Învață cum să NU mai lași pe mâine ceea ce poți face azi

Fiecare dintre noi a trecut prin asta. Și toți recunoaștem. Ne amintim de facturile rămase neachitate sau achitate în ultimul moment, de  proiectele lăsate baltă la mijloc de succes, de programarea la stomatolog pe care o tot am amânat-o, de curele de slăbire pe care tot le începem de luni, de toate promisiunile pe care nu le-am respectat, dar în care am crezut cu tărie… și le-au crezut și alții. Iar ca să ne îndreptățim și să ne spălăm de toate păcatele, inventăm mii de pretexte întemeiate din punctul nostru de vedere.

De ce amânăm?

Să fie oare de vină plictiseala, dorința de a atinge perfecțiunea sau sindromul ultimului minut cu care ne-am obișnuit deja și care tare greu se tratează? Poate că ne lipsește motivația sau capacitatea de organizare, poate că ne frământă gândul că nu suntem potriviți pentru sarcina respectivă…sau atitudinea noastră rebelă ne împiedică să  ducem un lucru până la capăt.

De obicei, persoana care amână (procrastinează) știe ce are de fãcut, având toate resursele necesare pentru a-și realiza obiectivele, dar, cu toate acestea, nu este capabilă să  finalizeze ceea ce a plănuit. Ea își va focaliza atenția asupra sarcinilor care nu sunt atât de importante, sau își va irosi timpul concentrându-se asupra unor activități minore, decât să se apuce de treburile urgente.

Din cauza obiectivelor pe care tot le ratăm (fiind practicanți cronici ai amânării), vom ajunge să experimentăm frustrare și furie, demoralizare, stres accentuat sau chiar depresie.

Amânarea este păcatul meu. Nu-mi aduce nimic decât regrete. Știu că ar trebui să mă opresc. De fapt, aşa voi face – dar de mâine. (Gloria Pitzer)

Câteva sfaturi pentru a NU mai amâna și a te apuca în sfârșit de treabă

 

  • Înlătură sursele care îți distrag atenţia.

 

Dacă vrei să-ți focalizezi atenția doar asupra activității în sine, deconectează orice sursă media care te-ar putea distrage. Pune la punct un program care să cuprindă orele de muncă și perioadele de pauză. Doar așa vei putea lua  taurul de coarne, iar task-urile vor fi realizate.

 

  • Stabilește-ți clar obiectivele pe care vrei să le atingi.

 

Învață să-ți trasezi scopuri clare, realiste şi care pot fi uşor de cuantificat. „Să nu mai fiu atât de leneș, dezorganizat” sună vag, incert și mai puțin realizabil. Formularea unui obiectiv precum: „să scriu  măcar 4 rânduri din acest articol până la prânz” este suficient de plauzibilă, cu șanse reale de reușită.

 

  • Prioritizează-ți sarcinile și acționează.

 

Mark Twain ne îndeamnă: „Fă sarcinile dificile la începutul zilei. Mai târziu vor deveni şi mai dificile.”Așadar, oricât de tentante, dar și urgente pot fi sarcinile minore, ele trebuie lăsate pentru mai tîrziu! Fă o listă cu acele lucruri ce nu pot fi amânate. Ordonează-ți task-urile în funcție de prioritatea lor.

 

  • Aplică metoda  celor 5 minute.

 

Cel mai greu e până te apuci să faci ceva. Încearcă să lucrezi la proiectul tău (pe care tot l-ai amânat) doar 5 minute, apoi, vezi dacă îți iei angajamentul pentru alte 5 minute sau te oprești. În acest mod, este posibil să faci mai mult decât te-ai fi așteptat.

 

  • Impune-ți un deadline.

 

Setează  o dată exactă la care proiectul tău trebuie sa fie gata. În caz contrar, riști să amâni la nesfârșit.

 

  • Notează-ți progresele.

 

Monitorizează și scrie undeva toate lucrurile pe care  NU le-ai mai amânat  și de care ești mândru.Vei fi mai motivat în momentele în care vei fi pe punctul de a renunța.

 

  • Creează-ți un ritual de lucru.

 

Pauzele mici și dese sunt cheia marilor succese. La fiecare 50 de minute lucrate, ia o pauză de 10 minute, iar la fiecare 2 ore lucrate – 20 de minute suplimentare de pauză. Astfel, te vei relaxa  și te vei încărca cu o nouă doză de energie.

Renunță să mai inventezi scuze și să lași pe mâine ceea ce poți face poimâine” 🙂 !

Ai tendința de a amâna lucrurile? Ce faci ca să scapi de acest obicei?

Sursa foto: lifeinfo.ro

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *