Lupta mea – Cartea a sasea: Sfarsit de Karl Ove Knausgard

Karl Ove Knaousgard este un autor norvegian pe care l-am descoperit in 2016 gratie Clubului de Carte organizat de Editura Litera. Atunci cand am inceput eu sa frecventez clubul de carte fetele ajunsesera deja la partea a treia a romanului autobiografic ce se intinde pe sase volume, intitulat sugestiv “Lupta mea” si in care Karl Ove ne plimba de-a lungul intregii sale vieti, din copilarie si pana la maturitate.

Anii au trecut, dar pasiunea mea pentru scrierea realista a scriitorului a ramas, iar usor – usor am citit toate volumele traduse la noi (v-am povestit despre primele trei volume aici, iar despre volumele patru si cinci aici). Iar acum, ca a aparut si ultimul si cel mai voluminos volum al seriei (peste 1.100 de pagini), intr-un format diferit, evident ca nu puteam sa-l ratez.

Alaturi de primele cinci volume ale seriei, puteti gasi Cartea a sasea: Sfarsit pe site-ul Libris, unde beneficiaza de transport gratuit. Daca lecturile lungi nu va sperie, atunci va recomand sa adaugati si aceasta serie pe lista voastra de lecturi. 🙂

Veti descoperi Norvegia copilariei si adolescentei autorului, cu tot ce presupune aceasta perioada a vietii – de la intamplarile din scoala si pana la petreceri si primele iubiri si universul cultural al autorului – cu muzica si scriitorii care l-au inspirat si format pe Karl Ove. Iar apoi veti intra in universul din Suedia al autorului la tinerete si maturitate, dupa ce se va muta aici si isi va intemeia o familie.

O curiozitate a romanului, pe care o descrie in amanunt in cartea a sasea, este faptul ca desi ii dedica un intreg volum tatalui sau, o sa descoperiti ca numele acestuia nu apare nicaieri. Motivul este ca fratele tatalui l-a amenintat ca il da in judecata pentru denigrarea familiei si pentru minciuni, pentru ca acesta sustine ca lucrurile din carte nu s-au intamplat asa.

Ceea ce probabil nu intelege unchiul autorului este ca un roman realist nu inseamna ca trebuie sa fie 100% adevarat, ci veridic, iar faptul ca reuseste sa starneasca emotii puternice este de fapt realizarea majora a acestuia.

Daca in primele cinci volume stilul a fost preponderent descriptiv – atat al locurilor, cat si al sentimentelor si intamplarilor, in ultimul se face o usoara tranzitie catre un stil mai filosofic, cu multa introspectie, cu multe referiti la literatura si la alti autori, fapt ce mie personal mi se pare ca arata si o maturitate a autorului, dar il face si ceva mai dificil de parcurs.

In timp ce Karl Ove isi desfasoara viata de zi cu zi, cu bine, cu rele, cu putinii prieteni pe care ii are, cu rutina incalcita de a avea grija de cei trei copii ai sai alaturi de sotie, cu inevitabile certuri si discutii, acesta desavarseste si o capodopera care cred ca va dainui multa vreme de acum incolo.

A reusit sa faca din banal subiect de roman, din toate intamplarile marunte prin care toti trecem si pe care nu ni le putem inchipui ca descrise intr-un roman. Si-a gasit un loc in universul aglomerat la literaturii si totul in timp ce se lupta cu demonii interiori, cu nesiguranta, cu teama ca nu este suficient de bun ca autor, cu sindromul impostorului pe care il descrie cu naturalete si cu lux de amanunte. De multe ori noi ca oameni nu suntem atat de sinceri cu noi insine cum este autorul in paginile sale.

Proiectul Lupta mea al autorului se incheie cu volumul al saselea… Este greu sa nu fii impresionat de fluenta si eruditia sa, pe masura ce Knausgard isi croieste drum prin istorie, filosofie, literatura si artele vizuale.” – Financial Times

Lupta mea, autobiografia literara monumentala a declansat o adevarata frenezie mediatica dupa publicarea sa in Norvegia si a devenit un fenomen international, cu milioane de exemplare vandute in intreaga lume.

https://www.instagram.com/p/B0nkTArommC/

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *