Romanul Lila scris de Marilynne Robinson mi-a ocupat o buna parte din nopti in ultima perioada, cand am revenit in universul autoarei, pentru ca acum cativa ani am citit si romanul Galaad, care este orasul in care se desfasoara si actiunea acestei carti.
Lila este o femeie fara adapost, care si-a petrecut viata intr-o continua pribegeala si lupta pentru supravietuire, alaturi de Doll, femeia care a furat-o de la parintii ei cand era mica si care i-a tinut loc de mama ani buni. Doll i-a oferit o existenta cu multe lipsuri materiale, insa plina de afectiunea care ii lipsea in familia reala.
America devastata de Marea Criza nu este un loc prielnic de trait si muncit, iar Lila o stie prea bine. Ajunsa in oraselul Galaad, unde s-a aciuiat intr-o cabana aproape daramata, Lila va intra intr-o biserica pentru a de adaposti de ploaia care a surprins-o intr-una din plimbarile ei.
Aici il va cunoaste pe batranul pastor John Ames, iar viata ei se va schimba definitiv atunci cand va deveni sotia acestuia. Povestea lor de dragoste nu este una clasica – Lila se teme ca dezvaluind prea multe din trecutul ei il va face pe pastor sa o alunge, iar pastorul se teme ca dorul de pribegie sau o dragoste din trecut o va face pe Lila sa plece in orice moment. Asa ca interactiunea dintre ei consta in multe taceri si in discutii despre Biblie, iar Lila descopera o dimensiune spirituala a vietii pe care nu si-a imaginat-o niciodata.
Dorinta de cunoastere a Lilei este nestavilita – ea ii va pune multe intrebari care il vor lasa pe pastor fara grai, iar usor-usor armonia si fericirea se aseaza asupra casei familiei Ames, mai ales ca Lila ramane insarcinata.
Cartea atinge multe teme spirituale, conversatiile te pun pe ganduri, viziunea pastorului si a femeii care a petrecut o viata de pribegie sunt cumva contradictorii, dar se completeaza reciproc. Este un roman care aduce liniste, care te face sa reflectezi la divinitate – cel putin acesta a fost cazul meu.
Marilynne Summers Robinson este o romancieră și eseistă americană. De-a lungul carierei sale de scriitor, Robinson a primit numeroase premii, printre care Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 2005, Medalia Națională pentru Umanități în 2012 și Premiul Library of Congress 2016 pentru American Fiction.
“O capodopera. Lila este o creatie splendida.” – Publishers Weekly
“Scriitura lui Marilynne Robinson este atat de patrunzatoare, incat poate sa ne schimbe complet modul de a citi.” – Chicago Sun-Times
Voi ati citit Lila de Marilynne Robinson? Cum vi s-a parut?
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala