Noutatile lunii septembrie (partea a treia)

Luna septembrie a fost una bogata in evenimente de tot felul, iar despre o parte din ele v-am anuntat si eu aici. Revin astazi cu ultima parte a noutatilor de pe luna aceasta – fie ca vorbim de concerte si filme mult asteptate, de colectii noi de haine sau de burse si concursuri pentru elevi.

TEATRU

La Chișinău, Ion Caramitru a primit un nou titlu de Doctor Honoris Causa 

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional “I.L Caragiale” din Bucureşti a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, ce se desfășoară în perioada 19-30 septembrie 2018.

La actuala ediție, a IV-a, Naționalul bucureștean a prezentat, pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău – organizator al Reuniunii, spectacolul “Scrisoarea”, după “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele.Ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în sala istorică în care, acum 100 de ani, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România. Un eveniment emoționant, subliniază presa de dincolo de Prut, care s-a desfășurat în faţa unei săli arhipline cu iubitori ai teatrului, regizori, actori, oameni de cultură și prieteni.

“Este emoționant și pentru faptul că această ceremonie are loc în sala unde s-a semnat decizia Sfatului Ţării de Unire cu Ţara Mamă – a declarat Ion Caramitru pentru Radio Chișinău. Nu cred că poate exista un moment mai propice de a mai spune o dată ceea ce este evident, de a mai rosti o dată în cea mai frumoasă limbă română că suntem fraţi, de a mai expune o dată public dorinţa noastră de a fi încă o dată ce am fost, şi mereu la fel, şi că accidentele istorice nu fac decât să întărească aceste sentimente, nu să le distrugă”.

Actorul și regizorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național din București și Preşedintele Uniunii Teatrale din România este totodată Doctor Honoris Causa al : Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje (2016), Universităţii Ovidius din Constanţa (2012) și al Universităţii de Arte “George Enescu”, Iaşi (2008).

CONCURSURI & BURSE

Concurs de idei şi soluţii pentru oraşe inteligente dedicat tinerilor din Romania

Tinerii pasionaţi de tehnologie şi sustenabilitate au oportunitatea de deveni arhitecţii oraşelor inteligente din viitorul imediat, prin intermediul concursului de idei şi soluţii pentru oraşe inteligente BeSMART, organizat în cadrul celei de-a doua ediţii a GreenTech Film Festival.

Concursul se adresează elevilor de la clasele IX-XII din România şi presupune propunerea unor soluţii inteligente la problemele identificate în comunităţile din care tinerii provin, pornind de la documentarea conceptului de Smart City/ Oraș Inteligent.

Participanții pot viza probleme din comunitatea locală ce țin de: școală, clădiri „verzi”, economisirea resurselor, transport eficient, comunicare, sănătate publică, educație, siguranța și altele. Înscrierea în concurs se poate face individual sau în echipe de lucru, de maximum 5 persoane.

Ideile vor fi transmise sub forma unei prezentări video de maximum 10 minute, realizată în limba română, până la 31 octombrie 2018.

În perioada 1-7 noiembrie 2018,  un juriu format din specialiști va viziona prezentările și va selecta finaliștii, aceștia urmând a-și susține LIVE argumentele în cadrul unei sesiuni speciale, la DB Technology. Festivitatea de premiere a câștigătorului concursului BeSMART are loc pe 12 noiembrie 2018, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, în cadrul celei de-a doua ediţii a GreenTech Film Festival 2018, care se desfășoară în acest an în perioada 12-14 noiembrie.

———————————————————————————–

KMG International lansează programul de burse în valoare de 100.000 USD 

KMG International deschide sesiunea de aplicații pentru 100 de burse oferite elevilor de liceu și studenților cu rezultate academice remarcabile din București, Constanța și Prahova, care doresc să își dezvolte cariera în industria de petrol și gaze. Aplicațiile pot fi trimise pe site-ul oficial al companiei, până la data de 15 octombrie, urmând ca pe 26 octombrie să fie anunțate rezultatele procesului de selecție.

“Păstram tradiția de a susține educația și de a cultiva ambițiile generațiilor viitoare de specialiști din domeniul petrol și gaze, prin programele noastre de practică și colaborările ample cu universități din toată țara. În anul centenarului Marii Uniri, reafirmăm angajamentul nostru pentru performanță și educație în România, motivați fiind și de rădăcinile puternice ale brandului nostru românesc, și oferim 100 de burse candidaților cu performanțe notabile.” Alexey Golovin, Vicepreședinte al KMG International.

Bursele, în valoare de $1000 fiecare, vor fi acordate printr-un proces riguros de selecție: 50 vor fi acordate studenților înscriși în programul de practică al companiei, pe baza evaluării performanței lor, iar restul de 50 vor fi oferite printr-un proces de evaluare (25 pentru elevi de liceu și 25 pentru studenți).

Criteriile de eligibilitate includ media academică peste 8 (pentru toți anii de studiu), implicarea în activități extra-curriculare sau de voluntariat, dorința puternică de a-și dezvolta cariera în domeniul energetic (motivație ce trebuie inclusă în scrisoarea de aplicație). Printre specializările vizate se numără chimia, ingineria mecanică, ingineria petrolului și gazelor, economie etc. Evaluarea candidaturilor se va face de către un juriu mixt, compus din reprezentanți ai companiei și ai universităților partenere, cu expertiză vastă în sectorul energetic.

PRODUSE & CAMPANII

Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator

Adaptabilitate suprema si spatiu economisit? Bineinteles! Tefal Ingenio este partenerul tau de incredere cand vine vorba de gatit ingenios. 🙂

Tefal Ingenio este inovatia care iti permite sa iti alegi oricat de multe vase de gatit doresti pentru ca le poti depozita in mod ingenios si vei obtine cu pana la 50% mai mult loc in dulap, comparativ cu vasele de gatit traditionale. Totul, doar cu un singur click! J

Datorita manerului detasabil, vasele de gatit Ingenio sunt versatile si pot fi folosite cu usurinta pe plita, in cuptor, pe masa sau in frigider.

Simplu si gustos! Pregateste, in doar cativa pasi simpli o reteta de cartofi sote cu vita si sos béarnaise, intr-un stil aparte, cu vasele de gatit inovatoare Ingenio. Intr-o cratita Ingenio, fierbe cativa cartofi, potriveste-i cu sare si acopera-i cu un capac. Intr-o tigaie Ingenio, incalzeste uleiul si untul, adauga carnea si ceapa. Gateste carnea timp de 5 minute pe fiecare parte, dupa care strecoara cartofii si adauga-i in tigaie, langa carne.

Foloseste manerul detasabil si transfera tigaia in cuptorul preincalzit la 180°C. Detaseaza manerul si lasa carnea de vita si cartofii in cuptor timp de 15 minute, la 180°C. In alta cratita, pregateste o reductie din otet, tarhon si ardei zdrobit. Opreste sursa de caldura, adauga galbenusurile de ou si bate cu telul. Cand sosul sabayon se ingroasa si formeaza o spuma, adauga unt, putin cate putin.

Cu acelasi maner detasabil, scoate tigaia cu carnea de vita si cartofii din cuptor. Feliaza carnea si asaz-o inapoi in tigaie, langa cartofi. Foloseste aceeasi tigaie pentru a servi si nu uita sa aduci la masa si sosul béarnaise.

Ready for something delicious? Vasele de gatit Ingenio se transforma in vase pentru servire imediat ce manerul este detasat, fara sa fie nevoie sa transferi ce ai gatit intr-un alt recipient.  Tehnologia patentata Thermo-Spot iti va spune cand tigaia a atins temperatura optima pentru a incepe sa gatesti, in timp ce invelisul antiaderent nu va lasa niciun preparat sa se lipeasca.

Esti gata de runda a doua? Delicioasa vita poate fi depozitata fara griji in frigider, datorita capacului Ingenio ce o pastreaza fresh pentru discutii tarzii.

———————————————————————————–

Reserved – INVITAȚIE LA DANS

Joanna Kulig și Jeanne Damas se întorc în cel de-al doilea capitol al campaniei toamnă-iarnă Reserved. De data aceasta, #ICanBoogie de Gordon Von Steiner se află în inima Varșoviei. Lumina și starea de spirit a împrejurimilor se schimbă – și asistăm la un dialog senzual și nonverbal între actrița poloneză și influențatoarea franceză. Vedetele noastre ne conduc în noul sezon cu dansul lor spontan și suprarealist.

Cel de-al doilea capitol al campaniei Reserved cu Joanna Kulig și Jeanne Damas se află în clădirea istorică principală a Universității de Tehnologie din Varșovia. Deși aparent atât de diferite – ambele femei împărtășesc aceeași energie, exprimată printr-un dans spontan, vesel și senzual.

Cel de-al doilea capitol al campaniei Reserved, o referință ușoară la ultimele decenii, este dedicată colecției capsulă „Retro Fun”. Reserved nu insistă asupra unui anumit deceniu. Folosește mici părți reprezentative din trecut și se inspiră din anumite elemente stilistice cheie, concentrându-se pe feminitate și puterea culorilor. Stilului retro este distractiv, nu reprezintă o obligație – totul este exagerat: haina cu un guler mare, nasturi mari pe jachetă și pe fustă, ochelari de soare cu rame mari și catarame decorative supradimensionate pe pantofi. Pentru a echilibra totul – câteva accesorii miniaturale. Textura materialelor joacă un rol important în colecție: lucioasă, mată, blană artificială sau țesătură tweed. Referindu-ne la interpretarea lui Jeanne și a Joannei, ca într-un dans freestyle, putem combina elementele individuale, uitând de reguli stricte. Carouri sau simboluri florale? Nu vă puteți decide? Alegeți-le pe ambele.

FILM

Independența Film aduce în România câștigătorul Palme d’Or și alte filme premiate la Cannes 2018

Trei dintre cele mai așteptate titluri proiectate la Festivalul de la Cannes de anul acesta, printre care Shoplifters, în regia lui Hirokazu Kore’eda, câștigătorul Palme d’Or 2018, vor fi lansate de Independența Film în România până la finalul anului. Climax, musical-ul horror al lui Gaspar Noé, cel de-al doilea titlu ce va avea premiera toamna aceasta,  i-a adus regizorului Irréversible Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai). Pentru Cold War, povestea inspirată de iubirea tumultoasă a părinților regizorului Pawel Pawlikowski, film care va fi lansat în România în decembrie, cineastul a primit Premiul pentru Cel mai bun regizor al celei de-a 71-a ediții a Festivalului de la Cannes.

La final de septembrie va avea premiera filmul care a deschis Cannes-ul în 2017, Fantomele lui Ismael / Les fantômes d’Ismaël, regizat de Arnaud Desplechin și proiectat anul trecut pe Croazetă într-o primă versiune. Cu Marion Cotillard (Oscar, BAFTA, Globul de Aur și Premiul César pentru cea mai bună actriță, în 2008), Charlotte Gainsbourg (Cea mai bună actriță, Cannes, 2009 și Premiul César, 1986 și 2000) și Mathieu Amalric (César-ul pentru Cel mai bun actor, 2013), Fantomele lui Ismael va intra în cinematografe în 28 septembrie, pentru prima dată în România în variantă integrală. După 21 de ani, 8 luni și 6 zile, fantomele iubirilor trecute se-ntorc de nicăieri…

De-a lungul timpului, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.

———————————————————————————–

“Un om la locul lui”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Hadrian Marcu, va avea premiera mondială la San Sebastian

“Un om la locului lui”, lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de la Film San Sebastian, care se desfășoară în perioada 21 – 29 septembrie. Filmul, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 noiembrie.

“Un om la locului lui” a fost inclus în competiția “New Directors” a celei de-a 66-a ediții a festivalului din Spania, unde va fi prezentat vineri, 28 septembrie. În această secțiune competitivă sunt prezentate debuturile inedite în lungmetraj (primul sau al doilea film), realizate în ultimul an. Filmul a fost selectat cu an în urmă, la cea de-a 65-a ediția a festivalului, în secțiunea “Glocal in Progress”, care își propune să prezinte specialiștilor filme aflate în faza de post-producție.

San Sebastian a fost unul dintre festivalurile pe care le-am avut în vedere pentru premiera filmului încă din etapa de producție. Am înscris proiectul la Glocal in Progress cu gândul de a-l aduce în atenția programatorilor de la San Sebastian cât mai devreme, și asta fără a-i periclita în vreun fel șansele de selecție arătându-l în stadiu de lucru.”, spune Ana-Maria Antoci, unul dintre producătorii filmului.

“Un om la locului lui” spune povestea lui Petru, inginer de foraj într-o companie multinațională, care e pe cale să devină soț și tată atunci când Sonia, amanta lui, e implicată într-un accident grav de mașină. Pe măsură ce opțiunile sale se restrâng tot mai mult, Petru caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgâlțâie din toate laturile. Filmul este o adaptare a romanului “Firesc”, de Petre Cimpoeșu.

Producția românească “Un om la locului lui” concurează pentru premiul secțiunii “New Directors”, în valoare de 50.000 de euro, alături de 14 filme din țări ca Argentina, Danemarca, Spania, Japonia, Kosovo, Mexic, Rusia, Elveţia şi Vietnam.

Hadrian Marcu a lucrat ca regizor secund pentru lungmetrajul “Hârtia va fi albastră”, în regia lui Radu Muntean. Din filmografia sa mai fac parte scurtmetrajele “27”, “Domnul David”, “Unchiul Victor” și “Joi”, acesta din urmă fiind selecționat în competițiile oficiale la Namur, Thessaloniki, Hamburg.

MUZICA

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo”- 2018:

Doar 24 de ore până se pun în vânzare abonamentele festivalului!

Prestigiu? Orchestre europene ca BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie) sau Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania), cea mai veche orchestră radio europeană;  Vedete? Dirijori și soliști de primă mărime ai scenelor internaționale; Emoție? Un program extraordinar, cu lucrări de la Mozart la Ravel și de la Debussy la Ceaikovski; Varietate? 8 concerte simfonice și 4 concerte de jazz – toate acestea sunt ”ingredientele” unui eveniment pe care nu îl puteți rata:

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo”- 2018, eleganța în muzică la superlativ!

 ”RadiRo” este singurul festival dedicat orchestrelor radio din Europa și din lume, eveniment produs și organizat de Radio România. Cea de-a IV-a ediție a festivalului se va desfășura între 18 și 25 noiembrie 2018 și va cuprinde două secțiuni: concerte simfonice – derulate la Sala Radio și, în premieră la această ediție, concerte de jazz – prezentate la  Sala Auditorium – MNAR  (Muzeul Național de Artă al României).

Organizat o dată la 2 ani (alternat cu Festivalul Internațional ”George Enescu”), începând din anul 2012, ”RadiRo” a reușit performanța de a aduce în fața publicului din România orchestre de primă mărime ale radiourilor publice din Europa și Asia.

Miercuri, 26 septembrie, se pun în vânzare abonamentele pentru ”RadiRo” 2018 și din data de miercuri, 3 octombrie vor fi disponibile la vânzare biletele individuale. Abonamentele sunt valabile doar la concertele simfonice (de la Sala Radio), pentru concertele de jazz (Sala Auditorium – MNAR) vor fi disponibile doar bilete (cu o categorie de preț unică).  Biletele și abonamentele vor fi disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

———————————————————————————–

Metallica revine la București în turneul Worldwired – 14 august 2019, Arena Națională

– Biletele se pun în vânzare pe 28 septembrie –

Legendara trupă Metallica revine la București în turneul Worldwired, într-un concert senzațional ce va avea loc pe 14 august 2019, pe Arena Națională. Biletele se pun în vânzare vineri, 28 septembrie, la ora 10:00 pe metallica.emagic.ro, eventim.ro și iabilet.ro. În deschidere vor cânta trupele Ghost și Bokassa.

Turneul Worldwired se întoarce în Europa și Marea Britanie între 1 mai si 25 august 2019 cu show-uri ce se desfășoară pe stadioane, în parcuri și chiar la un castel. După seria de concerte indoor din 2017 – 2018 ce a depășit recorduri în 29 de locuri de pe tot continentul, Metallica revine în Europa și Marea Britanie cu 25 de show-uri programate în peste 20 de țări. Debutând pe 1 mai 2019 în Lisabona, turneul include orașe în care Metallica nu a mai concertat de mulți ani, printre care Milano, Zurich, Dublin, Bruxelles (pentru prima oară din 1988), Berlin, Moscova, Varșovia, București, Gothenburg, și chiar orașe cu show-uri în premieră, cum ar fi Trondheim (Norvegia), Hämeenlinna (Finlanda) și Tartu (Estonia).

Fiecare bilet cumpărat include și cel de-al 10-lea album Metallica, Hardwired…To Self-Destruct, în format digital. Fanii vor primi un mail ulterior achiziției de bilet cu instrucțiuni pentru a-și descărca albumul.

———————————————————————————–

S-au pus în vânzare biletele pentru concertul Lenny Kravitz din Cluj-Napoca 

Biletele pentru concertul Lenny Kravitz din primăvara anului viitor s-au pus în vânzare. Pe 6 mai 2019, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, fanii se reîntâlnesc pentru un concert în premieră în Transilvania, ce face parte din turneul Raise Vibration.

Biletele sunt disponibile online la mai multe categorii de preț, între 275 lei și 545 lei, în funcție de locul în sală. Pentru categoria Teren/Standing, cu loc în picioare, biletele costă 350 de lei, iar pentru cele cu loc în tribune prețurile sunt 275 lei, 315 lei, 385 lei, respectiv 545 lei.

Lenny Kravitz revine în România cu ocazia turneului Raise Vibration ce promovează noul material discografic cu același nume. Artistul va urca pentru prima oară pe o scenă din Transilvania, show-ul de pe 6 mai de la Sala Polivalentă fiind printre primele din turneul european ce cuprinde 15 țări printre care Franța, Germania, Polonia, Bulgaria.

Câștigător a 4 premii Grammy pentru categoria „Best Male Rock Vocal Performance”, scriitor, actor, producător, vocalist și cunoscător a numeroase instrumente musicale, Lenny Kravitz este cu siguranță unul dintre cei mai apreciați artiști ai timpurilor noastre.

———————————————————————————–

WEST MEETS EAST – Povestea continuă, în spiritul lui Ravi Shankar și Yehudi Menuhin

Un turneu in patru orase si o experiență muzicală la confluența între Orient și Occident

West meets East revine pe scenele românești cu un nou proiect menit să conecteze Occidentul și Orientul prin muzică, în spiritul viziunii născute cu peste o jumătate de secol în urmă, din colaborarea celor doi monștri sacri ai muzicii: violonistul Yehudi Menuhin și sitaristul Ravi Shankar. Aflat la a doua ediție în România, proiectul West meets East – Povestea continuă propune o întâlnire inedită între muzica românească și cea clasică a Indiei, în interpretarea lui Alexandru Tomescu – la vioară, Udhai Mazumdar – la tabla, Sînziana Mircea – la pian, Rohan Dasgupta – la sitar și Bhaskar Das – la bansuri (flaut de bambus).

Ca element de noutate, o mare parte din programul din acest an al proiectului West meets East – Povestea continuă include piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compoziții românești cunoscute vor fi propuse într-o nouă sonoritate și o interpretare inedită, la vioară și instrumente muzicale indiene.

”A fost o adevărată provocare să mă alătur lui Udhai Mazumdar și colegilor săi din India în turneul de anul trecut; am fost impresionat nu doar de complexitatea și noutatea muzicii, ci mai ales de faptul că simțeam cu toții că le călcam pe urme lui Yehudi Menuhin și Ravi Shankar, la exact o jumătate de secol distanță. Muzica lui George Enescu a fost perfect integrată întregului proiect și vine să pună într-o lumină neașteptată operele marelui nostru compozitor. Ediția de anul acesta vine cu multe piese noi și surprinzătoare, care cu siguranță vor entuziasma publicul.”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Programul va mai conține lucrări de Ravi Shankar, lucrări de George Enescu, precum și ragas-uri indiene ancestrale, care au continuat să fie cântate în India de pe vremea Vedelor și până în prezent.

Turneul West meets East 2018 va include patru concerte: la Timișoara (miercuri, 3 octombrie, la Filarmonica Banatul), la Cluj (luni, 07 octombrie, la Auditorium Maximum), la București (sâmbătă, 13 octombrie, la sala Auditorium a Muzeului Național de Artă) și la Pitești (luni, 15 octombrie, la Filarmonică). Toate concertele vor începe la ora 19:00.

PODCAST

Minorități și marginali în teatru – cu Mihaela Drăgan, Radu Afrim și Székely Csaba – Podcast Scena.ro #3

Peste numai câteva zile se organizează în România un referendum care desparte în două tabere adverse opinia publică și distrage atenția de la problemele reale cu care societatea se confruntă. Cu această ocazie iese la suprafață un discurs al urii față de cei ”altfel”, discurs greu de contracarat chiar și de către cei mai liberali dintre artiști. Putem totuși să discutăm despre reprezentarea pe scenă a marginalilor și a minorităților etnice, rasiale sau de gen și e cu atât mai necesar acum să o facem.

Așadar, cât de reprezentate sunt în teatrul de azi minoritățile din societatea românească? O companie independentă de teatru rom, care tocmai a început un nou turneu sub titlul ”Teatrul Rom nu e nomad!”, un nou spectacol de Radu Afrim despre o familie romă din Sfântu Gheorghe, o campanie națională pentru înființarea unui Teatru Național Rom, o piesă despre Mihai Viteazul scrisă de cel mai jucat dramaturg român de limbă maghiară în anul Centenarului – cu o decadă în urmă toate acestea ar fi părut poate subiecte science fiction.

Despre dinamica marginali-mainstream în teatrul românesc discutăm în noul episod al Podcastului Scena.ro disponibil pe website-ul www.revistascena.ro.

Podcastul Scena.ro este inițiat de criticul de teatru Cristina Modreanu, redactoarea șefă a revistei Scena.ro, care și moderează discuțiile alături de Oana Cristea-Grigorescu, producătoare radio și este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului Arhiva Scena.ro-resurse culturale disponibile online, finanțat de AFCN.

Textele & fotografiile folosite apartin comunicatelor de presa primite

Postari similare

One Reply to “Noutatile lunii septembrie (partea a treia)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *