Aseara am fost la un superb spectacol de teatru – genul de spectacol care iti ramane in minte multa vreme si despre care iti vine sa povestesti tututor prietenilor. 🙂 Alaturi de una dintre cele mai bune prietene (si fetita ei care cred ca s-a bucurat si ea din burtica mamei) am petrecut seara de miercuri intr-o atmosfera de secol al XVIII-lea la Teatrul National Bucuresti.
Decorul m-a impresionat prin versatilitatea acestuia, personajele au fost numeroase si bine conturate, iar atmosfera a fost fascinanta. Mi-au placut dansurile din acea perioada, precum si scenele de lupta cu sabia.
Fara sa mai mentionez personajul principal – Liade Beaumont, sau mai bine spus spionul travestit Charles d’Eon, care ajunge la curtea imperiala a Rusiei si reuseste sa cucereasca deopotriva femei si barbati. 🙂
Mai jos va las mai multe detalii despre Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, poate reusiti sa mergeti si voi sa o vedeti in perioada urmatoare:
Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Ne amintim că, la începutul carierei sale, regizorul a montat câteva spectacole pe scene din Bucureşti şi Piatra Neamţ, iar acum este la prima colaborare cu Teatrul Naţional din Bucureşti. Invitat cu un proiect personal, semnează scenariul şi regia uneia dintre cele mai savuroase poveşti despre diplomaţie, politică, spionaj şi alcov, într-un melanj comic surprinzător.
Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. Pe numele său adevărat Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Thimothéed’Eon de Beaumont, spionul travestit Charles d’Eon/ Liade Beaumont, cunoscut în istorie drept Cavalerul d’Eon, a trăit jumătate din viaţă ca femeie.
Mai exact, 33 de ani din viaţă i-a trăit travestit în femeie şi alţi 49 ca bărbat, derutând lumea, intrigând-o, seducând-o şi obţinând aproape întotdeuna avantaje personale cât se poate de substanţiale. Fiinţă ambivalentă, trădător uneori, alteori sălbatic, dar credincios regelui său Ludovic al XV-lea, el a intrat în legendă ca primul dintre agenţii secreţi ai istoriei Franţei.
Un spectacol cu personaje şi fapte istorice reale, plin de haz, farmec, îndrăzneală, despre intrigi politice şi amoroase, desfăşurate la una dintrecele mai extravagante curţi imperiale ale lumii, cea a Rusiei din timpul ţarinei Elisabeta I, fiică a lui Petru cel Mare și împărăteasă a Rusiei între 1741 – 1762.
La Sala Studio, în scenografia barocă a lui Dragoş Buhagiar, Nae Caranfil aduce în scenă o lume pendulând într-un joc permanent şi periculos, între adevăr şi minciună.
În distribuţia spectacolului : Vlad Logigan şi Claudiu Bleonţ – înrolurile principale, alături de Miruna Bilei, Raluca Petra, Mihai Calotă, Eduard Cîrlan, Magda Catone, Tomi Cristin,Marius Rizea, Alexandru Georgescu, Dragoş Stemate, Eduard Adam, Cosmin Dominte,Axel Moustache, Dragoş Dumitru, Mihai Munteniţă, Daniel Badale. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu.
Luptele scenice: Ionuţ Deliu.
Muzica live: Trio Mirea.
Artist rafinat, pe care nu o dată publicul şi criticii l-au putut admira în dublă calitate, de scenarist şi regizor, în timp ce juriile de specialitate i-au răsplătit talentul la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, Nae Caranfil este autorul filmelor E pericolososporgersi, Asfalt Tango, Dolce far niente, Filantropica, Restul e tăcere, Closer to the Moon, 6,9 pe scara Richter, care i-au adus recunoaşterea internaţionala încă de la debut, menţinută constant prin realizările ulterioare.
Pentru alte recomandari de piese de teatru puteti urmari sectiunea Teatru CityFemme.
Sursa foto: TNB