Recomandare lectura: Cina cu ficat si inima de Mihaela Apetrei

De mult nu am mai citit o carte care sa ma captiveze asa de tare inca de la primele pagini, asa cum a facut-o Cina cu ficat si inima scrisa de Mihaela Apetrei. Un thriller captivant ce-mi aminteste de povestea lui Hannibal, care se desfata cu organe omenesti.

Murki lucreaza la o galerie de arata, are un gust impecabil cand vine vorba de opere de arta si de mancare, este un barbat inteligent si obez (are peste 160 de kg) care organizeaza ocazional cine deosebite la el acasa si are o modalitate foarte stricta de a-si selecta invitatii la masa.

Marc Aurelius este un politist trecut de prima tinerete, divortat, putin blazat, care se trezeste ca o moarte suspecta de acum seamana incredibil de mult cu una de acum 30 de ani. Usor-usor, ceea ce pentru toata lumea pare a fi moarte din cauza unor boli necunoscute pare de fapt a fi mana extrem de abila a unui ucigas in serie.

Dar cum poti dovedi asta, si mai important, cum poti gasi ucigasul care nu lasa urme? Cum spuneam deja, povestea este captivanta, stilul de scriere este clar si transant, iar descrierile culinare sunt absolut divine.

Aceasta carte mi se pare si o oda adusa mancarii. Iata doar cateva descrieri care va vor face sa doriti bunatatile de mai jos:

  • “Scotoceste dupa o felie de paine framantata cu iaurt si tavalita prin malai. Ieri a copt-o, mirosea divin. O unge din belsug cu icre de stiuca, ca o spuma impovarata cu bobite portocalii, aromate. Pe deasupra, o ploaie marunta de frunze verzi fin tocate, de ceapa tanara.”
  • “Planuise o prajitura cremoasa, blanda, calda, plina de tandrete. O prajitura din care sa se prelinga spuma usoara de oua si lapte; ceva cu foietaj parizian si crema onctuoasa de Bizant.”
  • “A deschis frigiderul si a ales o bucata de piept de rata afumat, l-a taiat in felii subtiri pe care le-a aranjat in evantai pe o farfurie alba. Alaturi a pus cateva pastai de fasole verde calite in unt si cateva feliute de ghimbir. A turnat peste legume un dressing facut din vin, sos de soia si ulei de masline. Apoi a garnisit rata cu sos de rodie si portocala si a adaugat doi pesmeti de faina integrala, cu seminte.”
  • “Se simtea bine. Ca si cand tocmai ar fi terminat o savarina mare, cu frisca proaspata, din smantana nefermentata, abia trasa de pe blidulde lapte, impaslita cu un gel fin din zmeura zdrobita, strecurat de seminte.”

Mihaela Apetrei construieste un roman complex, cu personaje pe care fie le iubesti, fie le urasti din prima, cu rasturnari de situatie, cu multe detalii bine plasate, cu referiri culinare si culturale.

Finalul a fost un pic sub asteptarile mele, dar constructia romanului a fost atat de buna incat nici macar nu o sa-i reprosez lucrul acesta. 🙂

Iata si descrierea romanului pe Libris:

“Invitatiile la cina sunt pentru obezul Murki un fel de tactica de supravietuire. Numai ca aceste invitatii declanseaza un sir de morti misterioase, din care lipsesc mobilul si arma crimei. Doar cativa oameni detin amanuntele care pot dezlega enigma. Si, in final, cu totii trebuie sa raspunda la o intrebare: oare este o crima sa-ti doresti sa fii fericit?

Mihaela Apetrei a absolvit, in 1994, Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. A fost jurnalist timp de zece ani, apoi trainer de Public Speaking mai bine de 15 ani. In 2012 a publicat cartea Mai bun, mai increzator, mai puternic. Este coach certificat international, traducator si redactor pentru editurile Trei si Publica. Locuieste in Bucuresti, este casatorita si are o fiica.

Voi ati citit Cina cu ficat si inima? Daca da, cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *