Nu este niciodata prea devreme sa ii invatam pe copii despre importanta igienei orale. Pentru ca daca ne dorim o dantura sanatoasa si frumoasa de-a lungul intregii vieti – atunci trebuie sa avem tot timpul grija de ea, indiferent de varsta.
Si stim cu totii ca un copil invata cel mai bine prin puterea exemplului – daca ne vede pe noi ca avem grija de dantura noastra – va fi si el mai tentat sa o faca. Iar pentru o dantura si gingii sanatoase trebuie ca si cei mici, si cei mari, sa respecte o rutina zilnica.
Cand sunt foarte mici, parintii ii spala cel mai adesea pe copil – ca sa dureze mai putin, pentru ca cel mic nu o face bine etc. Insa atunci cand ajunge la varsta de a incepe scoala – cel mai bine este sa-l invatati pe el sa se spele singur si sa-l verificati periodic daca se spala cum trebuie.
Pentru a-i creste independenta, il puteti lasa sa-si aleaga singur atat periuta, cat si pasta de dinti (dar trebuie sa verificati sa fie corespunzatoare varstei si nevoilor sale). Cu atatea modele si culori – o sa devina o activitate placuta pentru copii!
Periuta trebuie inlocuita periodic, la circa 3-4 luni, iar dupa folosire trebuie lasata sa se usuce si sa nu se atinga de alte periute.
Fluorul din pasta de dinti este de obicei suficient pentru formarea dintilor si oaselor puternice la copii (prin aplicarea de doua ori pe zi), iar cantitatea de pasta de dinti suficienta este una mica:
„Pentru copii este indicat să nu folosească mai mult decât echivalentul unui bob de mazăre la fiecare spălare. Încurajaţi-vă copilul să scuipe pasta de dinţi după ce îşi perie dantura”, ne-a explicat dr. Andra Custură, medic dentist generalist la cabinetul Andra Smile.
În schimb, prea multă fluorură determină întreruperea celulelor din formarea dinţilor de adult. Faptul că scuipăm pasta de dinţi, contribuie la menţinerea dozei scăzute de fluorură. Înghiţirea de pastă de dinţi nu afectează sănătatea corpului. Este însă recomandat să se scuipe.
Iata trei probleme specifice copiilor pe care le puteti preveni:
- Suptul degetului poate cauza cresterea falcilor si alinierea incorecta a dintilor.
- Scrâşnitul dintilor de obicei nu dauneaza, insa daca se continua pe o perioada lunga de timp – poate duce la dureri de cap, durere dentara sau maxilara sau chiar la deteriorarea dintilor permanenti.
- Leziuni la nivelul dinţilor – in urma cazaturilor sau loviturilor (in cazul copiilor foarte activi sau care practica un sport) – pentru aceasta sunt necesare tratamente stomatologice.
Iata si cateva metode de prevenție a problemelor dentare la copii:
- Verificați-i dinții de mic – Copilul ar trebui să fie văzut de un medic dentist încă de la prima apariție a unui dinte de lapte.
- Învățați-l obiceiurile bune – Înainte ca bebelușul să aibă dinți, puteți să-i curățați ușor gingiile cu apă și o periuță specială. Când apar dinții bebelușului, curățați-i de două ori pe zi cu o periuță de dinți pentru sugari și o pastă de dinți specială.
- Eliminați sucul din alimentație deoarece duce la carierea precoce a dintilor. Maxim 1 pahar pe zi de suc de fructe 100% natural.
- Dezvățați-l de suzetă cât mai repede (am explicat mai sus motivele)
- Aveți grijă la medicamentele dulci – discutați cu medicul dentist cu privire la îngrijirea adecvată a copilului care urmează un tratament de durata.
- Rămâneți fermi asupra periajului, curățării cu ața dentară și clătirii si nu faceti exceptii, chiar daca cel mic e agitat sau nu are chef.
- Aveți răbdare – Copiii pot începe să-și spele dinții cu ajutorul unui adult în jurul vârstei de 2-3 ani si pot avea nevoie de prezența unui adult până la 6 ani sau mai mult.
Specialiștii de la cabinetul Andra Smile cred că igiena dentară adecvată este foarte importantă pentru a avea dinți sănătoși, iar controlul periodic la cabinetul stomatologic este vital indiferent de vârstă.
Medicul pedodont Adelina Stoica raspunde in video-ul de mai jos la cateva intrebari legate de importanta igienei dentare la copii:
Date contact Andra Smile:
- Program: Luni-Vineri: 09:00 – 20:00, Sâmbătă: doar cu programare.
- Telefon: 0722332230 (NON STOP pentru urgențe)
- Email: contact@andrasmile.ro
- Adresă: Str Londra Nr. 33, Apartament 1, Sector 1, București
Sursa foto: pixabay.com