Te preocupa starea mediului inconjurator si esti ingrijorat de efectele negative pe care le are poluarea asupra planetei, sau iti doresti pur si simplu sa profiti de resursele naturale regenerabile si gratuite pe care mediul le are de oferit? Indiferent de motivul ales, raspunsul la cautarile tale il reprezinta panourile fotovoltaice.
Avand in vedere efectele tot mai vizibile ale incalzirii globale si ale poluarii, conservarea mediului a devenit o prioritate pentru multi dintre noi. In plus, costurile energiei cresc constant, deci economiile semnificative de bani sunt un bonus pentru cei care aleg alternativele āverziā de alimentare cu energie, adica cele care se folosesc de resursele regenerabile cum este lumina Soarelui.
Decizia de a folosi panouri fotovoltaice este una plina de avantaje: acestea sunt o sursa eficienta care iti acopera necesarul de energie la un pret convenabil. Daca abia acum incepi sa iei in considerare aceasta alternativa ecologica a clasicei alimentari de la reteaua locala de energie, cu siguranta ai cateva intrebari la care ne-am propus sa iti raspundem in acest articol.
Ce sunt panourile fotovoltaice?
Vom incepe cu inceputul, spunand ca panourile fotovoltaice sunt panouri solare. Asta inseamna ca ele transforma lumina solara in curent electric sau caldura pentru a asigura necesarul de energie al unei case sau chiar al unei cladiri mai mari. Panourile solare sunt construite dintr-o multime de celule solare de dimensiuni mici care sunt amplasate pe o suprafata mare pentru a furniza suficienta putere. Cu cat cantitatea de lumina care ajunge la aceste celule este mai mare, cu atat ele vor produce mai multa electricitate sau caldura.
Panourile fotovoltaice sunt un tip special de panouri solare si sunt construite dintr-o serie de celule solare fotovoltaice. Aceste celule individuale au dimensiuni mici si produc aproximativ 1-2 kilowati de putere. Pentru a obtine rezultate mai bune si o putere mai mare, aceste celule sunt conectate intre ele pentru a obtine o unitate de dimensiuni mari denumita āmodulā. Aceste module pot fi, la randul lor, conectate la alte module formand un sistem fotovoltaic ce va furniza si mai multa putere in functie de nevoile existente.
Cum functioneaza panourile fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice functioneaza pe urmatorul principiu: ele transforma fotonii de lumina in electricitate prin ceea ce se numeste āefectul solar fotovoltaicā. In termeni mai simpli, ele transforma direct lumina solara in electricitate. Aceste panouri folosesc straturi de materiale semi-conductoare, cel mai frecvent intalnit fiind siliconul, iar eficienta lor se masoara in ākilowati la varfā (prescurtat āKWpā sau āWpā). Aceasta valoare masoara cata energie pot genera panourile atunci cand functioneaza la capacitate maxima, sub actiunea directa a razelui Soarelui intr-o zi de vara cu cer senin.
In ceea ce priveste montarea panourilor fotovoltaice, acestea pot fi instalate fie pe acoperis, fie pe pamant, dar exista si varianta in care acestea inlocuiesc complet acoperisul. Poti opta pentru varianta care ti se potriveste cel mai bine in functie de cum este construita casa ta sau cat teren ai la dispozitie. Trebuie sa tii cont doar de orientarea lor, asa incat sa capteze razele Soarelui cat mai multe ore pe zi, dar in acelasi timp sa nu deranjeze oamenii din jur avand in vedere ca au un efect āde oglindaā.
Te-ai hotarat ca e momentul sa faci economii la factura de energie, in timp ce ai grija si de mediul inconjurator? Vezi acum oferta de panouri fotovoltaice e-Acumulatori!