Turcia – o destinatie accesibila de concediu

Sper ca va mai amintiti ca acum cateva saptamani, la final de august, v-am tot aratat poze din concediul meu in Turcia. Si nu as vrea sa las aceasta experienta de vacanta nepovestita. 🙂 

In urma cu cateva luni, alaturi de rudele noastre si niste prieteni ai lor, am planuit acest concediu in Turcia, unde am pornit cu masina intr-un traseu dus-intors de peste 3.000 de kilometri Pamukkale – Alanya – Istanbul. Astfel, in doar 9 zile am avut parte de o multime de experiente, am iesit total din spatiul cunoscut al concediilor noastre si am intrat intr-un alt tip de civilizatie, iesind astfel din zona de crestinism si intrand intr-o tara in care religia predominanta este cea musulmana.

Ce inseamna asta ca si diferenta fundamentala? Faptul ca in loc de biserici vezi moschei la tot pasul, iar un muezin cheama populatia la rugaciune (la adhan) de cinci ori pe zi. In moschei femeile si barbatii au zone diferite in care se roaga, nu stau impreuna, iar practicantii trebuie sa se spele pe picioare inainte de a intra in moscheie.

In plus, atat femeile, cat si barbatii trebuie sa fie acoperiti, sa nu se vada picioare goale si in niciun caz vreun decolteu.

Ca si relief si peisaj – Turcia este superba! Ne-a impresionat atat peisajul montan, bogatia de arbori bananieri, palmierii, florile si evident Marea Mediterana! 🙂

Pamukkale

Nu e prima data cand vizitez Pamukkale, prima mea vizita in Turcia fiind acum 7 ani, impreuna cu sora mea si cumnatul meu. Insa la momentul respectiv am fost cu autocarul in Kusadasi, iar la Pamukkale am fost intr-o zi cu ghid. Este total altceva cand nu depinzi de nimeni ca si timp, ca si opriri.

Imi este aproape imposibil sa cred ca nu stiti despre ce vorbesc, ca nu ati vazut nici macar o poza cu faimoasele terase calcaroase albe, in care se afla apa clara.

Fenomenul geologic se prezinta sub forma unor terase de un alb imaculat, mari, presarate cu ochiuri de apa, dispuse ca un amfiteatru cu vedere spre mica localitate Pamukkale. Proprietatile terapeutice ale apelor sunt cunoscute inca din anul 190 i.Hr cand a fost fondat orasul Hierapolis chiar pe acest platou. Cunoscuta fiind pasiunea romanilor pentru bai si ape termale, orasul a fost inclus in anul 129 i.Hr. in Imperiul Roman si descris ca fiind o statiune balneara.

Izvoarele termale, cu temperaturi de 34-35°C sunt bogate in bicarbonat de calciu care se transforma in oxigen, dioxid de carbon si carbonat de calciu. Pamukkale se traduce din limba turca prin “castel/fortareata de bumbac”, denumire primita ori pentru ca aceasta cascada uriasa de travertin natural seamana cu un castel alb din basme ori pentru faptul ca in trecut localnicii isi uscau bumbacul pe terase. Acest peisaj fantastic format din ziduri, terase si stalactite se intinde pe o distanta de 2,5 kilometri lungime si o latime de jumatate de kilometru. Culorea alba care caracterizeaza ansamblul se datoreaza continutului ridicat de var si de minerale dizolvate care se regaseste in apa din izvoarele vulcanice fierbinti.

Travertinul alb se formeaza cand izvoarele fierbinti cu mari concentratii de carbonat de calciu se evapora si se depoziteaza la suprafata. La Pamukkale exista si travertin artificial, pe care vizitatorii pot merge nestingheriti, spre partea stanga a muntelui. Turistii sunt sfatuiti sa se descalte pentru a nu murdari sau deteriora calcarul care face din acest loc unul dintre marile minuni geologice ale lumii. Desi in trecut turistii puteau escalada cascada, acest lucru este interzis in prezent datorita degradarii intensive, insa se poate inota in Piscina Cleopatrei, cu apa calda. Se considera ca apa termala este benefica pentru ochi, daca stati cu ochii deschisi sub apa.

Emblematic pentru Pamukkale este impunatorul castelul ridicat pe colina din zona, o adevarata fortareata, ce se extinde pe o lungime de de 2.700 m si la o inaltime de 160 m, fiind vizibil chiar din orasul Denizili. Izvoarele de la Pamukkale au fost inscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1998. (Sursa informatii: turcia.directbooking.ro)

Taxa de intrare este de 35 de lire turcesti de persoana si te poti plimba atat in zona izvoarelor, cat si in zona ruinelor castelului. Sunt o multime de turisti, indiferent de ora, exista si o terasa unde te poti opri la o cafea sau la un suc atunci cand ai nevoie de o scurta pauza, plus izvoare unde poti face baie (contra cost).

Alanya

In Alanya am petrecut cea mai mare parte a concediului, la Kahya Resort Aqua Spa, unde am stat 5 nopti in sejur all-inclusive. Hotelul avea un pasaj subteran care facea trecerea spre Marea Mediterana, iar fara aer conditionat pornit cu greu puteai face fata caldurii de august. Mancarea a fost foarte buna, diversa, o multime de sortimente de salate, aperitive, plus zeci (nu exagerez, zeci!!) de tipuri de prajituri. 🙂

In resort exista si o zona de topogane, precum si o apa al carei curent te purta de-a lungul traseului (lazy river), evident mancare si bautura pentru toate gusturile si in ce cantitate iti doreai. Nu am iesit decat foarte putin din resort, intr-o seara am iesit in jurul resortului, iar intr-o alta seara am iesit pana in centru, unde ne-am uitat prin magazine, iar sotul meu a gasit si un turc cu care a stat de vorba indelung despre fotbal. 🙂

Alanya, oras modern situat la 100 Km est de Antalya, se intinde cu eleganta de-a lungul a doua golfuri largi, cu un port frumos si un aer pasnic, si este cu siguranta una dintre cele mai populare statiuni ale Turciei.

Orasul este locatia celei care a fost odata cea mai puternica si mai spectaculoasa fortareata de pe coasta Turciei, formată din 150 de bastioane. Alanya dateaza din timpuri elene, cand se numea Coracesium si a fost condusa, pe rand, de romani, bizantini, armeni, selgiucizi si otomani. Biserica bizantina inchinata Sfantului Gheorghe, ce dateaza din secolul VI, sirul de trepte din caramida rosie care se spune ca au fost folosite de Cleopatra cand a coborat spre mare sa faca baie sunt alte puncte de atracţie ce nu trebuiesc ratate.

In estul citadelei se afla oraşul-port care freamata de activitate, cu cafenele, barci de pescuit si agrement. Fiecare parte a Antalyei se mandreste cu plaje cu nisip cenusiu si cu o multime de hoteluri. De cand a fost construit primul motel modern in 1958, considerat primul an de industrie turistica in Alanya, hotelurile s-au intrecut in a primi fluxul de turisti, iar hotelurile, din 2007, detin 157.000 paturi.

Multi turisti, in special scandinavi, germani, rusi si olandezi, isi fac vacantele cu regularitate in Alanya pe timpul lunilor calduroase. Sunt atrasi de aceasta zona datorita preturilor accesibile, temperaturilor ridicate, plajelor nisipoase, accesului catre zonele istorice ale Antalyei , si a bucatariei rafinate. Principala atractie a orasului o reprezinta plajele intinse de nisip, plantatiile de bananieri, un pitoresc si vechi castel, impreuna cu nenumaratele hoteluri, restaurante si cafenele care fac din aceasta parte a Turciei un loc de neuitat pentru vacanta. (Sursa informatii: turcia.directbooking.ro)

Istanbul (pe vremuri Constantinopole)

Ultima parte a traseului a cuprins o vizita de 2 nopti in Istanbul, oras-emblema ai Turciei, pe care nu trebuie sa-l ratati! Insa aceasta parte a excursiei era pe punctul de a fi ratata din cauza ca in momentul in care am ajuns la hotelul cazat prin booking.com nu aveam suficiente camere.

Insa cumva lucrurile se intampla cu un motiv si am ajuns sa petrecem cele doua nopti la o colega a mea de munca din Istanbul, colega care stia ca voi veni in oras si cu care stabilisem sa ne intalnim. Ea si sotul ei au fost un model de ospitalitate turceasca – cei doi au fost atat de primitori, de draguti si de deschisi incat ne simteam de parca eram prieteni de o viata! 🙂

De fapt, ea mi-a spus ceva de genul ca din momentul in care am intrat in casa lor – suntem ca o familie, sunt ca sora ei. Si ne-a invitat din nou in Istanbul, intr-o vizita mai lunga, in care sa apucam sa vedem mai multe din frumosul oras!

Am reusit sa vizitam centrul Istanbulului – Moscheea Albastra, Cisterna Basilica, ne-am plimbat prin bazar, care este imens, am mancat porumb fiert de pe marginea drumului, iar seara am luat cina intr-un local dragut sub podul Galata, la Golden Horn. Oricum, insuficient pentru cate are orasul de oferit! 🙂

Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu acelaș nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături de Atena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană as Europei.

Istanbulul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente, Europa și Asia. Este situat in nord-estul Mării Marmara. Are o populație de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană (2010), adică circa 18% din populația toală a Turciei, apeciată la peste 73.000.000 locuitori. Se poate aprecia că în realitate populația poate fi mai mare cu cel putin 1.000.000 de locuitori flotanti, asemănător tuturor marilor metropole. Cu toate că, la 13 octombrie 1923, orașul a pierdut calitatea de capitală în favoarea orașului Ankara, fost Angora, a rămas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.

Istanbul se află în zonă temperată, fiind un oraș cu climat maritim-mediteraneean de tranziție, media anuală a temperaturii fiind de 14,3 °C. Luna cea mai caldă este luna august, media temperaturii ajungând la 23,6 °C. Luna cea mai răcoroasă este luna ianuarie, media temperaturii fiind în jur de 5,8 °C. Precipitațiile medii anuale nu sunt mai mult de 844 mm.

Comunitatea religioasă dominantă în Istambul este cea musulmană, sau islamică Islam, de care aparține circa 99% din populație. Chiar din punct de vedere religios, încă de la ocuparea de către turci, marea capitală a avut un caracter cosmopolit, desigur, cu diferite grade de constrângere din partea Inaltei Porți, cu diverse grade de toleranță. Religia non-islamică cea mai importantă, tolerată încă de la început de otomani a fost cea creștin ortodoxă, adică cea tradițională în vechiul Constantinopol.

Divertismentul de noapte este bogat in Istanbul. Cluburile de noapte ofera distractii pe durata cinei, de la cantece turcesti pana la dansuri orientale din buric. In plus, exista discoteci moderne (vedeti cele de pe malul Bosforului), cabarete si cluburi de jazz in districtul Taksim-Harbiye. In districtul Sultanahmet exista un numar de restaurante in cladiri otomane si bizantine restaurate, oferind un decor unic pentru o seara in oras.

Un alt district atractiv in Istanbul este Kumkapi, cu tavernele, barurile si restaurantele sale. Oamenii se intalnesc de ani de zile in districtul Beyoglu la Cicek Pasaji pentru a savura impreuna “raki” si specialitati din fructe de mare. Aproape de Cicek Pasaji este si strada ingusta Nevizade, cel mai bun loc din Istanbul unde puteti servi specialitati turcesti si “raki”, bautura alcoolica specific turceasca. Pe malul Bosforului, Ortaköy este centrul vietii nocturne din Istanbul, cu cluburi de jazz, restaurante cu preparate marine si baruri. De-a lungul tarmului sunt restaurantede prima clasa, cu vedere spre Bosfor. Alte districte interesante in Istanbul sunt Haydarpasa, Uskudar, Eyup, Galata, Perapalas, Eminönü.

Fiind capitala a doua imperii total diferite peste 2000 de ani, in Istanbul exista multe situri istorice. Istoria diversa este reflectata de vechile biserici, moschee, palate, muzee si bazaruri. Zonele comerciale prospere de la Taksim si Nisantasi (cele mai mari mall-uri din lume) zumzaie de viata si distractii. Frumusetea sclipitoare a Bosforului, Insulelor Printese si a parcurilor aduc putina liniste si pace in metropola aglomerata Istanbul.  (Sursa informatii: turcia.directbooking.ro)

https://www.instagram.com/p/BnNkJ5qBByF/?taken-by=city_femme

Ah, am uitat sa va povestesc ca preturile sunt mai mici decat la noi (motorina – era cu aproximativ 1 leu mai ieftina decat la noi, apa – o sticla de 0,5 litri de apa rece vanduta in centrul orasului costa circa 1,5 lei, mancare – intr-o seara am mancat amandoi cate un sandwich si am baut doua ayran la circa 25 de lei) si ca am cumparat produse pe baza de trandafiri care miros genial! 🙂 Alcoolul este in schimb mult mai scump decat la noi, unde o bere costa undeva la 8 lei in magazin.

Oricum, imaginile sunt cele care spun cu adevarat povestea si am incercat sa va arat cat mai multe la momentul respectiv! 🙂

Pentru mai multe articole din sectiunea de excursii puteti vizita sectiunea dedicata CityFemme.

Postari similare

4 Replies to “Turcia – o destinatie accesibila de concediu”

  1. Turcia. .. cu adevărat o experienta de vis! Acum câțiva ani am vizitat și eu și mi a plăcut enorm! Ma bucur ca ai rămas cu atâtea informații și cu o experiență de neimaginat! Te pup și multa sănătate

  2. Am citit articolul și mi-a plăcut foarte mult ce aventuri ai trăit!Turcia esteo tara frumoasa și mai ales peisajele sunt minunate!Mi-as dorii și și sa merg în Turcia în vacanta cu familia,dar vom vedea ce va fi pe viitor!Mulțumim pentru concurs! ❤❤❤

  3. Articolele mele preferate sunt acestea care ma ajuta sa descopar minunatiile altor tari ;stiind ca niciodata nu le voi vedea ,,pe viu,, ma delectez cu imagini si articole de pe diferite pagini .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *