Cred ca ne-am saturat de cate ori ne-am auzit prietenii plangandu-se de sefii lor si spunand povesti horror de la locul lor de munca. Insa sunt si altfel de sefi – cei care stiu sa-si aprecieze echipa, care o sustin si o promoveaza atunci cand au ocazia. 🙂
Iar astazi vorbim despre astfel de sefi – mai exact, descoperim impreuna cateva semne care iti arata ca ai un super manager:
Iti da proiecte care te provoaca
Unul din lucrurile fundamentale pe care trebuie sa le faca un manager bun este sa-si ajute angajatii sa se dezvolte si sa devina mai buni, iar un sef bun stie cand sa insiste si cand sa dea proiecte dificile, care sa te ajute sa cresti. Lucrurile noi ar trebui sa fie dificile, dar nu imposibil de facut, iar managerul ar trebui sa fie disponibil daca ai intrebari suplimentare.
Isi ia concediu medical cand e nevoie
Prin comportamentul lor, managerii pot descuraja angajatii sa-si ia concediu medical atunci cand sunt bolnavi. Daca ei nu-si iau niciodata zile de medical, indiferent cat de rau se simt – si angajatii se vor simti inconfortabil sa ceara zile libere in astfel de cazuri. Dar daca seful tau isi ia liber atunci cand nu se simte bine – este un semn ca stie balanta dintre munca si viata personala.
Te include in emailurile relevante
Sa fii in CC la fiecare email poate parea enervant, insa un sef bun se asigura ca esti copiat in emailurile care sunt relevante pentru tine si activitatea ta.
Vorbeste calm, chiar si atunci cand altii tipa
Intr-o lume ideala, nimeni nu ar trebui sa tipe, insa cei care au deadline-uri stranse si medii de lucru mai stresante stiu ca lucrurile pot scapa din cand in cand de sub control. Un bun manager nu va intra in aceasta cearta si va face tot posibilul sa calmeze spiritele.
Are politica usilor deschise
Chiar daca are multe pe cap, un bun sef va prioritiza nevoia de comunicare a echipei si va fi in permanenta dispus sa asculte pe cei din echipa.
Iti ofera creditul meritat pentru munca ta
Nu-si asuma complet meritele atunci cand un proiect iese bine, ci are grija sa ofere creditul corespunzator tuturor celor care au fost implicati.
Are simtul umorului
Rasul este cel mai bun medicament. Un manager cu simtul umorului este un manager de pretuit!
Te intreaba cum ti-ai petrecut weekend-ul
Toata lumea face “small talk” la birou – adica povesteste cate ceva ce nu are de-a face cu munca: cum si-au petrecut weekendul, unde merg in vacanta, ce filme au mai vazut etc. Daca managerul tau este o persoana care intreaba frecvent despre ce faci in timpul liber (nu intr-un mod intruziv) – atunci inseamna ca este intr-adevar un sef bun.
Iti cere parerea
Cine stie sa-ti faca treaba mai bine decat tine? Nimeni! Asa ca atunci cand trebuie sa primesti proiecte, task-uri noi – managerul tau ar trebui sa te intrebe daca doresti sa te implici in ele. In plus, te va intreba din cand in cand cum merge treaba si daca ai nevoie de ajutor.
Te pune sa-ti repari propriile greseli
Suntem oameni, deci suntem supusi greselii. Nimeni nu se asteapta sa faci totul perfect tot timpul, insa atunci cand gresesti ceva – ar trebui sa-ti asumi, iar un bun sef iti va permite sa-ti repari greseala, astfel incat sa inveti ceva din asta.
Ofera explicatii
Atunci cand erai mic urai sa-ti spuna parintii sa faci un anumit lucru pentru ca asa vor ei, nu-i asa? Acelasi lucru este valabil si la serviciu. Poate uneori nu ti se poate explica tot contextul care a dus la luarea unei decizii, insa un manager bun va face tot ce-i sta in putinta pentru a-ti explica contextul lucrurilor.
Te priveste in ochi
Sa privesti pe cineva in ochi atunci cand vorbesti cu el este un semn de respect. Este foarte important ca un bun sef sa faca acest lucru, altfel angajatul se poate simti neapreciat, nevalorizat.
Te critica atunci cand este cazul
Mai rau decat sa primesti un review negativ este sa-l primesti atunci cand nu te astepti. Daca este ceva ce nu faci bine sau nu faci cum ar trebui – un manager bun ar trebui sa-ti spuna din timp, pentru a-ti permite sa corectezi acest lucru pe parcurs.
Iti spune care sunt asteptarile pe care le are de la tine
Este greu sa stii daca faci bine sau rau ceea ce faci atunci cand nu ti s-au spus niciodata care sunt asteptarile de la tine. Discutiile periodice si constructive initiate de tine sau de manager sunt un semn ca managerul te apreciaza si ca isi doreste sa te ajute sa cresti.
Iti ofera libertate in ceea ce faci
Fiecare face lucrurile in modul lui propriu, iar un manager bun nu iti va spune pas cu pas cum sa faci lucrurile, ci care este rezultatul pe care il doreste si pana cand.
Sursa articol: Reader’s Digest / Sursa foto: pixabay
Mai rar dar există și oameni care fac aceste gesturi. Bravo lor!