Ionut Toader este un tanar actor nascut in 1991 la Pitesti, care si-a dorit sa urmeze Academia de Politie pana in clasa a XII-a. Faptul ca a castigat premiul „Cel mai bun actor” la festivalul de teatru ”George Constatin” i-a dat planurile peste cap si a fost semnul ca trebuie sa dea la UNATC.
Prima oara l-am văzut pe Ionut la inceputul acestui an la TNB, in spectacolul „Viforul”, interpretand rolul contelui Irmsky, iar sambata aceasta il voi revedea in rolul lui Romeo în piesa de teatru „Romeo si Julieta”, in regia lui Yuri Kordonsky.
Iar datorită acestui interviu am descoperit ca Ionut Toader face parte din grupul de motociclisti ”Bucharest Cruiser Crew – Riders Club”, în timpul liber tine cursuri de actorie pentru adolescenti si dacă ar fi stiut tot ce stie astazi despre lumea actoriei – probabil nu ar mai fi urmat aceasta cale.
Insa va sfatuiesc sa-l descoperiti si voi pe actorul si omul Ionut Toader in randurile de mai jos:
1. Buna, Ionut. In primul rand iti multumesc pentru ca ai acceptat sa raspunzi intrebarilor pentru CityFemme.com. Te rog sa ne povestesti putin despre inceputurile tale – cum ai ajuns sa imbratisezi cariera de actor, de la ce varsta ai inceput, cine ti-a indreptat pasii in aceasta directie?
Am inceput prin a face mici spectacole, pe care le scriam si le interpretam cu alti doi colegi de liceu. Se intampla acum vreo zece ani. Imi placea foarte mult senzatia pe care o aveam pe scena, in fata oamenilor care erau foarte bucurosi sa ne vada, dar era departe de mine gandul de a face o cariera din asta. Pana la sfarsitul clasei a 12-a, eu m-am pregatit pentru admiterea la Academia de Politie. Tatal meu a fost ofiter in armata si imi era foarte usor sa imi imaginez ca si viata mea urma sa fie la fel – in uniforma si printre ordine de dat sau de respectat.
La finalul clasei a 12-a, am ajuns cu trupa de liceeni de la Husi la Festivalul de teatru ”George Constantin”, de la Bucuresti. Dar pana la acest Festival, cel care coordona trupa de teatru din care faceam si eu parte, actorul Vlad Baba, insista sa ma convinga sa dau la Facultatea de Teatru. Pentru mine era greu de crezut ca as putea ajunge actor. Cu toate astea, am facut un pact cu el. Am stabilit ca daca iau premiul pentru „Cel mai bun actor” la acest festival, o sa dau admiterea la UNATC, iar daca nu, imi continui drumul meu spre Academia de Politie. Pe atunci, am facut aceasta intelegere cu siguranta omului care crede ca stie cel mai bine care ii e drumul si ce va fi cel mai bine pentru el. Eram convins ca nu o sa castig niciun premiu la acel festival si ca nu va trebui sa respect nicio promisiune. Insa, iata ca n-a fost asa. Am luat acel premiu, am renuntat la Academia de Politie, am intrat la UNATC si astazi iata-ma actor la TNB.
2. Banuiesc ca sunt multe roluri pe care le-ai interpretat care iti sunt dragi. Care este insa personajul tau preferat din tot ce ai interpretat pana acum?
Unul din personajele mele preferate este Romeo, pe care il voi interpreta la Teatrul National din Bucuresti. Este si foarte greu sa nu iti placa sa joci acest rol. Mai ales ca am construit spectacolul sub indrumarea lui Yuri Kordonsky, un regizor foarte important din lumea teatrala, si cu o echipa de actori cu care m-am inteles foarte bine. Iar modalitatea in care am lucrat la acest personaj m-a determinat in fiecare noua zi de repetitii sa imi fortez limitele din ce in ce mai mult.
Pe 29 septembrie va astept la premieră!
3. Care crezi ca sunt cele mai importante calitati pentru un actor, ce anume nu trebuie sa lipsesca?
Una dintre cele mai importante calitati este perseverenta. Sa muncesti cat de mult poti. Din punctul meu de vedere, munca iti hraneste talentul si abia apoi apare acea sclipire a personajului pe care il creezi. Fara munca, talentul nu are pe ce sa se aseze.
4. Exista cineva care te-a inspirat in cariera, ai un model / un mentor?
Nu pot spune ca am un mentor. Poate ca mi-ar fi prins bine, nu stiu. In schimb, ma las inspirat de colegii cu care lucrez sau de oricine simt ca m-ar putea invata ceva.
5. Ce fel de roluri preferi? Exista si tipuri de roluri pe care nu le-ai accepta sub nicio forma?
Mi-au placut mereu rolurile care ma pun in dificultate. Cele care ma provoaca sa fiu din ce in ce mai creativ. Deocamdata nu cred ca exista vreun rol pe care nu l-as accepta. Ar trebui sa fie ceva complet aiurea ca sa nu accept un rol.
6. Ce ti-ai dori sa fi stiut inainte de a intra in lumea actoriei?
Nu mi-as fi dorit sa stiu ceea ce stiu astazi despre aceasta meserie. Si asta pentru ca nu as mai fi indraznit sa fac acel pact din liceu si astazi nu as mai fi ajuns sa dau acest interviu. Nu as mai fi ajuns actor si nu as mai fi fost pe scena impartind cu atata bucurie experiente cu spectatorii.
7. Care este cea mai dificila parte a meseriei de actor?
Cea mai dificila parte a meseriei de ”tanar actor” este sa gasesti un loc in care sa iti desfasori activitatea. Eu am avut noroc, insa nu toti colegii mei au fost la fel de norocosi, sunt extrem de multi cei care sunt foarte talentati si isi doresc sa joace, insa nu gasesc locul in care sa o faca.
8. Au fost momente in care ai vrut sa renunti? Daca da, cum ai gasit motivatia de a merge mai departe?
Am mai avut situatii in care ma gandeam ca poate am gresit ca mi-am ales meseria aceasta. Dar niciodata nu m-am gandit pe bune sa renunt. Ceea ce se intampla e dincolo de aplauze si asta ma face sa merg in continuare pe drumul asta.
9. Te opreste lumea pe strada, iti cere autografe? Cum gestionezi popularitatea?
Inca nu am ajuns la nivelul la care sa mi se ceara autografe pe strada. Cand o sa ajung acolo sper sa ma descurc si cu gestionarea popularitatii.
10. In afara spectacolelor, cum este omul Ionut? Care sunt pasiunile tale, cum iti petreci timpul liber?
In timpul liber, impart ceea ce stiu cu liceenii. Tin cursuri de actorie, construiesc spectacole in diferite contexte cu adolescentii. Este incredibil cat de mult ma ajuta pe mine aceasta activitate. Ma face sa imi structurez mult mai bine toate gandurile si ideile referitoare la meseria de actor. Asta imi ocupa o mare parte din timp. Pe langa asta, fac parte dintr-un grup de motociclisti ”Bucharest Cruiser Crew – Riders Club” si pe langa diversele acte de caritate pe care le organizeaza clubul, avem grija sa si calatorim impreuna, atunci cand timpul ne permite.
11. Esti pasionat de social media? Te putem gasi pe facebook, pe instagram si daca da – cat timp dedici acestori medii?
Nu sunt mare fan al retelelor sociale, dar cu toate acestea sunt constient ca ele sunt necesare, intr-o oarecare masura. Nu fac exces, dar nici nu ma lipsesc de ele. Sunt si pe Instagram, si pe Facebook.
12. Cum este publicul consumator de teatru in ziua de astazi? Ti se pare ca s-a schimbat fata de cel de la inceputul carierei tale?
Nu as putea sa fac o comparatie avand in vedere faptul ca nu mi-am inceput cariera cu foarte mult timp in urma. Publicul de care ma lovesc eu de fiecare data cand ies pe scena mi se pare foarte receptiv si destul de educat, ceea ce imi da speranta ca aici va exista o lume mai buna la un moment dat.
13. Cum ai petrecut vara? Ai sustinut spectacole in aer liber, ai lucrat la proiecte noi, ce ne poti povesti?
O parte din vara aceasta am lucrat la „Romeo si Julieta”. Apoi am fost plecat la un festival de teatru in China cu spectacolul ”Furtuna” de la Teatrul National din Bucuresti. Iar la finalul verii, am fost trainer la festivalul de teatru pentru liceeni ”Seathre”, in Constanta. In cadrul festivalului a trebuit sa construiesc impreuna cu o echipa de adolescenti un spectacol de la zero. N-am mai facut asta niciodata, asa ca la finalul festivalului am plecat mai bogat sufleteste, avand in vedere ca am intalnit tot felul de oameni de la care am invatat cate ceva.
14. In ce spectacole te putem gasi in aceasta stagiune TNB?
Ma puteti gasi in ”Romeo si Julieta”, ”No man’s land”, „Viforul”, „Furtuna”, „Doua loturi”.
15. Un gand de incheiere, un indemn, un sfat pentru cititorii CityFemme.com?
Pentru fericirea dumneavoastra, mergeti la teatru din cand in cand.
Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata Interviu CityFemme.
Sursa foto: Credit foto principala: Adi Bulboaca / foto 1 din articol – Florin Ghioca, foto 2 &3 din articol – Adi Bulboaca / foto 4 din articol – Florin Ghioca
Foarte frumos interviu! O lectie de viata.
Interviurile pe care tu le orchestrezi, sunt foarte interesante. Intervievatii pe care ii alegi, sunt oameni pe care cu drag ajung sa-i cunosc prin intermediul acestui site. Multumesc.
Multumesc tare mult! 🙂
Felicitari pentru acest interviu!
Mi-a plăcut mult acest interviu. Felicitări pentru munca depusă.
Super interviu! Ma bucur ca prin intermediul cuvintelor sincere ale oamenilor cunoscuti intr-un domeniu, putem invata si noi ceva. In plus, ii putem cunoaste mai bine si ii putem lua ca exemple.
Raspunsul la intrebarea nr 7 este cat se poate de adevarat!
Foarte frumos interviul , iar titlul este atat de sugestiv.
Îmi place această idee cu interviurile. Mă bucur că am mai descoperit un tânăr talent. Felicitări și mult succes, pe mai departe!
Un tânăr talentat și realist. Multe talente s-au irosit din comoditate.