Revin in luna august catre voi cu articolul periodic de noutati cu care v-am obisnuit de peste un an de zile (Noutatile lunii iulie) pentru a va prezenta lucrurile interesante pe care le-am aflat in ultima vreme. 🙂
Sper sa va placa selectia din august, mai ales ca am asteptat ceva timp inainte sa centralizez informatiile pe care urmeaza sa vi le trimit. Astfel, astazi aflam despre celebrul Festival de Teatru si Jazz din Serbia, despre Divan Film Festival, despre campania Rexona care o are drept protagonista pe Simona Halep si multe altele! Lectura placuta!
EVENIMENTE
Pe 6 august, în Serbia, Actorii TNB au cântat, au recitat și au dansat în Festivalul de Teatru și Jazz de la Nisville
Magic Național, excepționalul concert-spectacol al Teatrului Național din București, care a încheiat nu demult stagiunea pe scena mare a teatrului, își continuă cariera internațională începută vara trecută, odată cu participarea la Ohrid Summer Festival, în Macedonia, unde a stârnit ropote de aplauze, aprecieri elogioase și o nouă invitație, de data aceasta la Festivalul de Teatru și Jazz de la Nisville (Niš), cel de-al treilea oraș ca mărime al Serbiei.
Luni 6 august 2018, în Amfiteatrul amplasat pe malul râului Nišava, acordurile magice ale spectacolului susținut de unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai TNB alături de Emy Drăgoi, supranumit în Franța regele jazz-ului la acordeon, au răsunat în peisajul încărcat de poezie și de istorie din Niš.
Apreciat de The Guardian și BBC ca fiind unul dintre primele 10 festivaluri din Europa, Festivalul de Jazz de la Nisville are o structură complexă, în care regăsim o importantă secțiune de teatru, o alta de film, dar și carte, poezie și benzi desenate.
În acest an, secțiunea teatru reunește 16 spectacole de pe 4 continente, provenind din New Orleans, Shanghai, Marsilia, Cairo, Belgrad și Teatrul Național din București.
Pe scena Amfiteatrului din Niš, publicul din localitate i-a putut urmări pe actorii Ion Caramitru, interpret și regizor al spectacolului, Medeea Marinescu, Marius Manole, Tania Popa, Istvan Teglas, Anca Sigartău, Lari Giorgescu, Aylin Cadîr, Eduard Adam, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea, Petre Ancuța, cărora li s-a alăturat pentru această reprezentație de turneu soprana japoneză Ato Kawara. Sufletul muzical al manifestării va fi, așa cum ne-a obișnuit la TNB, Emy Drăgoi și acordeonul lui fermecat, secondat, pe linie muzicală, de formațiile 3D Pro`ect și Jazz Hot Club Romania, și de percuționistul Lucian Maxim.
Premiere românești și proiecții-surpriză la Divan Film Festival
Ajuns anul acesta la cea de-a 9-a ediție, Divan Film Festival anunță o selecție plină de surprize și premiere de neratat de-a lungul celor nouă zile de festival, în perioada 24 august – 1 septembrie, în Craiova și Port Cultural Cetate. Printre acestea se numără proiecția în avanpremieră națională a celui mai nou film regizat de Florin Șerban, “Dragoste 1: Câine” și proiecția specială a filmului “Moromeții”.
Dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, Divan Film Festival (DFF) se desfășoară anul acesta sub tema “Balcanii visează”/ “Balkan Dreams”. Timp de nouă zile, spectatorii aflați în Craiova și Port Cultural Cetate se pot delecta cu filme, teatru, concerte și demonstrații culinare.
După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Sarajevo, “Dragoste 1: Câine”, prima parte a Trilogiei Dragostei semnată de regizorul Florin Șerban (“Eu când vreau să fluier, fluier”, “Box”), va fi proiectat în premieră națională la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate. Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță, “Dragoste 1: Câine” ne spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existență este dată peste cap de o femeie pe care o găsește în pădure.
Un alt moment special din programul Divan Film Festival îl reprezintă proiecția filmului “Moromeții”, considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme românești. În 2017, la 30 de ani de la lansarea celebrei ecranizări după romanul lui Marin Preda, Stere Gulea a început filmările la “Moromeții 2”, în satul Talpa din județul Teleorman. Lansarea filmului va avea loc în luna noiembrie a acestui an, iar spectatorii Divan Film Festival vor avea ocazia să vadă un fragment consistent din acesta după proiecția “Moromeții”. Evenimentul va avea loc în Gradina de Vară din Parcul Romanescu, Craiova, în prezența unei părți a echipei.
Vești bune și pentru cei mici: “Străjerii” (regia Liviu Mărghidan), primul film românesc cu și pentru copii făcut după Revoluție, se va regăsi în programul Divan Film Festival. O producție inedită, care le amintește copiilor că joaca nu înseamnă doar tablete și telefoane, iar copilăria se trăiește cel mai bine în natură. Aflați în vacanță, în tabăra “Străjerii”, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață să se orienteze doar cu busola, escaladează munți, spun povești de groază în jurul focului de tabără și se îndrăgostesc.
Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei și Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.
Comunicat Caietele Masca # 6 – Cum stăm cu publicul de teatru?
”La începutul secolului trecut, scriind despre Germania, și ocupându-se de arta dramatică, doamna de Staël, atrăgea atenția că spre a obține un succes de răsunet pe scenă, este necesar să fi studiat publicul căruia ne adresăm, precum și motivele de toate felurile pe care se întemeiază opinia sa. Recomandarea doamnei de Staël se adresa autorilor dramatici, dar ea este tot atât de valabilă și pentru cei care administrează teatrele”, scria sociologul Octavian Neamțu în 1969 în revista Teatrul, într-un articol care pleda pentru o relație constantă și responsabilă a celor care produc teatru cu publicul lor potențial.
Astăzi, 50 de ani mai târziu, oare cum arată în realitate acest raport între producătorii de teatru și public, și de ce anume este el condiționat? Mai este publicul românesc îndrăgostit de teatru, așa cum era înainte de 1990?
Numărul 6 al revistei Caietele Masca, publicație periodică editată de Teatrul Masca, are în centrul ei chiar Publicul de teatru, pe care îl cercetează din perspective diferite: aceea a directorilor de teatre, a creatorilor, dar și a specialiștilor în studierea publicului. Plecând de la faptul că barometrele de consum cultural înregistrează în ultimii ani un declin continuu al numărului de spectatori de teatru, într-un peisaj tot mai aglomerat de oferte de divertisment, Caietele Masca # 6 își propune să abordeze un subiect mai degrabă tabu în lumea teatrală de la noi: cine e publicul de teatru azi și ce anume își dorește el cu adevărat?
PREMII SI RECUNOASTERI
Biz este prima opțiune a românilor la categoria reviste de business
Conform Consumer Choice Award, revista Biz este brandul preferat al românilor în categoria “Reviste de business”, potrivit unui studiu realizat de către compania portugheză de cercetare de piață Netsonda.
Consumer Choice Award este un sistem care măsoară nivelul de satisfacție și acceptabilitate a mărcilor de către consumatori. Studiul este rezultatul unei analize complexe a preferințelor consumatorului, desfășurat în intervalul 18 decembrie 2017 – 24 ianuarie 2018. Studiul realizat de Grupul Netsonda are la bază 2.353 de interviuri și este reprezentativ la nivel regional, pentru ambele sexe și pentru vârsta populației României între 18 ani și 65 de ani.
“Ne onorează toate premiile și recunoașterea pe care Biz le-a primit de-a lungul anilor. Cu atât mai mult, ne bucură această distincție pentru că ea vine în urma unui studiu independent și este o confirmare a faptului că brandul Biz și proiectele pe care le construim în jurul revistei sunt apreciate de publicul activ, interesat de inovație, business și tedințe”, spune Marta Ușurelu, Managing Partner Biz Agency.
Între brandurile premiate local de către Consumer Choice în acest an se mai numără Danone, Tuborg, Gerovital, Orange, Groupama Asigurări, Lipton, HBO, Grand Cinema & More sau Kaufland.
Factorii care au determinat alegerea brandurilor din România în sondajul Consumer Choice sunt: calitatea pe piață, diferențierea față de alte mărci din categorie, inovarea față de alte mărci din categorie, credibilitatea pe piață, satisfacția globală față de alte mărci din categorie, prescripția, intenția de a cumpăra sau recomandarea în categorie
CAMPANII / DIVERSE
#5000depasipezi. O campanie pro-mișcare de la Rexona, semnată de Propaganda
Rexona și Propaganda Creative Marketing, cu susţinerea puternică a Simonei Halep, dau startul campaniei “5000 de pași pe zi”, campanie pro-mișcare prin care îi îndeamnă pe români spre un stil de viață activ, cu beneficii pentru corp, minte și spirit. După numeroase campanii în care Simona apare pe terenul de tenis, numărul 1 mondial lasă racheta deoparte pentru a încerca și alte sporturi, precum box, baschet, rugby și fotbal, demonstrându-le românilor că nu e nevoie să fii sportiv de performanță pentru a face mișcare.
“Este foarte ușor, zi de zi, să funcționăm pe pilot automat fără să ne dăm seama. Mergem la job cu mașina sau metroul, ne petrecem ziua la birou, iar sportul în aer liber nu se regăsește de cele mai multe ori printre activitățile noastre. Știm că mai multă mișcare în rutina zilnică poate părea un obiectiv greu de atins și, tocmai de aceea, ne propunem să le arătăm românilor că este de ajuns să încerce și să înceapă cu pași mici, 5000 la număr, pentru a prinde curaj și a adopta un stil de viață activ, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și a calității vieții.”, spune James Simmons, CEO Unilever .
Ideea strategică din spatele campaniei este cea pe care Simona o sumarizează în spotul TV, realizat cu ajutorul regizorului Radu Muntean: “De fapt, important e să încerci. Măcar 5000 de pași pe zi”.
“Am analizat literatura de specialitate, am stat de vorbă cu oamenii și ne-am dat seama că mersul pe jos sau dansul sunt cam singurele opțiuni de mișcare care nu presupun alocarea unor extra resurse. Dintre ele, mersul pe jos este cel mai ușor de inclus în rutina zilnică și are niște beneficii incredibile pentru corp, minte și sănătate. De aici decizia de a ne focusa pe mersul pe jos și campania #5000depasipezi susținută de Simona Halep”, explică Lorand Balint, artizanul strategiei din partea Propaganda.
ÎNAPOI LA ȘCOALĂ. COLECȚIA RESERVED PENTRU COPII ESTE GATA PENTRU PRIMA ZI DE ȘCOALĂ!
Ghiozdanul pregătit de școală, mirosul de manuale noi, penarul aranjat și sentimentul constant de emoție – așa arăta în trecut prima parte a lunii septembrie, așa arată și acum. Revenirea la școală este ca o aventură! Reserved îmbracă copiii cu cele mai frumoase ținute pentru acest moment.
Fete – Uniforma elegantă, alb cu albastru închis, este acum disponibilă în varianta modernă, mai lejeră. Cămașa albă, închisă cu nasturi până la baza gâtului, este decorată cu volane fermecătoare cusute de-a lungul nasturilor ca un jabou jucăuș, asimetric. Fustele clasice cu pliuri sunt, la rândul lor, însoțite de bretele. Colecția Reserved pentru fete prezintă multiple asocieri cu copilăria părinților: rochia-salopetă cu bretele din velur, roz, și pantalonii tip salopetă cu dungi, tradiționalul ghiozdan – modernizat, bineînțeles, cu o inscripție ce imită mișcarea cretei pe tablă, și un buzunar amuzant, îmblănit. În colecție sunt disponibile și jachete confortabile (cu ornamente elegante, contrastante) sau tricouri cu inscripții (deosebite, aproape filozofice: „dacă somnul este important, atunci de ce școala începe atât de devreme?”).
Băieți – În acest sezon, rebelii au decis să fie mai responsabili. Desigur, din colecția Reserved ei aleg totuși bluze și tricouri cu imprimeu graffiti, dar temperează ținuta cu cămășile călcate, albe, cu cravată, și pantalonii eleganți din velur. Ceea ce contează este confortul, astfel încât jachetele din denim cu gulere din imitație de blană sunt supradimensionate, blugii sunt accentuați cu petice aplicate suplimentar pe genunchi, iar încălțămintea este puternic inspirată din stilul trekking, de drumeție. Ghetele cu bandă Velcro sunt alegerea perfectă, chiar și în timpul distracției extreme de pe terenul de joacă din pauza de școală. Accesoriile Reserved pentru băieți includ rucsacuri sport, borsete colorate și fesuri tricotate de inspirație grunge, cu aplicații ce fac referire la anii `80.
Colecția de toamnă Reserved din acest an, creată în special având în minte tinerii elevi, este disponibilă în dimensiunile 134 -170cm. Fabricată din materiale plăcute pentru corp, prevăzute cu manșete, buzunare sau glugi, formând astfel o croială ușor de purtat, colecția reprezintă alegerea ideală pentru sezonul viitor.
Cu barba nu te-ncurci! Alege cine e “Da sau Pa” si califica-te pentru premii
Este timpul sa devii vedeta verii si sa afisezi cea mai buna versiune a ta. Intra cu pasi siguri pe teren si fii gata sa-ti dobori adversarii cu un look perfect. Aparatele de tuns Rowenta sunt aliatii tai, iar boost-ul de incredere iti este cel mai puternic atu. Time to be the best!
Intra pe https://www.rowenta.ro/men, sectiunea “Da sau Pa”, vezi stilurile care ti se par in trend in acest moment si pana pe 18 septembrie poti castiga unul dintre cele 10 seturi de ingrijire Percy Nobleman. Trebuie doar sa votezi minimum 5 stiluri in aceeasi zi, din cele propuse si sa te inscrii in concurs. Stilul Velea, stilul Mariciu, stilul Pasca sau stilul Ristei? Tu decizi! Iar daca te numeri printre norocosi, rasfatul va fi complet. 😊
Campania nationala continua! Achizitioneaza orice aparat de tuns barba Rowenta pana pe 31 august 2018, inscrie bonul pe site si poti castiga zilnic un kit de grooming in valoare de 150 de lei si saptamanal un voucher de 500 de lei pe care sa-l folosesti la Carturesti sau Decathlon, la alegerea ta.
Analiză Storia.ro: România, pe punctul de a depăși pragul de nouă milioane de case și apartamente
Peste 500.000 de case și apartamente au fost construite în România în ultimul deceniu, iar stocul total de locuințe ar putea depăși anul acesta pragul de nouă milioane de unități, potrivit unei analize realizate de Storia.ro pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică. Aproape jumătate dintre casele și apartamentele construite din 2008 până anul trecut au două sau trei camere.
Construcțiile rezidențiale au început să prindă elan în ultimii ani, odată ce economia românească a revenit pe creștere, culminând anul trecut cu un avans al Produsului Intern Brut de 6,9%. De altfel, 2017 a fost al treilea cel mai bun an de după Revoluție din perspectiva construcției de noi case și apartamente, cu 53.347 de locuințe date în folosință, arată informațiile publicate de Institutul Național de Statistică. Vârful a fost atins în 2008 și 2009, când pe piață erau finalizate 67.255, respectiv 62.520 de locuințe.
Mediul rural vs. mediul urban
Cele mai multe locuințe – aproape 257.000 – au fost dezvoltate în ultimul deceniu (2008-2017) în mediul rural, în timp ce în zonele urbane au fost dezvoltate 252.500 de noi case și apartamente.
Județele cu cele mai multe noi locuințe
Totodată, aproape 17% din locuințele noi livrate în ultimii zece ani, adică 85.618 de unități, au fost construite în București și în Ilfov, în topul zonelor cu activitate rezidențială intensă în ultimul deceniu urmând județele Cluj (43.093 de locuințe), Constanța (31.651 locuințe) și Suceava (28.039 locuințe). La polul opus, județele unde s-a construit cel mai puțin sunt Caraș-Severin (1.979), Teleorman (2.183) și Tulcea (2.253).
Locuințe vândute prin intermediul Storia.ro în 2017
În linie cu tendințele, cele mai multe locuințe vândute în 2017 prin intermediul Storia.ro au avut două camere, acestea reprezentând 44% din total. Pe a doua poziție s-au aflat cele trei camere (31%), urmate de locuințele cu o cameră și de cele cu patru, care au acumulat câte zece procente, ambele plasându-se pe al treilea loc. Locuințele de cinci sau mai multe camere au reprezentat 5% din totalul locuințelor vândute prin intermediul Storia.ro în 2017.
„Dacă avem în vedere majoritatea studiilor europene din ultimii ani, care ne arată că în România există un număr mare de locuințe suprapopulate și un procent ridicat de locuințe cu o vechime mai mare de 40 de ani, ne putem aștepta ca tendința de construire de locuințe noi să se mențină în creștere și în următorii ani.
Inițiativele legislative, accesul la finanțări și migrația populației sunt factorii care vor influența în continuare această tendință. Vom asista la o dezvoltare accelerată a zonelor limitrofe marilor orașe prin construirea de cartiere rezidențiale, în timp ce, în orașe, preferințele vor rămâne cel mai probabil în zona apartamentelor de 2 și 3 camere”, declară Dan Puică, Real Estate Business Manager, OLX Group România.
Biserica de lemn de la Breb (1642), adusă la viaţă de o companie românească, de Prinţul Charles şi de zeci de voluntari
Compania românească Deposib Expert, în calitate de distribuitor oficial al produselor pentru tratarea lemnului Bochemit, a susţinut, împreuna cu Prinţul Charles de Wales, restaurarea acoperisului Bisericii de lemn de la Breb (judeţul Maramureş), lăcaş de cult construit în 1642, cu cel mai vechi turn de biserică din România, cu cea mai veche pictură pe pânză din ţară şi totodată aflat pe lista monumentelor ale Patrimoniului Naţional.
Este de notorietate publică afinitatea Prinţul Charles pentru zona Maramureşului, însă dintre toate peisajele incredibile pe care le oferă acele plaiuri, Alteţa Sa Regala s-a îndrăgostit pe loc de localitatea Breb, achiziţionându-şi aici două case din lemn. După ce a aflat povestea biserii de lemn de la Breb, întristat fiind de starea critică în care se află lăcaşul de cult, Prinţul Charles a a început să se implice pentru a aduce din nou la viaţă acest monument de o valoare incomensurabilă din Patrimoniul României.
Acțiunea de restaurare pentru Biserica de lemn de la Breb a fost posibilă la inițiativa “Ambulanța pentru monumente”, care face parte din acţiunile Asociației Monumentum, organizaţie care intervine pentru a salva clădiri istorice aflate în stare gravă de degradare. Materialele au fost sponsorizate de catre Deposib și Coroana Britanică. Acţiunea s-a finalizat cu succes în data de 23 aprilie 2018, asfel că locuitorii satului Breb au putut participa cu bucurie la prima slujbă religioasă.
Produsele Bochemit ajută la prelungirea vieţii lemnului cu până la 50 de ani, oferind soluţii imbatabile antimucegai, de ignifugare a lemnului, pentru anticarii și ciuperci, pentru curățare a lemnului înnegrit și mucegăit. În acest caz particular, a fost folosit ca şi tratament soluţia Bochemit Forte Profi cu rol de a proteja lemnul acoperişului împotriva tuturor factorilor de mediu, şi anume: raze ultraviolete, ploi, zapezi şi îngheţ-dezgheţ.
Textele & fotografiile folosite apartin comunicatelor de presa primite
One Reply to “Noutatile lunii august”