Eurotrip Partea 3: Nürnberg

A treia destinatie din excursia noastra de peste 4.000 de kilometri de-a lungul Europei (pe care am facut-o in septembrie anul trecut) a fost orasul Nürnberg. Nürnberg cu ai sai 500.000 de locuitori reprezinta al doilea oras ca marime din Bavaria, iar istoria sa se imparte in doua – inainte si dupa al Doilea Razboi Mondial.

Aici am facut doar o excursie de o zi, nu am avut cazare. Am pornit dis de dimineata cu vizita vechiului oras Nürnberg si a Castelului Imperial, atractia principala a orasului. Acest castel cuprinde o colectie de cladiri, aflate la mica distanta de zidurile orasului, candva locuinta imparatilor Imperiului Roman. De fapt, castelul impreuna cu zidurile orasului reprezinta cea mai importanta fortificatie medievala din Europa.

Zidurile terminate in 1452 au avut la origini o lungime de 5 km si 5 porti, iar in zilele noastre se pastreaza inca 4 km din totalul lor, de-a lungul carora turistii pot merge si face poze.

In apropiere se afla si casa in care a locuit marele pictor Albreht Durer din 1509 pana in 1528, la moartea sa. Am vazut-o doar de afara, nu am intrat si inauntru, iar cladirea medievala este tipica pentru casele negutatorilor prosperi care umpleau orasul cu ceva timp in urma.

Desi in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial peste 90% din oras a fost bombardat (fiind astfel cel de-al doilea cel mai distrus oras din Germania, dupa Dresden), majoritatea cladirilor au fost reconstruite ulterior, pastrand arhitectura originala.  In 2001, Nürnberg a devenit primul oras din lume care a primit premiul UNESCO pentru educatie legata de drepturile omului.

Centrul de Documentare, amplasat in zona fostului teren de parada nazista, este un loc de vizitat daca sunteti pasionati de istorie si povestile despre razboi. Terenul de parada este un loc impresionant care se intindea pe 10 km patrati, cu sali de congres si aeroport pentru Zeppelinuri, care trebuia sa devina cel mai mare stadion de fotbal din lume.

Atmosfera pe terenul de parada e una apasatoare, turistii pe care i-am vazut acolo se plimbau de-a lungul scarilor in liniste, se opreau sa faca poze, dar nu e senzatia aceea de zumzet, de bucurie pe care o gasesti la un obiectiv turistic bine cunoscut. Nu stiu daca doar pe noi ne-a impresionat atat, dar am simtit efectiv fiori, ne uitam la dimensiunea terenului, ne inchipuiam cati oameni veneau sa-l aclame pe Hitler, ne gandeam la suferinta oamenilor din lagare, la impactul negativ pe care a putut un singur om sa-l aiba asupra lumii.  Sincer, de-abia am asteptat sa plecam de acolo, nu e un loc in care sa vrei sa faci un selfie, nu e un loc in care sa-ti vina sa zambesti.

La Procesele Nürnberg conducatorii nazisti si organizatiile germane au fost judecate aici in 1945 si 1946, in primele procese internationale ale criminalilor de razboi.

Revenind la ceva mai vesel, tot aici am vizitat si Biserica Sf. Laurentiu (St.Lorenz), una dintre cele mai mari biserici din oras (alaturi de Biserica Sfantului Sebald). Constructia a inceput in 1250 si s-a incheiat abia in anul 1477, cand cele doua turnuri inalte de 80 de metri au fost finalizate (impreuna cu altarul). Este unul dintre cele mai importante edificii de cult ale Bisericii Evanghelice din Bavaria.

Orasul Nürnberg ne-a impresionat in mod placut, ni s-a parut un oras mic, cochet si linistit, unde te poti plimba si unde gasesti ceva interesant la tot pasul. Recunosc ca inainte sa planuim calatoria nu stiam mare lucru despre el, doar cate ceva despre procesele care au avut loc aici si despre importanta orasului in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Insa istoria orasului merge mult mai departe de atat si va recomand sa-l luati in consideratie ca destinatie de vacanta atunci cand va planuiti urmatorul concediu.

Partea intai: Bratislava, Capitala Podurilor / Partea a doua: Praga, “Orasul de Aur” sau “Orasul celor 100 de tunuri”

Veti regasi toate experientele noastre de calatorie in sectiunea Cu rucsacul in spate.

Voi ati vizitat Nürnberg? Cum vi s-a parut?

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *