – Marina Aristotel, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Madár Réka, Andrea Tivadar și Edith Torony.

Timpul prezent, depozitar al concretului, dar și al proiecțiilor, viselor, temerilor noastre, este tema acestei expoziții, care își propune să exploreze impactul perioadei recente, marcată de izolare și incertitudini, asupra modului în care lucrează, gândesc și găsesc soluții artiștii în momente de criză. May You Live in Interesting Times – titlul Bienalei de la Veneția de anul trecut, pare, văzut prin lentila perioadei pe care o traversăm, aproape o profeție. În vremuri „interesante”, prezentul se dilată și pare să înghită celelalte dimensiuni ale timpului – „aici și acum e tot ceea ce avem” e un gând care ne înconjoară cu un cert disconfort.
 
Dar cum trăim acest prezent? Le-am adresat această întrebare artiștilor participanți în expoziție, alături de provocarea de a interpreta, foarte personal și creativ, bula temporală actuală. Rezultatul? Fiecare lucrare expusă poate fi privită ca un „oracol” – unul care vorbește despre preocupările artiștilor, în primul rând, dar și o fereastră deschisă către experiențele în care ne recunoaștem și care conturează, fragmentar, acest „acum” atât de diferit.


Cum ne pregătim pentru începerea școlii în pandemie

Demararea noului an școlar este, în mod evident, una atipică față de ceilalți ani. Dar această nesiguranță nu trebuie să se regăsească și în ghiozdanul copilului tău. Acest lucru stă în puterea ta 100%. Aşa că, dacă nu ai de unde afla oficial cele mai bune recomandări, ia-le în considerare pe ale noastre. Căci, ca niciodată până acum, pe lângă obișnuitele rechizite, trusa micuțului tău trebuie să conțină obiecte specifice vremurilor noi în care trăim:

  • Măşti de protecţie. De preferat să fie special create pentru copii, fie că sunt de unică folosință, textile sau cu filtru. Important este să te asiguri că măștile stau fix pe nas. Cel mai bine este să îi dai celui mic 2-3 măști la el, deoarece specialiștii spun că acestea oferă protecție maximum 4 ore. De asemenea, dacă masca se umezeşte, aceasta trebuie schimbată. Iar, la cum îi știm pe prichindei, accidente minore se întâmplă mereu.
  • Soluţie fără clătire. Recomandat pentru cei mici este o soluţie de curățare care nu le atacă pielea sensibilă. Aceasta le va asigura igienizarea, cel puțin până vor ajunge la grupurile sanitare unde se pot spăla pe mâini corespunzător.
  • Un dezinfectant portabil. Unitățile de învățământ sunt responsabile să asigure igienizarea corespunzătoare a instituțiilor. Cu toate acestea, având în vedere că vorbim despre un flux zilnic de elevi în sălile de clasă, cel mai bine este să fim și noi, părinții, precauți. Pune-i în ghiozdan copilului tău și un dezinfectant de buzunar, cu care să poată șterge banca, scaunul sau obiectele pe care le atinge des.

Atenţie: Asigură-te că dezinfectantul poate fi folosit în preajma celor mici, fără a emana vapori toxici. Găsești o astfel de variantă prietenoasă dar eficientă în Asevi Gerpostar Plus.

Produsele care nu trebuie să-ți lipsească din casă odată cu începerea școlii sunt:

  • Un detergent de rufe eficient. Începerea școlii înseamnă și mai multe haine de spălat, uneori chiar și țesături cu pete mai dificile – de cerneală, noroi sau mâncare. Nu te speria, însă! Încearcă detergentul de rufe Asevi Max Actif. Scoate și cele mai încăpățânate pete și elimină mirosurile neplăcute. Îl poți folosi cu încredere pentru hainele copilului deoarece are o formulă testată dermatologic. 
  • O soluție de curățat podelele care curăţă și igienizează. Nu de puține ori vei observa că micuțul a intrat prin toate camerele cu încălţămintea pe care a purtat-o la școală. Nu lăsa asta să te ia pe nepregătite și asigură-te că ai mereu la îndemână un detergent de pardoseli care îndepărtează murdăria, dar și dezinfectează suprafețele. Alege un produs cu PH neutru, precum Asevi Cian care e eficient și în eliminarea microbilor. Îl poți utiliza pe orice tip de pardoseli fără nicio grijă și, pe deasupra, te vei bucura și de un miros proaspăt mult timp. 

Cea mai frumoasă versiune a ta scoasă la iveală de noua colecție Sabon: Fresh & Glow

Viața este formată din etape care ne ajută să ne dezvoltăm din ce în ce mai frumos și trainic. La fel se întâmplă și cu pielea noastră, de care avem grijă mereu, însă există momente cheie pentru o piele și mai sănătoasă, și mai frumoasă. Ca să îți dezvălui un ten mai proaspăt și mai luminos ca niciodată, adaugă în ritualul tău de beauty produsele din noua colecție Sabon – Fresh & Glow! 

Explorarea frumuseții supreme și apetitul pentru inovație și-au dat întâlnire în noua gamă de îngrijire a tenului marca SABON, printr-o splendidă colecție de exfoliante și produse de curățare create pentru tine și pielea ta. 

Un ten Fresh & Glow

Noua linie Fresh & Glow include șase produse de îngrijire ale pielii, fiecare reprezentând un pas către dezvăluirea unui ten nou și radios: exfoliant pentru față 2 in 1 (cu aromă de lavandă sau de mentă), săpun de față solid, ulei de curățare, mască Dead Sea cu nămol și, noutate absolută, o mască-gel florală.

În căutarea perfecțiunii împreună cu Sabon

Pielea ta este deja frumoasă și este cât se poate de firesc, mai ales dacă ai mereu aproape produsele Sabon. 🙂 Iar la Sabon pofta de a rafina în mod constant nivelul de beauty, care îți desăvârșește fiecare zi, nu cunoaște limite. 

În noua gamă, formulele produselor sunt în proporție de peste 80% de origine naturală și conțin trei ingrediente de bază ce-și unesc efectele benefice pentru a-ți îngriji pielea cu o extraordinară delicatețe: extract din Trandafir de Jericho – pentru hidratare profundă, minerale de la Marea Moartă – pentru reglarea metabolismului celular, și apă de trandafiri –pentru catifelarea și calmarea pielii.  

Cea mai frumoasă versiune a ta scoasă la iveală de noua colecție Sabon: Fresh & Glow

Viața este formată din etape care ne ajută să ne dezvoltăm din ce în ce mai frumos și trainic. La fel se întâmplă și cu pielea noastră, de care avem grijă mereu, însă există momente cheie pentru o piele și mai sănătoasă, și mai frumoasă. Ca să îți dezvălui un ten mai proaspăt și mai luminos ca niciodată, adaugă în ritualul tău de beauty produsele din noua colecție Sabon – Fresh & Glow! 

Explorarea frumuseții supreme și apetitul pentru inovație și-au dat întâlnire în noua gamă de îngrijire a tenului marca SABON, printr-o splendidă colecție de exfoliante și produse de curățare create pentru tine și pielea ta. 

Un ten Fresh & Glow – Noua linie Fresh & Glow include șase produse de îngrijire ale pielii, fiecare reprezentând un pas către dezvăluirea unui ten nou și radios: exfoliant pentru față 2 in 1 (cu aromă de lavandă sau de mentă), săpun de față solid, ulei de curățare, mască Dead Sea cu nămol și, noutate absolută, o mască-gel florală.

În căutarea perfecțiunii împreună cu Sabon – Pielea ta este deja frumoasă și este cât se poate de firesc, mai ales dacă ai mereu aproape produsele Sabon.  Iar la Sabon pofta de a rafina în mod constant nivelul de beauty, care îți desăvârșește fiecare zi, nu cunoaște limite. 

În noua gamă, formulele produselor sunt în proporție de peste 80% de origine naturală și conțin trei ingrediente de bază ce-și unesc efectele benefice pentru a-ți îngriji pielea cu o extraordinară delicatețe: extract din Trandafir de Jericho – pentru hidratare profundă, minerale de la Marea Moartă – pentru reglarea metabolismului celular, și apă de trandafiri –pentru catifelarea și calmarea pielii.  

Produsele sunt vegane, fără silicon, parabeni și uleiuri minerale, cu un parfum proaspăt de roze, nonalergic, creat speciat pentru a nu irita pielea sensibilă a feței.


Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Comunicate de presa CityFemme

Informatiile si fotografiile apartin comunicatelor de presa primite

Postari similare

2 Replies to “Noutatile lunii septembrie – partea a doua”


  1. Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/r46492city/public_html/wp-content/plugins/dofollow-case-by-case/dofollow-case-by-case.php on line 557
    Petra Draganovici says:

    in vremea asta de pandemie, niste expozitii asa de frumoase cum sunt cele promovate de Iqos sunt binevenite. Felicitari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *