Urmeaza Ghidul cumparatorului in vremurile Corona #AsteaAșaSeFac

Coronavirusul ne afecteaza pe toti, fara exceptie. Nu va ganditi ca voi veti scapa neafectati, pe principiul “mie nu mi se poate intampla”. Si nu vorbim doar de contactarea bolii (ceea ce sper sa nu se intample niciunuia dintre noi), ci si la transmiterea Coronavirus catre alte persoane sau la diverse alte implicatii pe care le poate avea pentru viata noastra, pentru planurile noastre.

Credeti-ma, am simtit efectele pe pielea mea, cu ocazia internarii in spital pentru nastere, asa cum va povesteam intr-un articol trecut. Criza aceasta parea de neconceput in urma cu doar putin timp, dar iata ca acum pentru a ne proteja sunt luate destul de multe masuri severe.

Pot parea restrictive, insa ele sunt luate pentru binele nostru, al familiei noastre, al prietenilor, colegilor, vecinilor si asa mai departe. Multe masuri vin din partea autoritatilor, care incearca sa opreasca raspandirea acestui virus, insa asta nu inseamna ca nu putem sa luam si noi niste masuri in plus, care sa ne protejeze suplimentar.

Dupa cum stim, sunt foarte putine motive pentru care ar trebui (de fapt, am putea) sa iesim din casa – mersul la cumparaturi, la farmacie, urgente medicale, mersul la serviciu (in cazul in care nu se poate lucra de acasa). Probabil cel mai comun motiv insa ramane iesitul la cumparaturi. Iar in momentul in care iesim de acasa pentru asta, ar trebui sa luam masuri pentru a ne proteja atat pe noi, cat si pe cei din jurul nostru.

Mai exact, ar trebui sa adoptam un comportament responsabil la cumparaturi, pentru a ne proteja de Coronavirus. Si cum putem face acest lucru? Destul de simplu – prin respectarea Ghidului cumparatorului in vremurile Corona de mai jos:

 1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
 2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
 3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
 4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
 5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
 6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
 7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
 8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.

 #AsteaAșaSeFac

Eu, ca proaspata mamica, nu am mai iesit din casa de marti, de cand m-am intors acasa cu bebe de la spital. Si fiind o perioada atat de plina de schimbari si de lucruri noi, recunosc ca nici nu am avut timp sa simt lipsa iesitului afara. 🙂

Insa evident ca am avut nevoie de tot felul de provizii, iar sotul meu este cel care s-a ocupat de partea aceasta, eu zic ca intr-un mod responsabil. Cum?

 • A avut o lista de cumparaturi atunci cand a plecat de acasa, pentru a nu pierde mai mult timp decat este nevoie.
 • S-a spalat pe maini inainte si dupa ce a venit acasa.
 • Imediat dupa ce a venit acasa si-a schimbat hainele de strada cu unele de casa.
 • A pastrat distanta fata de alte persoane din magazin.
 • Nu am cumparat cantitati industriale din nimic, ci ca de obicei, poate o mica idee in plus.
 • A mers la magazinele din zona, nu s-a dus departe.

Ce alte masuri crezi ca ar trebui sa luam pentru a ne proteja de Coronavirus? Pe cate din cele de mai sus le respectai deja?

Acest articol face parte din cadrul initiativei #AsteaAsaSeFac desfasurata de Cristian China-Birta & Blogal Initiative

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *