Una dintre rezolutiile de care nu am reusit sa ma tin pana la final de 2017 a fost sa va povestesc mai multe despre excursia noastra de peste 4.000 de kilometri de-a lungul Europei, pe care am facut-o in septembrie anul trecut. Am reusit sa va povestesc doar despre Bratislava, Capitala Podurilor. Urmeaza acum partea a doua – Praga, “Orasul de Aur” sau “Orasul celor 100 de tunuri”.
Imi pare rau ca la patru luni de la excursie nu mai am clar in minte ce am facut si ce am vizitat si nici senzatia aceea de nou si de euforie pe care o ai dupa ce ai vizitat un loc nou, insa rezervarile de pe booking.com, harta pe care am bifat locurile pe care le-am vazut, lista de obiective pe care am facut-o de acasa, dar mai ales pozele ma ajuta sa recompun traseul de vacanta. 🙂
Am petrecut in Praga trei zile (doua nopti), timp in care am fost cazati la Hotel Nabucco, un hotel de 4 stele aflat intr-o zona linistita a orasului, la 2 km de Piata Wenceslas si la 3 km de Castelul Praga. Ne-a impresionat tare mult acest hotel – am avut micul dejun inclus, cu destul de multe variante de alegere (desi nimic nu se compara cu micul dejun pe care l-am avut in 2014, in citybreak-ul din Roma, la hotel Paul, daca mai tin eu minte bine), hotelul arata foarte bine, este situat intr-adevar intr-o zona linistita, dar cu acces rapid la tramvai, dar cel mai important lucru a fost calitatea serviciilor.
Fetele de la receptie ne-au fost de mare ajutor – pe langa faptul ca ne-au dat harti, ne-au explicat unde ne aflam si cum putem ajunge cel mai repede la tramvai / autobuz (servicii pe care le-am regasit cam la toate hotelurile la care am fost), ne-au oferit cu imprumut si bani in moneda locala pentru a ne plati prima plimbare cu autobuzul si ne-au explicat cam pe unde putem gasi case de schimb valutar la un curs avantajos. In plus, la final am completat un chestionar pentru a ne exprima parerea fata de serviciile oferite si am primit si o scrisoare de multumire pentru ca am ales acest hotel in calatoria noastra. Au fost niste detalii care ne-au impresionat in mod placut.
Asa ca am pornit in a explora orasul Praga. Desi a fost destul de inorat si de frig, s-a dovedit a fi una din zilele calduroase ale concediului. 🙂 Din pacate acesta a fost singurul minus de care ne-am lovit la tot pasul – frigul si ploaia, mai ales in Germania, dar o sa va mai povestesc despre asta la momentul respectiv. 🙂
Am trecut evident peste Podul Carol, probabil cel mai cunoscut obiectiv al orasului. De-o parte si de alta a acestuia isi au locul 30 de statui ale sfintilor crestini (replici ale celor originale, care se regasesc acum prin diverse muzee), iar podul uneste orasul vechi si cartierul Mala Strana de peste 600 de ani.
La pranz ne-am oprit la Bistro’Os, un mic local cu putine preparate in meniu (de genul meniul zilei), dar aglomerat tot timpul. Mancarea a fost delicioasa si la un pret decent fata de preturile pe care le-am vazut la alte localuri.
Am bifat si Piata Orasului Vechi, unde am luat la pas stradutele si am admirat cladirile de tot felul, inclusiv turnul Vechii Primarii sau Biserica Tyn, unul dintre simbolurile gotice ale orasului. Biserica are o culoare inchisa si este impunatoare si este construita pe locul a trei alte foste cladiri religioase, care nu au rezistat trecerii timpului.
Castelul Praga este un alt punct important de atractie, poate cel mai important, ocupand un loc impunator pe culmea unui deal. De la departare, pare mai degraba o cetate cu turnuri si este intr-adevar superb. Contine mai multe corpuri de cladire, fiecare apartinand unei alte perioade, este inconjurat de metereze si gradini, iar Catedrala gotica Sf. Vitus troneaza si da maretie acestui ansamblu.
Am vazut insa Ceasul Astronomic Orloj, in jurul caruia se adunasera foarte multi oameni si cu greu reuseai sa-i faci o poza fara ca alte persoane sa-ti apara in fundal. Oricum, la norocul nostru, l-am gasit fix intr-o perioada in care era in renovare, fix cum am patit cand am vizitat Fontana di Trevi in 2014.
Am vazut si Turnul Prafului de Pusca, care aduce o pata de negru in peisajul cladirilor pragheze, facandu-l usor de reperat, precum si Piata Wenceslas, cu multe restaurante si magazine. Piata este locul sacru al protestatarilor si luptatorilor pentru libertate, un motiv de mandrie nationala.
Am descoperit chiar si Ambasada Romaniei in Praga in timpul plimbarilor noastre.
Tot in Praga am mancat si un desert inedit – o combinatie intre kurtos si inghetata, de fapt un kurtos umplut cu inghetata. 🙂 Pretul a fost cam piperat, insa a meritat sa ne satisfacem o pofta si a fost intr-adevar delicios.
E un oras frumos, ne-a placut mult si am ramas impresionati de poduri, de cladiri, de statui si de atmosfera orasului. Sunt convinsa ca sunt si multe alte locuri de vazut in Praga si sper sa revenim in acest oras frumos peste cativa ani, cu siguranta vom descoperi alte lucruri care sa ne atraga.
Voi ati vizitat Praga? Cum vi s-a parut?
Veti regasi toate experientele noastre de calatorie in sectiunea Cu rucsacul in spate.
Sursa foto: arhiva personala
Nu am fost în Praga până acum, dar articolul tău, modul în care ai povestit fiecare loc chiar dacă ai menționat că nu îți mai amintești clar, mă face să vreau să vizitez acest oraș cazare pare atât de frumos! Vreau să menționez că și eu am avut ocazia să gust kurtos cu înghețată, în România ce-i drept la târgul de Paște din Timișoara anul trecut și că este foarte, dar foarte bun!
*”să vizitez acest oraș care pare atât de frumos.”
Scuză-mi micuța greșeală căci scriu de pe telefon iar unele cuvinte se corectează, iar în cazul de față se schimbă automat!
Multumesc, Camelia! Ma bucur ca ti-a placut! Este intr-adevar un oras frumos, care merita vizitat. Tocmai am povestit si despre Nürnberg, sper sa-ti placa! 🙂