Am vazut serialul Povestea Slujitoarei ce porneste de la romanul omonim al scriitoarei Margaret Atwood de pe HBO Go inca de acum mai bine de doi ani, urmarind si noile sezoane pe masura ce au aparut. M-a socat si m-a captivat, insa nu stiu de ce pana acum nu adaugasem si aceasta carte la lista mea…
Am citit-o insa recent dupa ce am comandat-o prin Bookster si am regasit mare parte din elementele din serial, numai ca daca ar fi sa fac o comparatie – cred ca in carte ar fi maxim trei – patru episoade din primul sezon al serialului.
Scriitoarea Margaret Atwood are un stil inconfundabil – simplu si socant in acelasi timp, detaliat, un pic detasat, facandu-te sa vezi si sa simti ceea ce vad si simt si personajele cartii.
Scrisa sub forma transcrierilor unor casete audio descoperite candva in viitor si asezate intr-o ordine ce a parut logica istoricilor care s-au ocupat cu aceasta, cartea prezinta o distopie si spune povestea lui Jane, o locuitoare a tarii Galaad. Dupa o lovitura de stat in Statele Unite, cand constitutia tarii se suspenda, femeile se vor trezi usor-usor scoase din viata lor, drepturile li se vor ingradi pe zi ce trece, pana cand nu vor mai avea deloc identitate, intr-o noua tara, numita Galaad, ce se intoarce la valorile trecutului, la natura, fara tehnologie, iar femeile sunt reduse la un rol de baza – ingrijitoare, gospodine, mame, care nu au nevoie sa stie sa citeasca, printre altele.
Astfel, vor exista doar cateva categorii de persoane – Comandantii si Sotiile lor, Marthele (bucataresele), Slujitoarele (purtatoare de copii) si Matusile.
Fiecare categorie de persoane se poarta si se imbraca intr-un anumit fel (Sotiile – albastru, Marthele – verde, iar Slujitoarele – rosu), cu un singur tip de haine, cu o singura croiala, iar Slujitoarele sunt aduse in casele Comandantilor pentru a ramane insarcinate cu ei si pentru a le da copii, totul intr-o ceremonie barbara in care Sotia sta si priveste intreaga scena.
Matusile sunt cele care le educa pe Slujitoare pentru rolul lor si le pedepsesc atunci cand sunt neascultatoare.
Cartea face si paralele cu trecutul lui Jane, readucand-o apoi in aceasta realitate in care femeile nu mai au niciun cuvant de spus.
Ii pasa cuiva de sentimentele femeilor? Pot ele oare scapa de aceasta soarta? Este chiar toata lumea de acord cu noua oranduiala? Daca ati vazut serialul sau daca ati citit deja cartea stiti raspunsurile la aceste intrebari, daca nu – va incurajez sa o cititi. 🙂
Voi ati citit Povestea Slujitoarei? Daca da, cum vi s-a parut?
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme. In plus, in aceasta perioada este o ofera foarte mare de reduceri pe site-ul Libris. 🙂
Sursa foto: arhiva personala