7 produse care te vor ajuta să lucrezi mai productiv

Suntem exact ceea ce alegem să mâncăm. Produsele pe care le folosim în alimentație au impact nu doar asupra sănătății, dispoziției și siluetei noastre, dar și asupra funcționării optime a creierului.

Creierul este cel mai complex și uimitor instrument pe care-l utilizăm zilnic. Pentru a-l ajuta să funcționeze la capacitatea sa maximă, trebuie să-i furnizăm doza necesară de glucoză, de vitamine și minerale, de grăsimi sănătoase, dar și de antioxidanți. Creierul, la fel ca inima, plămânii sau musculatura, are nevoie de un aport crescut de nutrienţi, care să îi asigure îmbunătăţirea funcţiilor cognitive (capacitatea de învăţare şi de memorare).

Consecințele deficienţelor nutritive sunt destul de serioase, implicând apariția diverselor afecţiuni psihice, a declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă, dar și a altor tulburări de dezvoltare.

Îți recomandăm 7 produse-minune pe care să le incluzi în meniul tău, și care te vor ajuta să lucrezi mai productiv:

1.Cafea

Datorită concentrației  ridicate de antioxidanţi, cafeaua stimulează capacitatea mentală, îmbunătățește atenția și dispoziția, ajutându-ne să facem față lucrului mai ușor.

Sfat: cofeina este un  psihostimulant ce provoacă dependență. Dacă faci abuz, creierul se adaptează și încetează să  mai perceapă dozele rezonabile de cafea ca fiind suficiente. Se recomandă 1-2 cești de cafea  pe zi.

2. Nuci 

Când ești antrenat în realizarea unor sarcini, mai complexe, creierul  consumă energie într-o cantitate mai mare. Nucile sunt bogate în fibre alimentare, vitamine și proteine, astfel încât, să ofere creierului energie, îmbunătățind capacitățile cognitive și memoria. Magneziul din compoziția nucilor protejează organismul de stres și suprasolicitare.

Sfat: respectă măsura! Nucile au o mulțime de calorii și grăsimi, așa că, riști să adaugi câteva  kilograme în plus.

3. Pește gras

Peştele este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea funcţiilor cognitive. Este bine să consumi peşte gras (somon, sardine, hering,  macrou) și datorită acizilor graşi Omega 3 – aliați de nădejde în stimularea memoriei şi percepţiei senzoriale. Insuficiența de Omega 3 contribuie nu doar la diminuarea randamentului de lucru, ci și la instalarea depresiei.

Sfat: Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de pește cel puțin de două ori pe săptămână.

4. Ciocolata neagră

Cei care consumă ciocolată sunt mai fericiți. Pe lângă gustul ei  delicios, ea mai este apreciată și pentru starea generală de bine pe care ne-o induce.

Ciocolata neagră este responsabilă pentru  creşterea circulaţiei sângelui în creier și pentru eliberarea endorfinelor  în organism. Flavonoidele ce se regăsesc în ea stimulează funcția cerebrală și performanța cognitivă. Așadar, putem considera acest produs  un adevărat aliat pentru a lucra mai cu spor.

Sfat: nu mâncați prea multă ciocolată. Ea ridică nivelul de zahăr din sânge și, după o scurtă perioadă de timp, generează  o stare de oboseală și apatie.

5. Semințe de dovleac

Pentru funcționarea creierului aveți nevoie de magneziu, fier și zinc. Aceste microelemente se regăsesc în semințele de dovleac și uleiul lor.

Magneziul este necesar pentru învățare și memorie, zincul – pentru activitatea neuronală, fierul – pentru concentrare și asimilarea informației. Odată cu vârsta, lipsa acestor substanțe nutritive încetinește funcționarea  normală a creierului și poate duce la demență.

Sfat:  la fel ca și nucile, semințele de dovleac sunt foarte bogate în calorii. Ele conțin 556 de calorii /100 de grame. Consumă la micul dejun  25-30 de grame de semințe, prin adăugarea acestora în terciul de cereale sau în salata de dovleac.

6. Afine

Afinele sunt un alt produs util atât pentru  sănătatea creierului, cât și pentru sănătatea întregului organism. Ca și alte pomușoare de pădure, afinele posedă un conținut ridicat de antociani – o substanță vegetală cu efect antiinflamator și antioxidant, care, însoțită  de vitamina C și fier, încetinește îmbătrânirea creierului, prevenind apariția bolilor neurodegenerative.

Sfat: proprietăți  utile posedă atât afinele  proaspete, cât și cele congelate. Se recomandă ca pomușoarele uscate să nu fie consumate, întrucât, sunt prea dulci și nu atât de folositoare.

7. Tumeric

Este un condiment cu efect pozitiv asupra  îmbunătățirii abilităților mentale și a stării de spirit. Curcumina antioxidantă din compoziția sa previne îmbătrânirea celulelor creierului și apariția depresiei prin stimularea secreției serotoninei și a dopaminei.

Sfat: se consumă în cantități moderate. Adăugați-l la cartofi copți, orez, pește și mâncăruri din pui.

Oferă-i creierului tău nutrienţii potriviţi și el îți va mulțumi, oferindu-ți energie de lucru și bună dispoziție!

Tu ce produse folosești ca să te menții în formă la serviciu?

 

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *