Continuare a cartii Povestea Slujitoarei, Testamentele de Margaret Atwood prezinta povestea Galaadului la vreo 15 ani de unde a lasat-o primul roman.
Daca in prima carte o Slujitoare se afla in rol principal, in cea de-a doua se afla Matusile. Mai exact, cartea cuprinde povestea Matusii Lydia, care tine un jurnal pe care-l ascunde in biblioteca din Ardua Hall, denumit Testamentul olograf de la Ardua Hall, plus doua declaratii ale unor martore – Transcrierile declaratiilor martorilor 369A si 369B.
Din aceste doua surse, validate si prezentate in cadrul Simpozionului al XIII-lea privind Studiile despre Galaad din 2197 de istoricul profesor James Darcy Pieixoto vom afla realitatea Galaadului la ceva timp dupa instaurarea dictaturii, cand deja o generatie de tinere fete se afla la varsta maritisului, necunoscand o alta realitate decat cea prezenta.
Daca in prima carte aflam cat de importante sunt Slujitoarele pentru natiune, cum fara efortul lor populatia ar disparea – in cea de-a doua aflam cat de mult sunt ele dispretuite de toate paturile sociale.
Daca in prima carte aflam cat de putine drepturi mai au femeile, in cea de-a doua parte aflam ca doar unele femei sunt afectate. Matusile au un statut privilegiat, stiu sa scrie si sa citeasca si mai ales stiu o multime de lucruri despre toata lumea. Aflam si povestea Matusii Lydia, intelegem de ce este cum este, de ce a luat unele decizii si de ce a pus bazele modului in care femeile sunt educate in ziua de azi.
Distopia continua in mod convingator cu diverse povesti de viata – scoala, casatorii, decese si alte fapte marunte de zi cu zi din Galaad. In acelasi timp, in Canada, organizatia Zi de Mai incearca sa o protejeze pe Pruncul Nicole, fiica lui Jane, bebelusul care a fost transportat ilegal din Galaad in Canada, si pe care Galaadul o vrea cu tot dinadinsul inapoi.
Pe langa intamplarile povestite de Matusa Lydia, toate lucrurile pe care le face pentru a-si pastra puterea, pentru a-i avea la mana pe cei mai importanti conducatori ai Galaadului, mai exista o sumedenie de intamplari povestite de tanara Agnes, devenita mai apoi Matusa, pentru a scapa de casatorie, plus cele povestite de Nicole, tanara care a scapat.
Relatia dintre cele doua fete va fi una foarte speciala si se vor ajuta reciproc atunci cand au cea mai mare nevoie. Cine ar fi crezut ca doua fete tinere pot avea un rol atat de important in caderea Galaadului?
“Dragi cititori, toate intrebarile pe care mi le-ati pus despre Galaad si despre mecanismele lui au fost o sursa de inspiratie pentru aceasta carte. Sau aproape toate. Cealalta sursa de inspiratie a fost lumea in care traim.” – Margaret Atwood
Cu acest roman, Margaret Atwood a castigat premiul Booker Prize 2019. Puteti gasi cartea Testamentele publicata de editura Musai pe Libris.
Voi ati citit Testamentele? Daca da, cum vi s-a parut?
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
One Reply to “Recomandare lectura: Testamentele de Margaret Atwood”