Noutatile lunii februarie

Asa cum v-am obisnuit deja de mai bine de jumatate de an (Noutatile lunii ianuarie (partea a doua) / Noutatile lunii ianuarie / Noutatile lunii decembrie (partea a treia) ), periodic incercam sa va prezentam o selectie a noutatilor pe care le descoperim in urma comunicatelor de presa primite. Nouatile de astazi se refera in principal la teatru, film si proiecte sociale. 🙂

Longevivul și uimitorul thriller «Cursa de șoareci», în premieră la TNB!

Teatrul Naţional din Bucureşti anunţă premiera spectacolului Cursa de șoareci de Agatha Christie, în zilele de joi, 15 și vineri, 16 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Studio.

Cea mai longevivă piesă a tuturor timpurilor și genurilor, Cursa de șoareci de Agatha Christie vă așteaptă, cu o distribuție dublă, alcătuită din îndrăgiţi actori ai TNB, să urmăriţi o poveste plină de suspans, ce îmbină umorul negru, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Un irezistibil thriller clasic, ce se desfăşoară într-un decor elegant și atrăgător, realizat de binecunoscuta scenografă Liliana Cenean, şi în ambianţa sonoră imaginată de compozitorul Vlaicu Golcea, perfectă pentru a completa atmosfera şi a susţine tensiunea. Erwin Şimşensohn semnează regia acestei piese.

O … Cursă de șoareci în care nimic nu este ceea ce pare şi toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas… greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil policier, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.

Viața și moartea lui Richard al II-lea, de William Shakespeare, în regia lui Radu Iacoban, premieră în 7 februarie, la Teatrul Mic 

„Nu există bine sau rău, există doar efecte ale deciziilor conducătorilor și influențe directe asupra cetățenilor” (Radu Iacoban) 

Radu Iacoban semnează regia și versiunea scenică a spectacolului Viața și moartea lui Richard al II-leade William Shakespeare, care va avea premiera miercurea aceasta, 7 februarie, de la 18:30, în Sala Atelier a Teatrului Mic. „Un Richard încălțat în Adidas Originals, mai viu decât orice alt Shakespeare montat în manieră modernă”, spectacolul îi are în distribuție pe Ionuț Vișan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Vlad Logigan, Alexandru Voicu/Lucian Iftime, Gabriela Iacob, Cezar Grumăzescu și Andrei Seușan, interpretând mai multe roluri. Viața și moartea lui Richard al II-lea este 14-a piesă regizată de Radu Iacoban și prima premieră a Teatrului Mic de anul acesta.

Considerată una dintre cele mai bune lucrări ale lui Shakespeare, Richard al II-lea a fost privită ca o subminare a ordinii interne a Coroanei britanice. La apariția piesei, în 1597, Regina Elisabeta I a spus indignată: Eu sunt Richard al II-lea.

Premiera națională, din anul 1966, a avut loc tot pe scena Teatrului Mic, în regia lui Radu Penciulescu, directorul instituției la acea vreme, cu Victor Rebengiuc în rolul monarhului detronat și cu Ion Marinescu în rolul lui Henry Bolingbroke.

Belmondo și Gabin, în februarie, la TV5MONDE

TV5MONDE dedică luna februarie legendelor cinematografiei franceze Jean-Paul Belmodo și Jean Gabin, printr-o privire asupra filmelor în care au jucat, dar și asupra vieții dinafara platoului de filmare. Programul special include două documentare de excepție, cu subtitrare în limba română. Intrați pe europe.tv5monde.com/ro pentru mai multe detalii și noutăți despre programele lunii februarie.

Paul Belmondo povestește despre Jean-Paul Belmodo; părintele se încredințează fiului. Ocazie de a revedea cariera actorului francez și de a-l întâlni pe Alain Delon sau chiar pe Ursula Andress. Din Copacabana pe străzile Romei, trecând prin Normandia și peste acoperișurile pariziene, familia Belmondo revizitează locurile mitice în care a filmat Bébel.

Peste 80 de filme în competiție pentru Gala Premiilor Gopo 2018

23 de lungmetraje, 12 documentare și 49 de scurtmetraje lansate în cinematografe sau festivaluri în 2017 au intrat oficial în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2018. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, va avea loc pe 19 martie 2018, în București.

Printre filmele eligibile la categoria lungmetraj de ficțiune se regăsesc “Ana, mon amour” (r. Călin Peter Netzer), câștigătorul Ursului de Argint pentru cea mai bună contribuție artistică la Berlinale, “Fixeur” (r. Adrian Sitaru), propunerea României la Premiile Oscar, Aniversarea” (r. Dan Chișu), “Breaking News” (r. Iulia Rugină), producții românești aflate în fruntea clasamentului în ceea ce privește succesul la box-office precum “Octav” (r. Sergiu Ioan Celebidachi), “Ghinionistul” (r. Iura Luncașu) și “6,9 pe scara Richter” (r. Nae Caranfil), sau debuturile în lungmetraj “Marița (r. Cristi Iftime), Un pas în urma serafimilor” (r. Daniel Sandu) și „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” (r. Emanuel Pârvu).

Lista completă a lungmetrajelor eligibile poate fi consultată pe site-ul Premiilor Gopo: http://premiilegopo.ro./filme/2018

Duminică 18 februarie 2018, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL

Acad. Mircea Dumitru prezintă conferinţa cu tema Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze.

Auzim din ce în ce mai apăsat, în ultima vreme, că epoca în care tocmai intrăm este una a post-adevărului, a „faptelor alternative”, a demitizării adevărului obiectiv și a denunțării sale drept superstiție și vestigiu mitologic al unei culturi opresive și alienante. O epocă a caracterului iluzoriu al dovezilor factuale și al rolului experților, în contrast cu dreptul suveran al fiecăruia și fiecăreia dintre noi de a exprima opiniile sau “adevărurile sale subiective” etc. Ideea a primit și o consacrare îngrijorătoare, căci, „după multe discuții, dezbateri și cercetări, cuvântul post-truth a fost declarat Cuvântul Anului 2016 de către Oxford Dictionaries – un adjectiv definit drept ‘relating to or denoting circumstances in which objective facts are less influential in shaping public opinion than appeals to emotion and personal belief’. (Oxford Dictionary).

Născut în București, în 1960, profesorul Mircea Dumitru predă Logică simbolică și Logică filosofică la Universitatea din București. Este Rectorul Universității din București din anul 2011. A fost Ministru al Educației și Cecretării Științifice din iulie 2016 până în ianuarie 2017.

Lansarea Lin Start-up, proiect antreprenorial

Asociația C4C – Communication for Community (www.c4c.ro), împreună cu Asociația Centrul de Resurse pentru Organizațiile Studențești (www.cros.ro, www.universitateaalternativa.ro), anunță demararea proiectului Lin Start-up (SMIS 106058), proiect contractat în cadrul Apelului România Start-Up Plus, ce urmează să se deruleze în perioada ianuarie 2018 – iulie 2020.
Prin acest proiect 312 persoane cu domiciliu sau rezidența în Regiunea Sud Est vor fi spijinite ca în perioada mai – august 2018 să își asume un proiect antreprenorial, prin cursuri și consultanță gratuite în vederea formulării unui bun plan de afaceri. Cele mai bune 37 de planuri de afaceri vor fi selectate de un juriu independent pentru a fi finanțate cu până la 40.000 EUR.
În cadrul proiectului vor avea loc mai multe evenimente de prezentare pentru cei direct interesați, după următorul calendar:
  • Miercuri, 7 martie – București*
  • Vineri, 9 martie – Adjud, Focșani, Tecuci
  • Sâmbătă, 10 martie – Buzău, Râmnicu Sărat
  • Joi, 15 martie – Galați
  • Vineri, 16 martie – Brăila și Tulcea
  • Joi, 22 martie – Mangalia și Constanța
  • Vineri, 23 martie – Babadag și Cernavodă
Cele 312 persoane vizate de proiect, din care minim 40% femei, pot fi:
  • angajați, inclusiv persoane care desfășoară o activitate independentă – 150;
  • șomeri sau persoane inactive – 162.

Toţi pentru o cauză socială – Magazinul Social SOMARO

Media Image Factory, agenţie specializată în comunicarea proiectelor sociale şi culturale, a comunicat pro-bono în decursul anului trecut, pentru SOMARO, primul magazin social din România care colectează produse de la diferite companii şi le comercializează la preţuri simbolice, cu reduceri semnificative, către clienţii cu venituri mici.

Pornind de la o evaluare a nevoilor pe care Asociaţia SOMARO – Magazinul Social le avea la începutul anului 2017, agenţia a identificat partenerii care s-ar putea implica în creşterea vizibilităţii proiectului, dar şi în dezvoltarea acestuia, de la publicaţii media care să abordeze conceptul de magazin social şi să explice cum funcţionează, până la colaboratori care să refacă indentitatea vizuală a magazinului social – fotografii, logo, prezentări, materiale promoţionale. Totul s-a bazat pe implicare voluntară şi suportarea costurilor de către partener, aceştia făcând astfel donaţii în servicii.

SOMARO este o organizaie nonprofit și neafiliată politic înfiiţată în anul 2010 cu scopul de a promova în România conceptul de magazin social. Ideea era de a realiza un supermarket care să ofere clienilor cu venituri foarte scăzute mărfuri ce nu mai pot fi comercializate în magazin.

Textele & fotografiile folosite apartin comunicatelor de presa primite

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *