Noutatile lunii martie 2020

Nu stiu cand au trecut primele doua luni ale anului, insa de astazi a inceput oficial primavara – ce bine! 🙂 Sunt o multime de activitati pe care le puteti face la inceput de martie, dupa cum puteti vedea in articolul de noutati de mai jos!

Expoziție: El Camino de Santiago, drumul care a legat Europa. Vernisaj la Institutul Cervantes din București, 4 martie, 18.30

Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia prietenilor Camino de Santiago din România vă invită miercuri, 4 martie, ora 18.30, la vernisajul expoziţiei fotografice „El Camino de Santiago, drumul care a legat Europa”, de Adriana Romanov. 

Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Cervantes din capitală (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38), în prezenţa Preşedintelui Asociaţiei prietenilor Camino de Santiago din România, Ion Nicolae, a Decanului Facultății de Economie Teoretică și Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice din București, Ioan Grigore Piroşcă şi a fotografei Adriana Romanov.

Vernisajul va include proiecţia unor scurtmetraje despre Drumul Sfântului Iacob, urmată de intervenţiile celor trei invitaţi, şi se va încheia cu o vizită ghidată, în compania fotografei, care va oferi detalii despre imaginile expuse. Evenimentul se va desfăşura în limba română. Intrarea este liberă în baza unei rezervări trimise prin e-mail la adresa cultbuc@cervantes.es.

Expoziţia cuprinde 60 de imagini inedite pe care autoarea, originară din Timişoara, le surprinde în timpul pelerinajului către oraşul spaniol Santiago de Compostela, la moaştele Sfântului Apostol Iacob. Adriana Romanov a parcurs pe jos o distanţă de aproximativ 240 de kilometri pe drumul cunoscut sub denumirea de Ruta Portugheză, o experienţă trăită cu deosebită intensitate în timpul căreia a putut aprecia frumuseţea unor meleaguri istorice impregnate de spiritualitate, precum şi bogăţia culturală şi naturală a locurilor străbătute. 


Street Delivery cheamă în stradă cel mai mare focus grup pe tema crizei climatice 

București, Timișoara, Iași, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu și Chișinău ies în stradă la Street Delivery și formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităților locale.

Timp de trei zile, cetățeni din 10 orașe, alături de ONG-uri, inițiative cetățenești, artiști, asociații, arhitecți, autorități locale și alți actori relevanți, vor dezbate în stradă problemele orașului din perspectiva schimbărilor climatice. Ediția își propune să găsească, alături de participanți, soluții reale pentru patru dintre cele mai de impact servicii publice – energie, spații verzi, mobilitate și managementul deșeurilor.

După cele trei zile de brainstorming în stradă, ștafeta va fi predată autorităților fiecărui oraș, alături de revendicările și soluțiile cetățenilor lor ca răspuns la criza climatică. Organizatorii, alături de comunitatea Street Delivery, cer ca aceste măsuri să fie asumate și implementate în următorii 4 ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului. 

Pe lângă cele patru servicii publice, în stradă vor fi și proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentație, consum responsabil, vestimentație și multe altele. Plus doza firească de fun, însă fără a compromite posibilitatea la distracție a generațiilor următoare. 

Street Delivery 2020 — Orașe pentru climă este un eveniment anual organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Anul acesta se întâmplă în două țări – România și Republica Moldova – și în 10 orașe, începând cu luna iunie.

Ilustrație: Dan Perjovschi  


„Lemn”/„Wood”, filmul care vorbește despre tăierile ilegale de păduri din România, va avea premiera la Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga

Documentarul semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, care urmărește fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn din România, Peru, Rusia și China, va avea premiera internațională pe 23 martie, în competiția F:act Award din cadrul CPH:DOX. Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga, care are loc în perioada 18 – 29 martie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.

Filmul documentar de lungmetraj „Lemn”/ „Wood” urmărește investigațiile inițiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmașii lui Otto Von Bismarck și actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigații au fost desfășurate în România, Peru, Rusia și China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander și echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerțului cu lemn. Regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale și tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria și Germania. 

„Am inițiat acest demers deoarece mi-am dorit să înțeleg și să documentez o muncă importantă, aceea a luptei împotriva tăierilor abuzive și ilegale de lemn. Prin intermediul acestui proiect documentar, Alexander von Bismarck a venit prima dată în România și de atunci echipa lui luptă împotriva tăierilor abuzive sau ilegale de la noi din țară. Am dorit să înțeleg întregul proces al tăierilor de lemn și al comerțului cu lemn și să-l prezentăm unui public cât mai larg, astfel încât să avem acces în interiorul unul sistem care are probleme importante ce trebuie expuse”, menționează Monica Lăzurean-Gorgan, co-regizoarea și unul din producătorii filmului.


24 de burse pentru tinerii cu rezultate școlare excepționale, aflați în situații vulnerabile

Din 1 martie, tinerii români cu vârste între 16 și 26 de ani aflați în situații vulnerabile beneficiază de burse de suport pentru continuarea studiilor pre-universitare și academice și a proiectelor de cercetare, inovație și dezvoltare tehnologică.

Acest lucru este realizabil prin programul Jeans4Dreams, programul de CSR al companiei DHM, care acomodează etapizat cauze vulnerabile social printr-o paletă complexă de inițiative. Programul este parte a unei ample campanii de responsabilitate socială care se derulează până la 1 martie 2022 și urmărește să ofere acces la oportunități de educație superioară pentru tinerii aflați în situații economice precare. 

Campania vine ca o continuare firească a activității Jeans4Dreams care din 2017 s-a axat pe susținerea copiilor ce suferă de boli rare, incurabile ori în faze terminale, infectați cu HIV/SIDA, cu tulburări din spectrul autist sau abandonați. După succesul unei campanii de donații prin SMS susținute de personalități ca Simona Halep, Ivan Patzaichin, Andreea Perju, Cristian Chivu sau Marcel Iureș, în care s-au trimis peste 20.000 de sms-uri recurente, Jeans4Dreams își îndreaptă acum atenția spre tinerii pentru care continuarea studiilor rămâne, din păcate, o opțiune condiționată, și nu o certitudine. 

“Am decis să acordăm sprijin tinerilor în educație și să premiem eforturile lor extraordinare de a aduce valoare societății prin cercetare, dezvoltare academică și inovație tehnologică. Calitatea vieții, a sănătății, economiei și a mediului înconjurător este direct influențată de creditul și de resursele pe care le acordăm generației tinere, de investiția într-o educație care să le activeze și să le valideze curiozitatea, inventivitatea, creativitatea și leadership-ul.” – Dan Mateuț și Horia David, DHM. 

Campania aceasta vine în contextul în care numărul tinerilor care urmează studii universitare sau post-universitare în România s-a redus dramatic, cu aproximativ 500.000 de studenți, în doar zece ani. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), arată că doar aproximativ 402.700 de absolvenți de liceu au ales să se înscrie la facultate în anul școlar 2018-2019, număr considerabil mai mic decât acum zece ani, când peste 890.000 de tineri optau să urmeze o formă de învățământ superior. 

Programul de burse de sprijin Jeans4Dreams pentru continuarea educației tinerilor din România este realizat prin grija Asociației Varyafin, cu susținerea DHM, EximBank și Romexpo.


Actorul Virgil Andriescu, Premiul pentru Întreaga Carieră la Gala Premiilor Gopo 2020

Actor de teatru, film și televiziune, Virgil Andriescu va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră la cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie, la Teatrul Național din București. În cele peste cinci decenii de activitate, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate și a colaborat cu regizori consacrați precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu și Nae Caranfil. 

Născut în 1936 la Botoșani, Virgil Andriescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1963, clasa Alexandru Finţi). Imediat după absolvire a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1965 la Teatrul de Dramă din Constanţa. De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor Ovidius din Constanța și Odeon din București. A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă și comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu și Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducția româno-maghiară, regizată de Károly Makk, „Frumoasele vacanțe”/ „Bolondos vakáció”, acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri din care șase principale în filme artistice de lungmetraj, și alte peste 30 de roluri din care șapte principale în filme de televiziune. Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum „Labirintul” (Șerban Creangă, 1980), „Orele unsprezece” (Lucian Bratu, 1985), „Luminile din larg” (Stelian Stativa, 1986), „Umbrele soarelui”(Mircea Veroiu, 1986), „Privește înainte cu mânie” (Nicolae Mărgineanu, 1993) și „Punctul zero” (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar și colaborări cu regizori precum Andrei Blaier („Fapt divers”, „Bătălia din umbră”, „Vacanța cea mare”, „Divorț… din dragoste”), Lucian Pintilie („Balanța”), Dan Pița („Pas în doi”) și Nae Caranfil („E pericoloso sporgersi”).

Unul dintre cele mai importante trofee Gopo, Premiul Pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la edițiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Marin Moraru (2009), Draga Olteanu-Matei (2010), Ion Besoiu (2011), Iurie Darie (2012), Mitică Popescu (2013), Radu Beligan (2014), Coca Bloos (2015), Constantin Drăgănescu (2016), Ion Dichiseanu (2017), George Mihăiță și Vladimir Găitan (2018), Ileana Stana Ionescu (2019).

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei,  Teatrului Național București și Babel Communications.


MARELE BAL AL CONSTANȚEI − Eveniment de bun venit al primăverii

Compania de Producție Culturală Aida Events împreună cu  Asociația Oportunități de Afaceri pentru Femei (ASOAF – BOW) – Filiala Constanța organizează un nou eveniment pentru comunitatea constănțeană – “Marele Bal al Constanței” în data de 07 martie 2020, ora 19:00 la Pavilionul Expozițional Constanța.  

Prima ediție a evenimentului ”Marele Bal al Constanței” este realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada. 

Sopranele Madeleine Pascu, Smaranda Drăghici și Aida Pascu, împreună cu tenorii Răzvan Săraru și Doru Iftene, alături de orchestra și corul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, vor interpreta piese celebre de dragoste din Colecția de Aur a umanității, inspirate de marea sărbătoare dedicată Zilei Internaționale a Femeii.

Melodiile special alese de dirijorul Ionuț Pascu vă vor invita la dans, emoție și nostalgie: valsuri, tangouri și melodii nemuritoare se vor împleti cu sonoritățile romantice și răscolitoare ale îndrăgiților Celine Dion, Tom Jones, Elvis Presley, Barbara Streisand, Frank Sinatra sau Andy Williams, pentru a numi doar pe câțiva dintre “clasicii” muzicii bune, de largă audiență.

Ca un imbold emoțional pentru o societate mai responsabilă și o sursă de inspirație pentru formarea și educarea generațiilor viitoare, compania de producție culturală Aida Events organizează concerte ce susțin cauze umanitare de importanță strategică la nivel național.

Biletele, în valoare de 300 RON/persoană, includ accesul la concert, cocktail-ul și donația în valoare de 100 RON, atribuită către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Astfel, două centre de plasament din județul nostru – Centrul de Plasament „Traian”, din Str. N. Măndoi nr. 15, Constanța și Centrul de Primire în Regim de Urgență, din Str. Aluniș nr. 4, Constanța vor beneficia de un loc de joaca amenajat la standarde internaționale, ce vor respecta normele in vigoare de siguranță.

Ne dorim ca acest Bal al Constanței să devină o tradiție, iar constănțenii să îmbrățișeze cu drag ideea unui altfel de eveniment, care îmbină eleganța, muzica de calitate, sobrietatea și stilul cu partea umanitară. Putem fi un exemplu pentru copiii noștri , putem să le cultivăm modele și virtuți sociale, astfel încât ei să poată contura un viitor mai frumos, mai bun, mai prosper.


LifeBox va dona 8.000 de meniuri în spitale, prin MagicHELP, proiect al Asociației Magic

LifeBox, conceptul de healthy food delivery dedicat persoanelor care își doresc un stil de viață sănătos, a inițiat o campanie de sponsorizare a Asociației Magic, în cadrul căreia va livra 8.000 de meniuri în spitale până la finalul acestui an. Pe lângă meniurile livrate, compania va dona lunar și o sumă de bani. Valoarea cumulată a sponsorizării se ridică la 55.000 de euro. 

Meniurile pregătite de LifeBox sunt livrate începând cu această lună și conțin masa de prânz și o gustare. Acestea vor fi livrate prin rotație, în fiecare săptămână, timp de patru zile, către familiile și aparținătorii copiilor internați în secțiile de oncologie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Marie Sklodowska Curie” și din Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București. În prezent, LifeBox și Asociația Magic fac demersurile necesare pentru a primi aprobare de a livra meniuri și la al treilea spital din Capitală. Potrivit reprezentanților companiei, toate inițiativele care implică donarea de mâncare trebuie să respecte o serie de reguli stricte prevăzute de unitățile sanitare, astfel că meniurile LifeBox livrate în spitale îndeplinesc toate aceste norme de alimentație.

“Uneori, chiar și cele mai dificile probe ale vieții pot fi trecute cu succes, dacă ai alături de tine o echipă care să îți dea curaj zi de zi și să te susțină până la capăt. Copiii cu afecțiuni grave și familiile lor au un sprijin puternic în Asociația Magic, o echipă inimoasă de oameni specializați în activități sociale. Proiectul MagicHELP – Rețeaua Solidarității, din care suntem mândri că facem și noi parte, reunește aceste familii cu copii grav bolnavi și companiile ce pot contribui cu produse sau servicii.

Cu valori centrate în jurul unui stil de viață sănătos, bazandu-ne pe rolul nutrițional-afectiv pe care îl ocupă alimentația, întreaga noastră echipă, de la colegii din producție până la matinalii colegi de la delivery, este bucuroasă că se poate alătură acestei inițiative și ne-am dori ca din ce în ce mai multe persoane sau companii să se implice în astfel de cauze. Este atât de simplu să faci bine, iar sentimentul pe care îl trăiești făcând asta nu poate fi exprimat prin cuvinte, trebuie doar să-l experimentezi”, au declarat co-fondatorii LifeBox.

LifeBox este un proiect românesc dedicat tuturor celor preocupați de un stil de viață echilibrat și sănătos, oferind zilnic meniuri calculate la un anumit număr de kilocalorii în funcție de stilul alimentar al clientului, sub îndrumarea unui medic nutriționist specializat în obezitate infantilă – Anamaria Iulian și Alex Cîrțu, Chef-ul LifeBox. Start-up-ul lansat în urmă cu peste doi ani și jumătate de către antreprenorii Radu Bălăceanu, Florin Scarlat și Lukasz Kuzniar, numără o echipă formată din 70 persoane și peste 25.000 clienți unici din trei orașe din țară. 


HORNBACH: Topul celor mai cumpărate plante decorative și cum pot fi încadrate în ambientul locuinței

Când vine vorba de crearea unui ambient plăcut în locuință, românii aleg tot mai mult amplasarea plantelor decorative în zonele-cheie, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri de materiale de construcţii şi grădinărit de pe plan local.

,,Plantele decorative reprezintă un aspect ce capătă o importanță tot mai mare în amenajarea locuințelor deoarece creează accente de culoare și pot contribui, în același timp, la starea de sănatate a familiei”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach.

Potrivit afirmațiilor sale, când vine vorba de alegerile pe care le fac românii atunci când iau decizia de a achiziționa plante de interior, cele de sezon sunt întotdeauna în topul preferințelor, fiind apoi urmate de cele decorative prin frunze. Astfel, în medie, românii alocă un buget de circa 40 de lei pentru o plantă decorativă de sezon, în timp ce plantele de talie mare ajung la un cost de aproximativ 150 de lei. Raportat la criteriile de alegere ale acestora, pe primul loc se află gradul de ușurință în îngrijire și culoarea florilor. 

,,Segmentul orhideelor este unul foarte apreciat de români datorită sortimentului foarte larg de tipuri, spectaculozității florilor, duratei mare de inflorescență, mai ales iarna, și ușurinței în îngrijire”, a mai spus Mugurel-Horia Rusu.

Potrivit lui Mugurel-Horia Rusu plantele mediteraneene care se regăsesc în magazinele Hornbach sunt importate îndeosebi din ţările cu un climat cald, precum Italia sau Spania. Comparativ, majoritatea plantelor clasice comercializate este adusă din regiuni din apropierea României, iar o parte cu sprijinul furnizorilor locali.

Alegerea plantelor decorative se face în funcție de mai multe criterii: spațiu, lumină, ambient. În plus, designul ghivecelor și a altor accesorii ce însoțesc plantele trebuie să fie în armonie cu stilul de amenajare al camerei. 

Când vine vorba de living, consultanții Hornbach recomandă plantele voluminoase, impunătoare, așezate în colțurile încăperii sau lângă canapea. Astfel, cele mai potrivite plante de interior pentru camera de zi sunt Filodendronul, Dracaena, Yucca, Strelitia – denumită și Pasărea Paradisului, Pothos, dar și plantele suculente precum arborele de cauciuc.

În dormitor amplasarea unei plante este importantă, deoarece este zona din casă în care oxigenul este esențial pentru a avea un somn odihnitor. În aceste spații sunt potrivite plantele mari, direct așezate pe podea, și, în același timp, ușor de îngrijit. Hornbach recomandă pentru decorarea dormitoarelor plante precum Sansevieria, Spathyphilum, Arborele de cauciuc, cunoscut în special pentru capacitatea sa de a combate formaldehida din aer, și planta paianjen – Clorophytum Comosum, numită popular Voalul Miresei, care are o extraordinară capacitate de a purifica aerul din camera în care se află.

Bucătăria este locul din casă în care familia petrece foarte mult timp. Ideale sunt plantele suspendate, care să nu ocupe mult spațiu, și care să fie rezistente la umiditate. De altfel, conform statisticilor Hornbach, cele mai cumpărate plante pentru zona de bucătărie sunt cele aromatice precum busuiocul, cimbrul, salvia, menta, rozmarinul, alături de specii decorative precum Aloe Vera sau plante suculente. 

Nici în baie nu trebuie uitate plantele. Chiar dacă este, cel mai probabil, cea mai umedă și puțin luminată zonă din casă, pentru această zonă se pot alege plante tropicale precum orhideea, feriga sau bambusul. Tot în zonele unde lumina ajunge mai greu, precum holul, pot fi integrate specii de cactuși sau plante ce iubesc întunericul (Zamioculcas).


În 2020, ANSWEAR.ro își va extinde portofoliul cu 30 de branduri de top

Magazinul online ANSWEAR.ro va adăuga 30 de branduri noi în decursul anului 2020, ajungând la un portofoliu de peste 350 mărci cu notorietate la nivel regional și international, estimând astfel o creștere cu minim 30% a business-ului. Noile branduri din portofoliu vor fi dintre cele mai cerute și mai căutate de clienții ANSWEAR.

De asemenea, retailerul polonez va continua extinderea gamei de produse oferite de la brandurile de top pe care le vinde online, ca de exemplu Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Guess Jeans, adidas Originals.

“În 2020 ne propunem să continuăm creșterea business-ului prin adăugarea de noi branduri în portofoliu. Avem deja niște contracte semnate cu branduri de top care se numără printre preferințele clienților noștri și pe care urmează să le anunțăm la momentul oportun”, spune Raluca Radu, Country Manager Answear România.

Pe lângă extinderea numărului de branduri de pe ANSWEAR.ro, unul dintre obiectivele principale de anul acesta îl reprezintă investițiile în tehnologie și în experiența pe care o oferă zilnic clienților săi.

“Un prim pas în zona de dezvoltare va fi lansarea unei noi platforme a magazinului online – lansarea va avea loc chiar în această primăvară. Îi vom întimpina pe utilizatori cu un nou website, cu un User Experience îmbunătățit și o viteză mai bună de încărcare, iar îmbunătățirile de Usability se vor vedea și la nivelul aplicației mobile, care va avea și ea parte de un facelift.

Încă din 2019 explorăm adăugarea experienței offline pentru magazinul nostru online, fie printr-un magazin fizic, fie prin pick-up point-uri și sperăm să venim cu noi vești în această privință cât de curând”, menționează Raluca Radu, Country Manager Answear România.

De asemenea, prin  programul de loialitate ANSWEAR Club, compania va încerca să ofere tot mai multe beneficii utilizatorilor săi astfel încât aceștia să rămână fideli brandului și să continue să comande online de pe ANSWEAR.ro.


CESAROM lansează 25 de colecții noi de gresie și faianță și anunță tendințele anului în amenajarea locuințelor

Lasselsberger Ceramics Romania, deţinătorul brandului CESAROM şi unicul producător local de plăci ceramice, a lansat la începutul acestui an 25 de colecții noi de gresie și faianță şi va produce anul acesta un volum total de peste 8 milioane de m2. Noile colecţii vor reprezenta aproximativ 20% din volumul total de gresie şi faianță ce urmează a fi fabricat în acest an în cadrul fabricii SANEX S.A. din Cluj-Napoca. Cu aceste colecții noi, CESAROM ajunge la un total de peste 200 colecții de gresie și faianță.

„În fiecare an, CESAROM creează colecții de gresie și faianță care țin pasul cu cele mai noi tendințe în decorarea interioară și exterioară din lume, pentru a oferi românilor o mulţime de variante prin care îşi pot amenaja locuinţele într-un stil modern. În 2020 lansăm 25 de colecții noi care pun accentul pe decorurile cu aplicații speciale, decorurile digitale, texturile și culorile naturale, precum şi pe albastrul clasic, desemnată de Pantone culoarea anului”, a declarat Petrișor Grindeanu, Director General al SANEX S.A.

Potrivit reprezentantului companiei, în prezent, preferințele românilor în materie de amenajări interioare se îndreaptă către materiale cu texturi și culori cât mai naturale, precum tonuri de bej, gri, ivoriu și maro, care inspiră eleganță. Totodată, stilurile Art-Deco și Ethnic-Arty continuă să crească în popularitate, motiv pentru care au fost incluse în colecțiile companiei decorurile digitale geometrice, florale, patch-ul și mozaicul.

Printre sutele de colecții propuse de către CESAROM, cinci sunt inspirate din culoarea anului 2020: colectiile ColorLine, Maiolica, Terazzo, Nalim și Wright. Acestea îmbină armonios albastrul clasic cu accente inspirate din moda ceramicii italiene a secolului al XV-lea sau cu modernismul din stilul Ethnic-Arty, una dintre cele mai importante trei tendințe în amenajările din 2020. 

Stilurile majore ale anului 2020 și cum se regăsesc ele în noutățile CESAROM

Stilul Ethnic-Arty – Cunoscut pentru culorile sale vii, patch-urile complexe și amestecul de texturi, stilul marocan a devenit una dintre cele mai semnificative tendințe ale anului, așa cum se arată în succesul mondial al produselor artizanale nord-africane, cum ar fi coșurile de rafie, felinarele metalice și decorurile ceramice marocane. Potrivit companiei, această tendință va continua și în 2020, fiind un stil atemporal. 

Pentru a crea un aspect unic în acest stil, definit de modele colorate, CESAROM recomandă colecțiile Wright și Terrazzo, compuse din plăci ceramice cu durată lungă de viață, ușor de instalat și curățat, potrivite atât pentru placarea pereților, cât și a podelelor.

Stilul Art-Deco cu forme decorative – Art-Deco înseamnă detalii decorative, meșteșuguri fine și jocuri de culori atemporale. Prin îmbinarea decorurilor clasice cu influențele moderne se poate crea un spațiu care să reziste la testul timpului. Decorurile folosite în acest stil pot părea un tapet vintage, însă un pattern tridimensional le aduce în tendințele contemporane. Acest stil poate fi obținut și în propria locuință prin folosirea plăcilor ceramice din colecțiile CESAROM Nalim și Ara

Stilul Minimalist, brutalist – Materiale brute precum cimentul și piatra, liniile drepte, formele simple, suprafețele mate, nuanțele de la antracit la gri deschis, dar și variațiile de bej sunt în mare vogă anul acesta și definesc acest trend. O ramură a minimalismului este stilul « Terrazzo », care rămâne o tendință dominantă în 2020, în toate formele și culorile. Designul simplu al acestui trend se poate regăsi și în colecțiile CESAROMMove, Crust sau Flakes.

Toate colecțiile CESAROM lansate de companie au fost concepute pentru a veni în sprijinul consumatorilor, atât pe partea de amenajări interioare ale locuinţelor, birourilor şi spaţiilor intens circulate, cât şi în ceea ce priveşte amenajările exterioare pentru terase, alei şi chiar socluri.  Dimensiunile plăcilor ceramice ale noilor colecții variază între 33x33cm și 60x30cm, fiind disponibile atât pe formate pătrate, cât și dreptunghiulare, în funcție de preferințe.  


TOPSHOP LANSEAZĂ COLECȚIA IDOL PRIMĂVARĂ-VARĂ 2020

Colecția IDOL din portofoliul Topshop Topman este una din colecțiile capsulă premium, bazată pe un design contemporan,  gândită și creată de către Anthony Cuthbertson, directorul de creație TOPSHOP, și una dintre cele mai apreciate de către fanii brandului.

În sezonul de Primăvară-Vară, Cuthbertson s-a inspirat din ecranizarea celebră a piesei „Romeo și Julieta” a lui Baz Luhrman din 1998 – cu Leonardo DiCaprio și Claire Danes în rolurile principale. Referințele se regăsesc în aspectul grunge al ținutelor, în combinarea texturilor și a materialelor și nu în ultimul rând al folosirii accesoriilor statement din mărgele, broderie grea, precum și a finisajelor strălucitoare.

Prima colecție IDOL a apărut în magazine și online în octombrie 2018. Aceste colecții sezoniere sunt lansate pe tot parcursul anului, cea mai recentă versiune este programată să apară în magazinele TOPSHOP TOPMAN  începând cu finalul lunii februarie.

Topshop este un retailer dinamic, care conectează oamenii cu tot ce înseamnă avangarda în materie de fashion, stil și cultură. Peste 300 de noi modele must have, din colecțiile mainline și cele de accesorii, sunt lansate săptămânal; de asemenea, brandul propune o colecție denim extrem de versatilă, colecție care vinde global o pereche la fiecare 10 secunde.


OLX – Indexul locurilor de muncă

Peste 1,2 milioane de români și-au căutat în 2019 un loc de muncă pe OLX, numărul acestora fiind cu 25% mai mare față de anul 2018.

Anul 2019 a continuat să fie un an cu o cerere semnificativă de candidați pe piața muncii. Spre deosebire de anii anteriori, cei aflați în căutarea unui loc de muncă au avut în comun două atribute importante: au aplicat la un număr mai mare de joburi și au luat mai rapid o decizie de angajare.

Actuala ediție a Indexului Locurilor de muncă aduce în prim plan o imagine de ansamblu a pieței de muncă, alături de principalele tendințe pentru 2019 și, adițional, o analiză în detaliu a noii ere a locurilor de muncă, ce include cele mai noi și in vogă „meserii”.

În ultimii ani, România a văzut o adopție puternică a revoluției digitale a locurilor de muncă, observată în alte țări. Noile aplicații de ride-sharing, social media, livrări la domiciliu și altele și-au făcut puternic simțită prezența pe piața locală, în particular în București.

Pe piața muncii, aceste noi joburi reprezintă accesul la noi surse de venit pentru cei care reușesc să îmbine flexibilitatea acestor joburi cu sursele stabile, full-time, de venit. Oportunitățile de venit prin noile locuri de muncă pot fi semnificative și, de multe ori, pot să depășească nivelul mediu salarial din anumite domenii. Aceste joburi noi aduc, însă, o presiune nouă pe piața muncii, așa cum o cunoaștem. Astfel, angajatorii tradiționali au un nou tip de competiție pentru forța de muncă, o competiție care trebuie susținută prin abordarea subiectelor de interes pentru angajați: nivelul salarial, flexibilitatea sau independența.”, susține Paul Neagoe, Business Manager OLX.

Peste 40.000 de anunțuri de joburi noi în fiecare lună din 2019

 În 2019, în secțiunea OLX Locuri de muncă au fost publicate peste 480.000 de anunțuri de locuri de muncă de către angajatori, numărul acestora fiind în ușoară creștere prin comparație cu cel înregistrat în 2018. 

În medie, companiile au publicat câte aproximativ 40.000 de anunțuri de locuri de muncă în fiecare lună din anul 2019. Cele mai multe anunțuri de locuri de muncă s-au înregistrat în luna iunie, când angajatorii au publicat pe OLX peste 47.000 de locuri de muncă vacante, iar cele mai puține în luna decembrie (sub 25.000 de anunțuri). 

“Șoferi – Servicii auto – Curierat” a rămas în 2019 categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile în secțiunea OLX Locuri de muncă. Deficitul acut de șoferi s-a reflectat în cantitatea de anunțuri de angajare publicate de angajatori anul trecut: peste 86.500 de anunțuri de angajare de șoferi au fost active pe parcursul întregului an 2019. Numărul de locuri de muncă scoase la concurs pentru șoferi a fost în ușoară scădere (-3%) față de cel înregistrat în 2018.

Un candidat care și-a căutat un loc de muncă de șofer a aplicat, în medie, la 10 joburi din această categorie, arată datele centralizate de OLX. La rândul lor, angajatorii care au publicat locuri de muncă la secțiunea ”Șoferi – Servicii auto – Curierat” au primit, în medie, câte 43 de aplicații pentru fiecare anunț publicat pe OLX.

Pe locul doi în topul categoriilor cu cele mai multe anunțuri de angajare s-au aflat cei din categoria ”Ingineri – Meseriași – Constructori”, pentru care companiile au scos la concurs aproape 75.000 de locuri de muncă în 2019, în creștere cu 18% față de anul 2018.

La categoria ”Lucrători producție – depozit – logistică”, unde angajatorii au publicat aproape 40.000 de anunțuri de angajare în 2019, s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de anunțuri (+78%) față de anul 2018. De asemenea, categoria „Personal hotelier – Restaurant” a fost la mare căutare în 2019, cu peste 38.000 de anunțuri de angajare publicate în 2019.

În top zece categorii cu cele mai multe anunțuri de angajare publicate anul trecut se mai află categoriile: „Alte locuri de muncă” (care include muncitori calificați și necalificați) ”Casieri – Lucrători comerciali”, ”Bone – Menajere”, ”Agenți – consultanți vânzări”, ”Muncă în străinătate” și ”Cosmeticieni – Frizeri – Saloane”. 


Informatiile si fotografiile apartin comunicatelor de presa primite

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *