House of European History din Bruxelles

House of European History din Bruxelles este un obiectiv turistic pe care nu ar trebui sub nicio forma sa-l ratati. Mai mult de atat, ar trebui sa va acordati cel putin doua ore pentru a vizita acest superb muzeu modern, ce se intinde pe sase etaje si in care accesul este gratuit.

Asa cum v-am povestit in primul meu articol legat de vizita pe care am facut-o la inceputul lunii octombrie la institutiile europene, in calitate de castigatoare a concursului Reporter si Blogger European 2017, in cele cateva zile petrecute in Capitala belgiana nu am avut prea mult timp pentru a vizita orasul, deoarece vizita a fost gandita astfel incat sa putem vizita atat Comisia Europeana, cat si Consiliul si Parlamentul European.

Insa am profitat de cateva ore libere din ultima zi si alaturi de o parte din jurnalistii pe care i-am cunoscut in acest press trip ne-am dus sa vizitam House of European History, unde m-am bucurat sa vad ca lucreaza cativa romani. De fapt, cam peste tot pe unde am fost lucreaza romani, inclusiv in hotelul in care am fost cazati.

Asa cum spuneam la inceput, intrarea in aceasta frumoasa cladire este gratuita. House of European History se afla in parcul Léopold, in cladirea Eastman, foarte aproape de Parlamentul European. Pentru a te bucura pe deplin de experienta, la intrare primesti o tableta (trebuie sa lasi un act de identitate), iar ghidul este disponibil in toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Expozitia permanenta cuprinde o vizita in istoria Europei. Pentru a-i ajuta pe vizitatori sa inteleaga mai bine evenimentele tumultoase si razboaiele din secolul al XX-lea, expozitia se concentreaza mai intai pe convingerile si credintele din secolul al XIX-lea, pe intrarea Europei in modernitate, trecand mai apoi prin cele doua Razboaie Mondiale si distrugerile pe care le-au provocat.

Urmeaza apoi perioada in care oamenii s-au concentrat sa caute o viata mai buna, intr-o Europa unita. Vedem astfel cat de important este rolul pe care il joaca Uniunea Europeana si cum fiecare poate contribui la o societate mai buna.

Aceasta structura metalica se intinde pe multe etaje si contine o suma de citate reprezentative pe care le poti descoperi cu ajutorul tabletei.

Pe mine m-a impresionat si sincer mi-ar fi placut sa pot sta mai mult acolo, sa ascult toate podcast-urile, sa citesc informatiile de la toate obiectele prezentate, dar din pacate nu am avut timp suficient. A fost cel mai modern muzeu pe care l-am vizitat pana acum, unde tableta se activa in functie de zona in care te aflai, unde totul era foarte clar descris.

Romania si momentele esentiale din istoria tarii noastre nu lipsesc nici ele din aceasta prezentare a istoriei europene.

Pot sa spun sincer ca am plecat un pic mai desteapta de acolo si ca am inteles un pic mai mult si mai bine contextul istoric si toate schimbarile prin care au trecut natiunile ca sa ajunga unde sunt astazi.

Poza aceasta destul de neclara ne-a fost facuta de un roman care lucreaza acolo. 🙂

Poate astazi ni se pare normal sa muncim 40 de ore pe saptamana (ok, stiu ca nu se aplica in cazul tuturor), insa in urma cu vreo suta de ani oamenii munceau mult mai mult, in conditii mult mai proaste. Accesul la educatie, arta, dezvoltarea industriala, constructiile, calatoriile, electrocasnicele, autoturismele, toate obiectele care ne fac viata mai buna – toate astea s-au dezvoltat in timp, iar noi le luam acum de-a gata.

Asa ca la urmatoarea voastra vizita in Bruxelles va recomand sa va faceti timp sa vizitati House of European History, o sa va placa! 🙂

Pentru alte articole legate de experientele mele de calatorie puteti urmari sectiunea dedicata CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *