De obicei, vacanta de vara mi-o planific cu multe luni inainte, insa anul acesta, tinand cont de situatia actuala cauzata de pandemia Covid, temerile personale sau diversele restrictii de calatorie, nu a mai fost cazul. Sincer vorbind, nici nu eram sigura daca voi pleca undeva sa imi incarc bateriile si singurele planuri erau sa merg la piscina sau undeva la plaja in zona Marsiliei, de care ma despart numai 30 de kilometri.
Doar ca cele mai frumoase lucruri se obtin adesea fara prea multe calcule si proiectii prealabile, si asa se face ca eu si al meu partener ne-am decis in numai o saptamana sa mergem in Corsica, la invitatia unor prieteni ce sunt stabiliti pe aceasta insula, in zona orasului Ajaccio.
Transportul
Problema cazarii fiind din start rezolvata, noua ne-a mai ramas in sarcina doar transportul, care pentru noi nu a intampinat vreo bataie de cap, fiindca asa cum am mai amintit in articole anterioare, locuim in orasul Aix-en-Provence, in Franta.
- Accesul spre insula se face relativ usor din zona noastra, intrucat la cca. 30 km distanta avem aeroportul din Marsilia; de aici exista zboruri directe catre Ajaccio, cu durata de 50-55 minute. Aceasta fiind si varianta cea mai la indemana a fost cea aleasa de noi, prin compania aeriana AirCorse.
Pret: pretul biletelor dus-intors pentru doua persoane, cu bagaj de cala de 20 kg de persoana si, evident, bagaj de mana, a fost undeva la 400 de euro, la inceputul lunii august. Probabil, daca am fi cumparat biletele ceva mai din timp si intr-o alta perioada, extrasezon, costurile ar fi fost o idee mai mici, insa nu garantez, fiindca biletele de avion catre Corsica sunt destul de scumpe cam tot timpul anului.
Evident, rezidentii care fac dovada ca locuiesc pe insula, au anumite discounturi si preturi promotionale, astfel incat sa aiba acces cu usurinta in Franta continentala (pe continent, cum ei insisi spun).
- O alta varianta de a ajunge in Corsica ar fi fost cea cu feribotul, unde, la fel, am fi avut acces din Marsilia; avantajul ar fi pentru cei cu masina (si va garantez ca este nevoie de vehicul in Corsica, fiindca transportul nu este punctul lor forte). Principalul dezavantaj este insa timpul lung de a ajunge pe insula, cca. 12 ore de la Toulon sau 14 de la Marsilia.
- Daca veniti din Romania, problema este ca nu exista zbor direct, deci singura varianta este cea a zborului de avion cu escala. Am aflat de la prietenii nostri ca cel mai des ei opoteaza pentru zbor Bucuresti-Nice si apoi Nice-Ajaccio, insa asta este valabil pentru zona Corse-de-Sud (Ajaccio), nu m-am informat ce varianta ar fi si pentru Haute-Corse (Bastia).
Ajaccio, prima destinatie vizitata
Dupa un zbor extrem de scurt si usor, am ajuns intr-o dupa-amiaza de luni in capitala regiunii, Ajaccio sau Aiaciu, in dialect corsican; apoi am lasat rapid bagajele acasa la prietenii nostri, Ana si Adita (Adita Corsicanul, cum l-am poreclit noi pe parcursul zilelor de sedere la ei) si am pornit intr-un scurt tur al orasului.
Colindand pana spre seara am avut ocazia sa vedem portul si piata de noapte, plaja la lumina lunii, cours Napoleon (n.r – bulevard de referinta din Ajaccio), dar si stradutele cu farmec arhaic ale urbei. Pentru o zi de luni, orasul ni s-a parut surprinzator de populat, iar in ciuda situatiei actuale de pandemie, turistii nu pareau sa pastreze vreo regula de protectie si in niciun caz nu s-a pus problema de a pastra distanta sociala.
Cu toate acestea, prietenii nostri ne-au atras atentia ca administratia locala a decis obligativitatea purtarii mastilor chiar si in aer liber, asa ca noi ne-am conformat. Surpriza! Foarte putini turisti din jur purtau masca si chiar si mai putini evitau zonele aglomerate, majoritatea alegand terasele aglomerate de pe malul marii sau inghesuindu-se in fata tarabelor din piata volanta de seara.
Farmecul de noapte al orasului este incontestabil, iar ca turist nu ai cum sa ratezi o promenada pe bulevardul Pascal Rossini (bulevard pe faleza marii, adesea comparat cu Promenade des Anglais din Nisa sau Promenade de la Croissete din Cannes) sau un pahar de vin pe una din terasele din zona, insotit evident de un platou de chracuterie corsicana (n.r – platou de mezeluri).

Cum am stat 8 zile aici, perioada urmatoare am impartit-o intre vizitele catre Bonifaccio, Porto-Vecchio, mers la plaja sau descoperirea altor puncte de atractie din Ajaccio.
Ce sa nu ratezi in Ajaccio
1.Rue Cardinal Fesch – daca esti un impatimit al cumparaturilor, acesta este locul ideal in care sa te pierzi; de la magazinele de suveniruri, pana la cele de bijuterii sau articole sportive, este imposibil sa nu gasesti ceva care sa iti placa. Eu, una, am admirat ore bune vitrinele magazinelor de podoabe, iar atentia mi-a fost atrasa de La Maison de Corail (in care gasesti tot felul de bijuterii ce au in centrul atentiei ornamente din corai rosu), care insa practica si preturi pe masura, destinate totusi unei categorii superioare de cumparatori (cel mai ieftin inelus era undeva la peste 150 de euro).
Nu sunt de lepadat insa nici alte magazine de bijuterii, unde accentul cade pe piesele cu “ochiul Sfantei Lucia”, o scoica destul de populara pe insula.
Ei, bine, pe de alta parte, a mea jumatate nu s-a lasat pana nu a pus piciorul in magazinul de articole sportive A.C Ajaccio (Athletic Club Ajaccio), el fiind un microbist inrait; cu toate acestea, nu a fost prea incantat de oferta,mi-a spus ca nu au mare lucru de vanzare cei din Corsica, dar nu l-a impiedicat sa plece acasa cu un fular, un breloc si o esarfa. 🙂

2. Casa Bonaparte (Maison Bonaparte)
Fara indoiala, numele lui Napoleon este emblema orasului Ajaccio si o vizita aici ar fi de neconceput fara sa vezi casa in care s-a nascut cel mai cunoscut imparat al Frantei.

Chiar in centrul orasului, nu departe de sus-mentionatul bulevard Fesch, Maison Bonaparte a fost clasata ca fiind monument istoric; in interior este o adevarata placere sa privesti: mobilier de epoca, fotografii si tablouri de tot felul, prezentarea arborelui genealogic sau diverse obiecte ce i-au apartinut lui Napoleon, toate fac deliciul turistilor.
O mica precizare: pentru a vizita muzeul este nevoie de rezervare prealabila, fie prin telefon, fie pe mail; pretul biletului de intrare: 7 euro/ persoana.

La incheierea turului prin muzeu, care nu beneficiaza de ghid, ci se realizeaza individual, gasim magazinul de suveniruri. Mie nu imi place sa plec cu mana goala, asa ca de aici am luat o carticica de maxime si aforisme ce ii apartin lui Napoleon (7 euro), un magnetel (5 euro) si o palarie specifica perioadei lui Napoleon/ bicorne (11 euro). In afara incintei muzeului am mai gasit si alte magazine de suveniruri, cu diverse preturi promotionale (ex: 1 magnet-3,5 euro/ 4 magneti-10 euro/ 10 magneti-20 euro).

3. Portul din Ajaccio
Toate drumurile duc la… port. De la abarcatiuni de lux, pana la barci rustice, pe care pescarii corsicani le folosesc diminetile sa caute peste proaspat, portul este un freamat de viata si atrage turistii ca un magnet.

4. Palatul Fesch
Iubitorii de arta vor regasi aici opere importante ale lui Botticelli, Poussin sau Titien.

5. Plajele
Plaja Saint-Francois, plaja Neptune sau plaja Marinella sunt doar cateva dintre cele mai apreciate si vizitate plaje ale orasului Ajaccio; spectaculozitatea acestui loc este data de faptul ca te poti balaci in apele Mediteranei si admira deopotriva muntii de jur imprejurul tau.


6. Arhipeleagul Sanguinaires
Format din 4 insule, acest arhipeleag este un punct central de atractie pentru turisti. Profitand de istoria si culoarea insulelor in momentul rasaritul soarelui, localnicii organizeaza diverse tururi turistice, fie pe barca, fie cu autobuz.

7. Lac de Tolla
Situat in partea de est a orasului, acest lac fascineaza prin suprafata (5km patrati), vegetatia din jur (apele sale sunt umbrite de nuci si castani) sau diversele activitati de agrement organizate in perioada estivala.

8. Stadioanele echipelor locale
Nu, nu radeti, dar microbistul familiei m-a rugat sa pun lista de atractii din Ajaccio si cele doua stadioane locale: stadionul lui A.C Ajaccio (Stade Francois Coty) si stadionul lui G.F.C.A (Stade Ange Casanova);cu titlu anedoctic amintesc si faptul ca la A.C Ajaccio a jucat Adrian Mutu in ultimii ani ai cariei sale, in perioada in care echipa juca in prima liga a Frantei, iar pentru localnici romanul era vazut ca un adevarat star, fiind asteptat la aeroport cu flori.


9. Un tur turistic cu trenuletul sau cu busul Hip/Hop, care iti prezinta principalele obiective turistice din mers; noi am ales busul, pentru un traseu de 1,5 h, la pretul de 11 euro/ persoana, in vreme ce trenuletul oferea 55 minute pentru 9 euro/persoana.


10. Place d Austerlitz (du Casone)
Aici gasim emblematica statuie a lui Napoleon, opera sculptorului Seurre, inaugurata in 1938. O poza alaturi de Napoleon este de neratat daca ajungeti in Ajaccio!

Voi ați vizitat Corsica? Daca da, ce recomandări aveți in plus?
Pentru alte articole despre calatorii puteti citi sectiunea dedicata CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
One Reply to “Vacanta in Corsica: impresii la cald dupa 8 zile pe insula lui Napoleon”