In ultima vreme am citit mai multe romane despre care nu am apucat inca sa scriu – unul dintre ele este “Suspect. Dosarul meu de la Securitate” de Jan Willem Bos, in care autorul olandez ne povesteste experienta sa din Romania comunista, perioada in care a venit in tara noastra intai ca student, iar mai apoi ca profesor, impreuna cu sotia sa.
Jan Willem Bos a devenit pasionat de Romania si de limba romana printr-o alegere inamplatoare in facultate, cand si-a ales drept limba de studiu o limba mai putin solicitata. Astfel, a venit in tara noastra intai in vacanta, apoi ca student, iar in cele din urma ca profesor. Desi a legat multe prietenii in tara, cea cu Doru ramane ce mai durabila si mai sincera. Atat de sincera incat Doru indrazneste sa ii marturiseasca faptul ca Securitatea l-a racolat pentru a scrie o serie de note informative despre Jan si activitatea lui in Romania.
Cei doi decid impreuna ca nu este o rugaminte pe care Doru ar putea-o refuza, asa ca notele pe care prietenul sau le da de-a lungul timpului sunt informatii lipsite de orice continut primejdios, pe care cei doi le stabilesc in prealabil.
Ani mai tarziu, dupa schimbarea regimului comunist si dupa desecretizarea dosarelor din perioada comunista, Jan Willem Bos decide sa se reintoarca in tara si sa ceara acces la dosarul lui, curios fiind sa afle cum a fost perceput de autoritati in acea perioada.
Descopera mirat ca are nu unul, ci doua dosare destul de voluminoase, pe care le rescrie in aceasta carte, cu poze reprezentative, precum si multe descrieri amanuntite ale contextului, aratand nu o data faptul ca Securitatea suferea de paranoia, era incriminat si atunci cand nu facea nimic suspect, tocmai pentru ca banuiau ca a fost instruit atat de bine incat sa se comporte normal.
Mi-a placut sa regasesc in aceste pagini o descriere a regimului comunist de la inceput pana la final – am gasit intamplari, nume, situatii pe care nu le stiam. Fiind nascuta la finalul perioadei comuniste, nu am apucat sa experimentez niciuna dintre situatiile descrise in carte – nici teama ca ceea ce spun poate fi ascultat si interpretat, nici lipsurile materiale acute, nici frigul, nici cozile. Insa ele se regasesc abundent in paginile cartii, chiar daca fiind un strain, Jan a beneficiat adeseori de o situatie mai buna decat cea a romanilor.
Jan Willem Bos este un olandez nascut in 1954 care in perioada studentiei a venit sa studieze in Romania, in 1973. A tradus in olandeza peste 25 de carti si a scris alte 10 carti despre Romania, printre care “Suspect. Dosarul meu de la Securitate”.
“Pentru partid este clar de mult ca Securitatea este un instrument al partidului si al statului, chemat sa infaptuiasca dispozitiile si ordinele partidului si guvernului in lupta impotriva dusmanilor oamenilor muncii, ai constructorilor socialismului. Acesta a fost rolul Securitatii de la crearea sa, acesta este acum si va fi si in viitor.” – Nicolae Ceausescu
Recomand “Suspect. Dosarul meu de la Securitate” oricui vrea sa afle mai multe despre regimul comunist vazut prin ochii unui strain, pentru sinteza istorica a perioadei, precum si pentru posibilitatea de a-si face o idee despre felul in care Securitatea isi desfasura activitatea, despre modul in care lua note, in care fila oameni, in care dadea senzatia ca se afla tot timpul peste tot.
Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.