Tatuarea este o formă de artă și de modificare a corpului prin care un pigment este introdus în piele pentru a-i schimba culoarea permanent. Reprezinta o tradiție foarte veche și astăzi este mai populară și acceptabilă din punct de vedere social ca niciodată. Tatuajele sunt forme permanente de artă corporală care aparțin unei multitudini de culturi diferite din întreaga lume.
Exista dovezi că oamenii preistorici au cunoscut și au realizat tatuaje – unelte descoperite în Franța, Portugalia și Scandinavia. Aceste unelte au cel puțin 12.000 de ani. Cele mai vechi tatuaje sunt cele găsite pe Ötzi, mumia găsită în valea Ötz din Alpi și care datează din mileniul al V-lea î.Hr.
Știm, de asemenea, că și triburile germanice și celtice s-au tatuat. S-a descoperit ca mumia lui Amunet din Egiptul antic și mumiile din Pazyryk, Siberia (care datează de la sfârșitul celui de-al II-lea mileniu î.e.n.) au tatuaje pe ele. Așadar, tatuajele au aparut în întreaga lume de foarte multa vreme.
Locurile în care au fost înregistrate practici de tatuare pe resturi umane includ: Alaska, Mongolia, Groenlanda, Egipt, China, Sudan, Rusia și Filipine. Toate aceste descoperiri provin din diferite perioade de timp de-a lungul istoriei antice – unele datează chiar din 2100 î.Hr.
Egiptul Antic și India au folosit tatuajele ca metode de vindecare și ca metode de cult religios. Erau, de asemenea, mărci ale unui statut într-o societate, dar și o pedeapsă. Tatuajele din Filipine au aratat rangul și realizările, iar oamenii de acolo credeau că au proprietăți magice.
Literatura chineză antică se referă la eroii și bandiții populari ca având tatuaje. De asemenea, se crede că infractorii condamnați erau marcați cu tatuaje pe față, pentru a avertiza alți membri ai societății că această persoană nu este de încredere.
In Egipt, unele teorii indică faptul că tatuajele găsite pe mumii aveau scop decorativ. O altă descoperire interesantă despre tatuaj din Egiptul antic este că se realiza doar pe pielea femeilor.
Tatuajul a format o parte din tradițiile culturale samoane de mii de ani. Istoria tatuajului din Samoa este un exemplu excelent al modului în care tatuajele pot face parte integrantă din cultura socială. Se crede chiar că cuvântul modern „tatuaj” provine de la cuvântul samoan pentru tatuaj „tatau”.
Dovezile scrise arata existenta tatuajelor in secolul al V-lea î.e.n., în Grecia. Tatuajele din această epocă în Grecia și Roma au fost folosite mai ales pe proscriși. Criminalii, prizonierii de război și sclavii ar fi marcați cu statutul lor.
Tatuajele nu au fost foarte frecvente sau acceptabile din punct de vedere social până la mijlocul secolului XX. Până în acest moment, acestea erau rezervate unei populații mici, în special celor din industria divertismentului. Oamenii complet tatuati au devenit o atractie populara in ei insisi.
La începutul secolului al XX-lea, majoritatea tatuajelor au fost găsite pe cei care lucrau in circuri sau pe marinari. Tatuajele erau folosite pentru a spune povestea personală a cuiva, precum și profesiile sale. De exemplu, era obișnuit ca un marinar să aibă un tatuaj in forma de ancoră.
De-a lungul anilor 1920, tatuajele cosmetice au devenit foarte populare în rândul femeilor. Pentru ca machiajul era prea scump, multe femei isi tatuau tendințe populare de machiaj, precum tatuatul sprâncenelor și al buzelor.
De-a lungul anilor 1950, tatuajele au devenit o reflectare a masculinității. Deși a devenit la modă, în special în rândul „băieților răi” să aibă tatuaje, exista încă o stigmat socială negativ în jurul tatuajelor. Cei cu tatuaje aveau mai multe șanse de a fi etichetați ca infractori sau tâlhari.
In anii ’70 tatuajele au devenit cu adevărat mai populare. Nu mai erau rezervate persoanelor din afara societății, acum oamenii obișnuiți doreau să-si faca. Simbolurile de pace și mesajele de pace au fost deosebit de populare în acest deceniu.
Decada de rebeliune a anilor ’80 a fost cea in care tatuajele au devenit tot mai mari și mai strălucitoare. Contururi negre îndrăznețe, noduri celtice și modele de motive colorate au devenit tot mai populare. Starurile muzicale au influentat, de asemenea, industria înfloritoare a tatuajului, în special cele din lumea rock and roll.
La fel ca în anii ’80, celebritățile au jucat un rol important în principalele tendințe de tatuaj din anii ’90. Unul dintre cele mai iconice și mai populare modele de tatuaje din anii ’90 a fost brațul cu tatuajul cu sârmă ghimpată al Pamelei Anderson. Alte modele populare din acest deceniu includ modele tribale, litere chinezești, precum și soarele.
La începutul secolului XXI, tatuajele de pe spate au crescut în popularitate. Simbolurile fluture și Yin-Yang au fost, de asemenea, foarte populare. Celebritățile au continuat să direcționeze tendințele de tatuaje de-a lungul anilor. Tatuajele in forma de stea au crescut în popularitate, în mare parte datorită cântăreței Rihanna.
Unul dintre cele mai populare modele pentru un tatuaj mic deget în acest moment este o mica mustață. Alte tendințe populare includ simbolul infinitului, pene și tatuajele tribale mereu populare.
În multe cazuri, tatuajul pare să fi apărut independent ca o modalitate permanentă de a plasa simboluri protectoare sau terapeutice pe corp, apoi ca un mijloc de a marca oamenii în grupuri sociale, politice sau religioase adecvate sau pur și simplu ca o formă de exprimare a credintelor personale.
Sper ca v-a placut aceasta incursiune in lumea tatuajelor si ca ati descoperit ceva interesant. 🙂
Pentru alte articole despre tatuaje puteti descoperi sectiunea dedicata Tatuaje CityFemme.
Sursa informatii:
One Reply to “O scurta istorie a tatuajelor”