Recomandare lectura: Femeia de hartie de Rabih Alameddine

Recunosc ca atunci cand am adaugat romanul Femeia de hartie pe lista mea de lecturi nu stiam nimic nici despre tema cartii, nici despre autor, ci am fost cucerita pur si simplu de titlu. An Unnecessary Woman este titlul cartii in limba engleza, iar ambele variante o descriu la fel de bine pe Aaliya, batrana de 72 de ani din Beirut in jurul careia se invarte povestea.

Finalist al National Book Award 2014 si al National Book Critics Circle Award 2015, romanul Femeia de hartie a aparut la editura Polirom in 2018.

Aaliya, o batrana singuratica din Liban, divortata si fara copii, in relatii proaste cu rudele ei, isi duce viata de zi cu zi intr-un apartament intesat de carti, pentru care are o adevarata pasiune.

Cititoare avida si cu o viata intreaga in care a lucrat ca librar, Aaliya evadeaza in aceasta lume a cartilor, pentru ca in viata reala nu se simte necesara nimanui. Isi evita vecinele, singura ei prietena s-a sinucis de ceva vreme, este excentrica (si-a vopsit parul albastru), vorbeste (sau mai degraba gandeste) in citate si are o pasiune pentru traduceri. In fiecare an traduce cate o carte, pe care o depoziteaza mai apoi in cutii in locuinta ei, insa roadele muncii ei nu sunt cunoscute nimanui, pentru ca nimeni nu stie pasiunea ei – iar asta se intampla de circa 50 de ani.

O plimbare prin Beirutul inghetat, musafiri neasteptati, zgomotele pe care le aude la vecini, vizita pe care i-o face mamei ei care deja nu o mai recunoaste – toate acestea fapte banale din viata ii amintesc de trecut, care se impleteste cu prezentul, realizand astfel o fresca a Beirutului de ieri si de azi, in care razboiul civil din Liban are un rol important.

Insa linistea ei este tulburata atunci cand un dezastru neasteptat ameninta sa distruga tot ce Aaliya a creat in lunga-i viata si o face sa iasa din zona ei de confort si sa accepte in jurul ei companie, dupa o viata intreaga de singurate.

Aaliya este o femeie inteligenta, usor ironica si amuzanta, a carei forta vitala este surprinzatoare si a devenit unul din personajele mele feminine preferate din literatura. 🙂

Daca vreti sa il descoperiti pe autorul nascut in Iordania si sa-i cititi acest roman, dar si romanul Ingerul istoriei (cu care a castigat in 2017 Arab American Book Award si Lambda Literary Award for Gay Fiction), gasiti cartile sale pe Libris.ro

Pentru alte recomandari de lectura puteti intra in categoria Carti CityFemme. 

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *