Vineri am mers la teatru, la Sala Mică a Teatrului Național din București, pentru premiera unui spectacol din cadrul programului 9G la TNB – „De-a baba oarba“, bazat pe textul scriitoarei israeliene Edna Mazia şi regizat de Radu Stoian.
Spectacolul de o ora m-a lasat cu o multime de sentimente – furie, dezamagire si neputinta, pentru ca este foarte usor sa reinterpretezi faptele, iar victima sa devina agresor, este foarte usor sa zici “si-a meritat-o, i-a provocat“, “nu e prima oara cand face asta” sau “a primit ce a cautat“.
Dar ca sa intelegeti mai bine la ce ma refer, cred ca trebuie sa mentionez ca „De-a baba oarba” este o reinterpretare a titlului „Jocuri în curtea din spate“, una dintre cele jucate piese ale Ednei Mazia. Scris în 1993 și pornind de la un caz real, care a afectat profund societatea israeliană, textul reconstituie drama lui Dvori Manhes, o fată de 14 ani și a unui grup de 4 adolescenți acuzați de viol. Totul pornește de la un joc, însă – „ca în orice joc” – nerespectarea regulilor poate duce oricând la pierderea controlului, având consecințe grave asupra tuturor participanților…
De-a lungul spectacolului, noi cei din sala avem in fata ambele perspective – atat cea a apărării, cat și cea a acuzării. Rolurile se inversează, pe rând, victima devinind vinovată și acuzații prezentându-și nevinovăția.
Cand e vreodata justificat sa fortezi o fata / o femeie sa intretina raporturi sexuale? Paralela momentul judecatii / trecutul in care s-au intamplat lucrurile te face sa treci prin tot felul de stari si emotii, sa te gandesti cum o gluma, o provocare, o ambitie poate avea consecinte dezastruoase.
Echipa tânără de creatori explorează, cu intuiție psihologică, teme sensibile, ca abuzul, atât fizic, cât și psihic sau eșecul sistemului juridic. Piesa nu oferă răspunsuri, ci mai degrabă invită spectatorul la reflecţie asupra naturii umane, a înțelegerii celuilalt, a descoperirii adevărului.
„Cazul real ce stă la baza acestui text nu este unul singular, din nefericire, iar știrile de la televizor sau reportajele șocante nu reușesc mereu să transmită un mesaj sau să emoționeze în totalitate. Cred că prin energiile acestui spectacol, prin oglinda pe care teatrul o luminează în fața spectatorilor, vom reuși să aducem la suprafață astfel de abuzuri și să tragem un semnal de alarmă.
Spectacolul se va adresa în primul rând tinerilor, pe care sperăm să-i aducem în sălile de teatru pentru a înțelege că jocurile copilăriei au repercusiuni în viitor, că ceea ce învățăm în copilărie rămâne valabil și de-a lungul vieții de adult“. – Radu Stoian, regizor
Mai ieri parca ma aflam la varsta aceea teribilista a adolescentei, cand iti place sa faci pe grozavul, cand exagerezi, cand vorbesti urat si iti doresti sa te integrezi in grupuri.
Asa ca personajul principal, fata de doar 14 ani care este pusa sa treaca prin aceasta drama de doua ori – o data cand se intampla, iar a doua oara cand trebuie sa o povesteasca si sa explice de ce nu a tipat, de ce nu ripostat (de parca exista un singur mod in care o persoana poate reactiona la soc, la agresiune, la violenta, la abuz) ma face sa ma simt pe de-o parte usurata ca am trecut prin aceasta etapa a vietii fara sa am de-a face cu astfel de lucruri, iar pe de alta parte sa ma gandesc cu groaza ca daca o sa am vreodata o fiica este posibil sa se trezeasca intr-o astfel de situatie…
Mi se pare si o piesa greu de interpretat, asa ca actorii care au pus-o in scena merita apreciere.
“De-a baba oarba” (După „Jocuri în curtea din spate”) de Edna Mazia
Traducerea: Ada Maria Ichim
Distribuția:
- Alexandra Spătaru – Dvori Manhes / Procuroarea
- Radu Stoian – Asaf Saharov / Avocat
- Florin Crăciun – Sela Borohov / Avocat
- Adrian Georgescu – Gidi Betser / Avocat
- Adrian Loghin – Shmulik Kuper / Avocat
- Regia: Radu Stoian
- Coregrafia şi asistenţa de regie: Teodora Budescu
- Concept scenografic: Samuel Mihailovici
- Compoziție muzicală: Aurel Ciucur
- Light design: Cristian Ciopată
- Sunet: Daniel Octavian Nae
- Regie de scenă: Daniel Buglea
Pentru alte recomandari de piese de teatru puteti urmari sectiunea Teatru CityFemme.
Sursa foto: TNB
One Reply to “Spectacolul “De-a baba oarba” la TNB”