Concursului International „George Enescu” – finala sectiunii vioara

O realizare de care sunt foarte mandra anul acesta este faptul ca am primit acreditare pentru evenimentul Concurs George Enescu ce se desfasoara in perioada 1 – 23 septembrie la Ateneul Roman. Astfel, ieri am putut sa bifez doua premiere cu aceeasi ocazie: am intrat pentru prima data in Ateneul Roman si am participat pentru prima data la un concert de vioara. 🙂

Atmosfera la intrarea in Ateneu este una cu totul deosebita, mult mai impresionanta decat la teatru – lume frumos imbracata si aranjata, figuri zambitoare, oameni relaxati. M-a impresionat sa vad si destul de multi tineri, ba chiar si cativa copii. Ateneul in sine este o cladire superba, plina de semnificatie – am facut si eu cateva poze pe care le-am publicat aseara pe Facebook si pe Instagram.

De cativa ani de zile am obiceiul sa ascult muzica clasica atunci cand trebuie sa ma concentrez asupra unei activitati, iar preferatul meu este Mozart, cu Requiem in D minor. Insa a fost pentru prima data cand am ascultat Paganini (Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 op. 6), Brahms (Concertul pentru vioară și orchestră în re major op. 77) si Ceaikovski (Concertul pentru vioară și orchestră în re major op. 35).

Am ramas impresionata – mi-a placut enorm! Muzica m-a transpus intr-o alta stare, am simtit de parca eram intr-o cu totul alta lume. Nici nu stiu cand au trecut trei ore. 🙂 Nu am stat insa si la jurizare, era destul de tarziu si drumul spre casa lung, asa ca am parasit cu parere de rau concursul George Enescu, sperand sa aflu astazi cine dintre cei trei tineri talentati a fost castigatorul concursului.

Si nu am fost dezamagita, pentru ca am aflat – va las si voua mai jos comunicatul de presa, pentru ca mi se pare normal sa stiti si detaliile pe care eu nu le cunosc legate de organizarea acestui concurs (experienta tinerilor castigatori, juriul, informatii despre istoria concursului etc). 🙂

Daca nu apare nimic neprevazut in programul meu – o sa merg si duminica, la finala sectiuniii de pian a Concursului George Enescu, pe care de-abia o astept.

Președintele juriului Concursului Internațional George Enescu” a premiat la secțiunea vioară locurile doi și trei

Premiul I nu s-a acordat în această ediție.

Vikram Sedona (Italia, 18 ani) este câștigătorul locului al doilea la secțiunea vioară a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2018. Pe locul trei s-a clasat Giuseppe Gibboni (Italia, 17 ani). Cel de-al treila finalist, ucraineanul Orest Smovzh (Ucraina, 27 de ani) a primit un premiu special constând într-o serie de cursuri de măiestrie oferite de Silvia Marcovici și Mihaela Martin. Locul întâi nu s-a acordat la această ediție ca urmare a deciziei președintelui juriului Pierre Amoyal.

Vikram Sedona

Vikram Sedona a mai primit de asemenea, două premii speciale: invitația de a concerta la Lisabona în cadrul festivalului al cărui director muzical este dirijorul Christoph Poppen, cel care a condus orchestra Filarmonicii „George Enescu” în seara finalei și încă o invitație specială, din partea unuia dintre membrii juriului, Eduard Schmieder.

Președintele juriului Pierre Amoyal a prezentat rezultatele jurizarii menționând faptul că pe lângă cei trei tineri muzicieni finaliști, în concurs au mai fost alți 48 de concurenți, de asemenea talentați, care au demonstrat un mare potențial. Președintele juriului a considerat că are responsabilitatea de a păstra acest echilibru față de toți concurenții și, în consecință, a decis ca premiul întâi să nu se acorde la această ediție.

„Ne-am bucurat de o seară excepțională, niște concurenți expresivi, cu o tehnică bună, maturi la o vârstă foarte fragedă. Am văzut talentul native și potențialul. Președintele juriului este suveran și a dorit să marcheze faptul că pe lângă darul excepțional este nevoie de încă și mai multă persistență pentru a valorifica talentul. Muzicienii se formează întreaga viață, iar decizia din această seară marchează pentru toți concurenții acest mesaj”, spune Mihai Constantinescu, Directorul Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”.

Juriul de specialitate al Secțiunii Vioară a fost format din Pierre Amoyal (Președintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ară, Remus Azoiței, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Susținânând concerte în Italia, Austria, Malta, Elveția, Germania, Polonia, Rusia și Franța, Vikram Sedona (Italia) studiază în prezent în cadrul Universităţii de Arte din Graz. Are 18 ani.  Deține Premiul I la Concursul Internaţional de vioară „Andrea Postacchini”, obținut în anul 2017.

Giuseppe Gibboni

Ocupantul locului trei, Giuseppe Gibboni (Italia) s-a născut pe 16 mai 2001 și interpretează la o vioară F.Landolfi încredințată în 1751 Fundației Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept „miracolul italian”:  a participat la programul „Prodigies – Music is life” al RĂI 1, în colaborare cu UNICEF și a înregistrat un disc cu Warner Classics care îi poartă numele. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Vioară „L. Kogan”, Bruxélles, Premiul I la Concursul Internațional „A. Postacchini” și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a Capriciilor de Paganini.

Orest Smovzh

Orest Smovzh (Ucraina), concurentul care nu a mai urcat pe podium, este în prezent student în cadrul Institutului Peabody. A studiat vioara cu mama să, cu prof. Nadiya Varyanko, precum și cu Mariya Futorska, Yaroslava Rivnyak, Dmytro Tkachenko, Qian Zhou. A absolvit Academia Naţională de Muzică Tchaikovsky din Ucraina şi Conservatorul de Muzică Yong Siew Toh din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Węgrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno şi Norman Fischer.  A cântat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni şi Ștefan-Peter Greiner, împrumutate de regretatul Rin Kei Mei şi din colecţîi private. Este născut pe 27 martie 1991 și în anul 2015 a fost desemnat câştigător al Concursului pentru vioară solo „Tadeusz Wroński”.

Între și 23 septembrie270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul vin la București să intre în competiție pentru a câștiga un trofeu în cadrul ediției 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurrent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu. Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: VioloncelVioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.         

La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenaruluiși a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică și extinde perspectivele cultural și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: https://www.festivalenescu.ro.

Pentru alte articole despre evenimentele la care particip in calitate de blogger si nu numai puteti accesa sectiunea dedicata Evenimente CityFemme.

Foto Credit: Andrei Gindac

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *