Turbinele hidro – utilizare si reparatii

Turbinele hidro sunt dispozitive utilizate in centralele hidroelectrice care transfera energia din apa in miscare intr-un arbore rotativ pentru a genera electricitate. Aceste turbine se rotesc sau se invart ca raspuns la apa care se introduce pe lamele lor. Aceste turbine sunt esentiale in domeniul hidroenergetic – procesul de obtinere a energiei din apa. Pentru ca vorbim de mecanisme destul de mari, atunci cand acestea se defecteaza este nevoie de o reparatie de echipamente dinamice pentru turbine hidro. Echipa Rotofix Solution este alegerea perfecta atunci cand asemenea utilaje au nevoie de o expertiza, dar si de reparatie. 

In general, constructia de turbine este aceeasi. Un sir de lame este montat pe un arbore sau o placa rotativa. Apa este apoi trecuta prin turbina peste lame, provocand rotirea arborelui interior. Aceasta miscare de rotatie este apoi transferata la un generator unde este produsa energie electrica. Exista o varietate de modele diferite de turbine care sunt utilizate in situatii diferite. Fiecare tip de turbina este creat pentru a furniza o putere maxima pentru situatia in care este utilizata.

Tipul de turbina selectat pentru orice proiect hidroenergetic dat se bazează pe inaltimea stocarii apei – cunoscuta sub numele de capul hidraulic – si pe volumul de apa care curge cunoscut sub denumirea de descarcare hidroelectrica. Eficienta si costurile sunt, de asemenea, factori care trebuie luati in considerare.

Există doua tipuri principale de turbine hidraulice: cele prin impuls si cele prin reactie. Tipul de turbina hidroelectrica selectata pentru un proiect se bazeaza pe inaltimea apei statatoare – denumita “cap” – si fluxul sau volumul de apa din amplasament. Alti factori de decizie includ cat de adanc trebuie sa fie setata turbina, eficienta si costul.

Turbina de impuls

Turbina de impuls utilizeaza in general viteza apei pentru a deplasa ruloul si a descarca la presiunea atmosferica. Fluxul de apa loveste fiecare galeata de la rotor. Nu exista aspiratie pe partea inferioara a turbinei, iar apa curge prin partea inferioara a carcasei turbinelor dupa ce a lovit lamelele. O turbina de impuls este, in general, potrivita pentru aplicatii cu cap mare, cu debit scazut.

Pelton

O roata de tip Pelton are unul sau mai multe jeturi libere care descarca apa intr-un spatiu aerat si care se loveste de galetile unui rotor. Tuburile de teava nu sunt necesare pentru turbina de impuls deoarece traversorul trebuie sa fie amplasat deasupra apei maxime pentru a permite functionarea la presiune atmosferica.

Cross-Flow

O turbina cu debit incrucisat este in forma de tambur si utilizeaza o duza alungita, dreptunghiulara, indreptata impotriva paletelor curbate pe o traversa in forma cilindrica. Se aseamana cu o suflanta “cusca cu veverita”. Turbina cu debit transversal permite ca apa sa curga de doua ori prin lame. Prima trecere este atunci cand apa curge dinspre exteriorul lamelor spre interior; a doua trecere este din interior inapoi. O paleta de ghidare la intrarea in turbina directioneaza fluxul catre o portiune limitata. 

Atunci cand aceste mecanisme au parte de o defectiune, echipa Rotofix Solution este pregatita sa ofere o reparatie de echipamente dinamice pentru turbine hidro, dar si alte servicii de reperare si echilibrare a diverselor mecanisme si utilaje. 

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *