Fie că încercăm să ne impresionăm prietenii de pe rețele sociale cu fotografii mai bune sau că vrem să ne apucăm serios de fotografie, cu toții trebuie să începem undeva. 🙂
În primul rând contează foarte mult cu ce vom face fotografiile.
Eu în ultimele 3 vacanțe nu am mai avut la mine camera foto. Am decis să fac fotografii doar cu telefonul, care deși mă limitează în compoziție, este mult mai ușor de transportat și nu atrage priviri nedorite. Tehnologia a ajuns la un asemenea nivel, încât dacă știi ce să faci cu telefonul, este posibil să nu mai ai nevoie de o cameră foto dedicată, în majoritatea situațiilor în care nu ești dispus să cari extra echipament cu tine.
De exemplu, priviți cât de mici au ajuns diferențele dintre o cameră foto dedicată și un telefon.
La prima vedere, avantajul unei camere foto dedicate vine atunci când vrem să schimbăm focala. Adică să dăm zoom in sau zoom out. Deși multe telefoane vin și ele acum cu posibilitatea de a schimba focala, prin noile module wide angle sau tele. Așa că avantajele unei camere foto dedicate, pentru un utilizator amator, nu prezintă interes.
Primul pas spre o fotografie reușită este Expunerea. Probabil ați auzit că expunerea trebuie să fie ”corectă”.
Ce înseamă asta? Profesioniștii se uită la o histogramă și își pot da seama dacă o expunere este corectă sau nu. Ca amator, îți poți da seama dacă expunerea este corectă atunci când subiectul nu este prea întunecat, sau prea iluminat.
De exemplu aceasta este o fotografie subexpusă.
Iar aceasta, supraexpusă.
Expunerea corectă fiind aceasta.
Având o rază dinamică scăzută, telefoanele pot supraexpune destul de ușor subiectul atunci când soarele este foarte puternic. Noroc că în ultimii ani, algoritmii de expunere ale telefoanelor au crescut în inteligență și acum pot face asta cât de cât corect.
Dacă subiectul este corect expus, garantat, fotografia ta va avea parte de atenția dorită pe rețelele sociale. Ține minte că gradul de atenție este foarte scăzut, undeva pe la 3-5 secunde. Dacă subiectul, sau centrul de interes al fotografiei nu este corect expus, nu îi va acorda nimeni nici măcar 3 secunde de atenție.
Și chiar dacă nu a fost nimerită perfect în momentul fotografierii, expunerea poate fi ajustată astfel încât să ajungă cât de cât la o valoare acceptabilă, în momentul editării.
Însă, pentru cei ce au deja o cameră mirrorless și deci au posibilitatea să facă fotografii cu setări manuale, Expunerea este ca un triunghi care trebuie balansat la perfecție. Iar aici vom intra pe un teritoriu destul de tehnic. În una din laturile triunghiului, stă setarea ISO, adică gradul de sensibilitate al senzorului. Aceasta pornește de obicei de la 100 și poate ajunge până la 400.000, deși majoritatea camerelor se opresc pe la o valoare de 50.000.
În orice caz, creșterea valorii ISO înseamnă și o creștere a zgomotului de imagine. Asta pentru că senzorul primește mai mult semnal și se încălzește. Iar dacă nu aveți o cameră FullFrame, ar fi bine să țineți valoarea ISO până în 3200.
Apoi, cealaltă latură a triunghiului o reprezintă valoarea timpul de expunere. Care de obicei este de la 30 de secunde, până la 1/8000 dintr-o secundă.
Asta va depinde foarte mult de fotografia pe care o faceți, dar ca o regulă de aur, cu cât se mișcă subiectul vostru mai mult, cu atât trebuie să fie mai scăzut timpul de expunere.
De exemplu, nu puteți fotografia un sportiv aflat în alergare cu o expunere de 2-3 secunde.
Dar dacă încercați la 1/1000 dintr-o secundă, e posibil să vă iasă ceva.
De asemenea, degeaba fotografiați un peisaj la 1/8000, când va ieși la fel la 1/200.
Cum am spus, depinde foarte mult de subiectul pe care îl aveți.
Ultima latură reprezintă diafragma obiectivului. Valoare care depinde din nou, de subiectul pe care îl fotografiați. Aceasta vă ajută să vă setați câmpul de profunzime. Adică atunci când veți fotografia la f1.4, veți avea un câmp de profunzime foarte mic, iar tot ceea ce este în spatele subiectului nu va putea fi distins.
La f16, câmpul de profunzime va fi mare, și veți putea distinge destul de ușor ceea ce este în spatele subiectului vostru.
Idea este că la f1.4, intră foarte multă lumină în aparat, iar la f16, foarte puțină.
Cu cât este mai întunecat afară, cu atât este nevoie să folosiți o diafragmă cât mai deschisă, în cazul portretelor nocturne.
Iar atunci când fotografiați un pesiaj, pentru a avea o profunzime de câmp cât mai extinsă, și o claritate sporită, este nevoie să selectați un nivel al diafragmei ceva mai măricel.
Depinzând de obiectivul fiecărui aparat, este recomandat să folosiți o diafragmă între 5.6 și 13.
Aceste sfaturi ne-au fost oferite de Vlad Rotaru, regizor, fotograf si producator. Pe Vlad il puteti recunoaste si drept curatorul Nordic Film Festival si il puteti gasi pe Instagram, Facebook si pe site-ul lui, www.vladrotaru.ro.
Pentru partea a doua a sfaturilor pentru o fotografie reusita va invit saptamana viitoare pe CityFemme.com.
One Reply to “Sfaturi pentru o fotografie reușită de la un fotograf profesionist (partea 1)”