Dupa cum ati vazut, suntem pasionate de zona culinar si publicam frecvent retete pe care le incercam. Insa primim si destul de multe retete sau sfaturi utile in urma comunicatelor de presa, asa ca ne-am gandit sa va prezentam o parte din ceea ce am primit in ultima vreme, pentru inspiratie. 🙂
Chiftelute din naut cu bere de ghimbir ![](https://www.cityfemme.com/wp-content/uploads/2017/12/chiftelute-cu-naut-300x205.png)
Cand ne gandim la bere ne vine in minte gustul acela racoritor, spumos si acidulat, pe care ne place sa-l savuram alaturi de prieteni. Iar cand ne gandim la ghimbir il asociem automat cu numeroasele beneficii aduse sanatatii si gustul inconfundabil – un amestec intre dulce si acrisor, intre picant si aromat…
Insa ce-ar fi sa ni le inchipuim impreuna, „2 in 1”? Imagineaza-ti efectul complet: relaxare + sanatate!
La acest lucru s-a gandit si compania 100% romaneasca SanoVita, prezenta pe piaţa de 22 ani, atunci cand a lansat berea de ghimbir Bundaberg! Chinezii au descoperit planta acum 2000 ani, insa aceasta bautura revigoranta FARA ALCOOL a fost inventata abia acum 2 secole in Anglia, fiind produsa prin fermentarea naturala a radacinii de ghimbir cu adaos de drojdie.
Chiftelute din naut cu bere de ghimbir, o reteta plina de savoare!
E postul Craciunului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa mananci preparate fara gust. Asa ca daca ai pofta de o masa copioasa, insa nu stii nicio reteta delicioasa care sa nu contina carne, noi iti venim in ajutor cu un preparat care te va da pe spate: chiftelute din naut cu bere de ghimbir si garnitura de orez salbatic, alaturi de salata verde cu zeama de lamaie. Ti-am facut pofta?
Atunci sa trecem la treaba: ai nevoie de doua conserve de 400g cu naut fiert, 2 linguri de tarate, pătrunjel tocat, 2 morcovi, 2 cepe mici mărunțite, usturoi zdrobit, 4 linguri de făină de năut, 1 linguriță de boia dulce, jumătate de linguriță de chimion măcinat, 5 linguri de bere cu ghimbir Bundaberg, sare, piper, puțin ulei pentru prăjit.
Adauga nautul in robotul de bucatarie si mixeaza-l pana devine pasta, iar apoi adauga cele cinci linguri cu bere de ghimbir. Pune pasta rezultata intr-un bol incapator si adauga toate celelalte ingrediente (mai putin uleiul de care o sa ai nevoie atunci cand le prajesti). Modeleaza chiftelute micute si prajeste-le cate doua-trei minute pe fiecare parte.
Asa cum am spus si la inceput, chiftelutele din naut cu bere de ghimbir “merg” de minune alaturi de un orez salbatic (simplu, doar fiert si cu putina sare) si o salata verde cu zeama de lamaie! O nebunie culinara, sanatoasa si cu putine calorii, ideala in zilele de post.
Ciorba crema de pui cu smantana si legume ![](https://www.cityfemme.com/wp-content/uploads/2017/11/ciorba-pui-ardelenasca-01-300x200.jpg)
Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka, ti-a pregatit o reteta imbunatatita, pe care trebuie sa o incerci si de care cu siguranta o sa te indragostesti.
Ce ingrediente trebuie sa pregatesti?
Ai nevoie de: aproximativ 1 kg piept de pui sau, la alegere, pulpe de pui dezosate si fara piele. Daca faci ciorba cu piept de pui, aceasta va avea un continut caloric mai mic. Asadar, tu decizi. Pe langa carnea de pui, mai ai nevoie de: 2 cepe generoase, 3-4 morcovi nici prea mici, nici prea mari si 1 telina de marime medie. Condimentul de baza in aceasta ciorba crema este Vegeta Gust de Gaina. Trebuie sa nu-ti lipseasca din bucatarie pentru ca doar asa vei da frau liber adevaratului gust autentic de gaina in ciorba ta. Si, sa nu uitam de cele 500 g smantana, grasa si cremoasa.
Taie ceapa cubulete, carnea de pui la fel iar morcovii si telina, da-i prin razatoare si pastreaza-i la indemana. Ceapa se caleste superficial, se adauga apoi carnea de pui pentru a o rumeni. Condimenteaza din belsug carnea de pui cu Vegeta Gust de Gaina si lasa sa se rumeneasca pentru aproximativ 5-10 minute. Adauga treptat o parte din legumele razuite si lasa-le sa se caleasca alaturi de pui si ceapa. Dupa ce intreaga compozitie este usor calita, adauga apa, cam intr-o cantitate similara cu cata ciorba vrei sa iasa. Ciorba trebuie sa fiarba pana cand carnea de pui este complet gatita.
Intr-un castron separat vei pregati un ‚rantas’ ardelenesc: amesteca o lingurita de faina cu apa, pana omogenizezi compozitia si devine mai mult lichida decat solida. Adaugi smantana deasupra si iarasi amesteci, pana la omogenizare. Apoi torni tot acest amestec in ‚zeama’ si lasi la foc mic aproximativ 10 minute. La final, poti adauga tarhon si patrunjel tocat, dupa gust. Dar musai.
Voila, cum zice ardeleanul, ciorba crema este gata de savurat! Pofta buna!
La ce trebuie sa fie atente persoanele care aleg un inlocuitor vegetal pentru lactate in perioada postului ![](https://www.cityfemme.com/wp-content/uploads/2017/11/lapte-cocos-CHI-300x209.png)
In perioada posturilor, romanii nu renunta intru totul la produsele lactate, optand pentru alternativele vegetale ale acestora. Astfel, conform Unicorn Naturals, importatorul local al brandurilor de bauturi vegetale organice CHI si Rude Health, in perioada posturilor, vanzarile pe segmentul de inlocuitori vegetali pentru lactate creste cu pana la 150%, insa interesul romanilor fata de aceste bauturi este destul de crescut si in celelalte luni din an.
Potrivit lui Dragos Erceanu, reprezentant al companiei Unicorn Naturals, bauturile vegetale din cocos, orez si caju, se regasesc in topul preferintelor romanilor atunci cand vine vorba de inlocuitori vegetali pentru laptele de vaca.
Mai mult, conform reprezentantului companiei, lasand la o parte perioadele de post care, intr-adevar, aduc o crestere destul de semnificativa pe acest segment, lactatele vegetale sunt si alegerea numarul unu al persoanelor care dintr-un motiv sau altul au renuntat la lactate, fie ca este vorba de o conditie medicala precum alergia la proteina din laptele de vaca/ intoleranta la lactoza sau, din contra, o alegere personala, ca in cazul dietelor vegetariene si vegane.
“Desi este cunoscut faptul ca peste 70% din populatia adulta a lumii sufera de intoleranta la lactoza, iar 1 din 10 copii dezvolta alergie la laptele de vaca (CMA – Cow’s Milk Allergy), o foarte mica parte dintre acestia iau masurile necesare pentru a-si tine sub control afectiunea sau o depisteaza la timp, in Romania rata de diagnosticare fiind si mai mica decat in strainatate”, sustine importatorul brandurilor CHI si Rude Health.
La ce trebuie sa fie atente persoanele care aleg un inlocuitor vegetal pentru lactate?
Cand vine vorba de alegerea unui inlocuitor sanatos si hranitor pentru lactate, lucrurile nu stau totusi atat de simplu precum ar putea parea la prima vedere. Desi, de cele mai multe ori, gustul celor mai multe dintre alternativele vegetale pentru lapte este foarte bun, o mare parte dintre clienti alegand aceste variante din considerente ce tin 100% de gust, de diversitate sau de arome, nu toate optiunile care se gasesc la raft sunt si sanatoase.
Berea care te face bine si nu ingrasa
Cand ne gandim la bere ne vine in minte gustul acela racoritor, spumos si acidulat, pe care ne place sa-l savuram alaturi de prieteni. Iar cand ne gandim la ghimbir il asociem automat cu numeroasele beneficii aduse sanatatii si gustul inconfundabil – un amestec intre dulce si acrisor, intre picant si aromat…
Insa ce-ar fi sa ni le inchipuim impreuna, „2 in 1”? Imagineaza-ti efectul complet: relaxare + sanatate!
La acest lucru s-a gandit si compania 100% romaneasca SanoVita, prezenta pe piaţa de 22 ani, atunci cand a lansat berea de ghimbir Bundaberg! Chinezii au descoperit planta acum 2000 ani, insa aceasta bautura revigoranta FARA ALCOOL a fost inventata abia acum 2 secole in Anglia, fiind produsa prin fermentarea naturala a radacinii de ghimbir cu adaos de drojdie.
De ce sa optezi pentru berea de ghimbir? Atuurile sale sunt date tocmai de ingredientul de baza!
- Este recunoscut in primul rand pentru proprietatile lui curative – ghimbirul contine 21 antioxidanti (care ajuta la prevenirea oxidarii lipidelor la nivelul arterelor), precum si vitamine (A, C, E, complexul de vitamine B) si minerale (magneziu, fosfor, sodiu, fier, zinc, calciu, beta-caroten).
- Ca aliment functional, ghimbirul este greu de depasit in domeniul culinar, fiind, probabil, cel mai utilizat condiment. Este folosit in absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale, pana la deserturi si bauturi.
- Pe plan medical eficienţa sa antiinflamatoare este recunoscuta. In plus, te ajuta in combaterea retentiei de apa la nivelul tesuturilor, tratarea racelilor, indigestiei sau durerilor de stomac, reumatismului, tumorilor, raului de mare, de inalţime sau de masina, este antiasmatic, scade tensiunea si faciliteaza circulatia sangvina reducand riscul formarii de cheaguri de sange. Cercetarile stiinţifice au aratat ca ghimbirul te poate ajuta sa devii mai desteapta/destept si te poate proteja impotriva afectiunilor neurologice.
- Nu in ultimul rand, aceasta radacina se foloseste si in industria parfumurilor si cosmeticelor, asigurand tonifiere si vitalitate.
Ce alimente sunt (o)mega-esentiale organismului tau in sezonul rece?
Exista o serie de afectiuni la care organismul uman este expus odata cu venirea frigului. Corpul va lupta sa se adapteze corect fiecarui sezon, insa exista anumite lucruri pe care le putem face pentru a ajuta imunitatea sa ramana puternica pe toata perioada rece. Corpul are o nevoie mai mare de vitaminele A, D, E precum si de acizi omega 3 si omega 6, care sa il ajute sa invinga mai usor virozele.
O reteta demna de MasterChef
Chef Liviu Balint iti propune sa incerci pastele cu macrou. Reteta este relativ flexibila, in functie de preferintele tale. Poti sa folosesti atat Eva file de macrou in sos tomat, cat si Eva file de macrou in ulei vegetal.
Ai nevoie de spaghete integrale, spanac, usturoi, lamaie si oregano proaspat. Daca alegi varianta de paste cu Eva file de macrou in sos tomat, poti adauga cateva rosii cherry si, dupa gust, niste parmezan. Pentru varianta de paste cu Eva file de macrou in ulei vegetal, chef Liviu Balint iti recomanda aditional si salata rucola. Trebuie doar sa fierbi pastele conform instructiunilor de pe ambalaj si ulterior sa le amesteci cu ingredientele mai sus mentionate. Usturoiul se marunteste si se amesteca cu o lingura de ulei de masline pentru a evita calirea acestuia, proces termic care-i fura din vitamine. Sosul astfel obtinut se va turna peste paste pentru a consolida gustul delicios. Ai vazut? Reteta este nemaipomenit de simpla.
Consuma macrou cel putin o data pe saptamana si te asiguram ca organismul tau va functiona mai bine pe toata perioada rece.
Salata cu mix de seminte si paste integrale cu broccoli ![](https://www.cityfemme.com/wp-content/uploads/2017/11/salata-seminte-300x205.jpg)
Oricand poti manca un pranz delicios si extrem de sanatos. Astazi va prezentam 2 retete recomandate de catre Dr Oana Dumitrache, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Ponderas Academic Hospital Bucuresti: salata cu mix de seminte & paste integrale cu broccoli si fulgi de migdale.
O gustare usoara, plina de savoare
Pentru salata cu mix de seminte ai nevoie de patru rosii, doi castraveti, un ardei kapia, o ceapa mica, cateva masline, mix de seminte Sanovita, mai multe linguri de fasole boabe fierte, doua linguri de ulei de masline si zeama de lamaie. Rosiile, castravetii si ardeii se taie cubulete. Se adauga fasolea, maslinele si semintele. Acum trebuie doar sa prepari dressing-ul: amesteci uleiul cu zeama de lamaie si putina sare. Acest amestec se adauga peste restul ingredientelor.
“Recomand toate semintele, in mod special mixurile. Sunt extrem de benefice pentru organism datorita continutului de proteine vegetale, de acizi grasi esentiali: omega 3, omega 6 si omega 9 (acesti acizi grasi ajuta la mentinerea sanatatii creierului, inimii si organelor interne) si pentru diferitele proprietati benefice ale organismului. ”, a declarat Dr Oana Dumitrache.
Un preparat satios si delicios
Tot doamna doctor Oana Dumitrache recomanda si pastele integrale cu broccoli si fulgi de migdale.
Iata de ce ingrediente ai nevoie: 2 ardei rosii capia, usturoi, 1 broccoli, 4 linguri de ulei, paste integrale SanoVita din grau, 25 gr fulgi de migdale, coaja rasa de la o lamaie. Este un preparat care se face foarte usor: pastele se fierb conform instructiunilor de pe pachet. Se pune uleiul la incins, dupa care adaugi usturoiul si ardeiul taiat felii. Se prajesc cam 3-4 minute la foc mic. Buchetelele de broccoli se tin timp de aproximativ 2 minute in apa pastelor, inainte ca acestea sa fie gata, apoi se scurg si se adauga impreuna cu 6 linguri de apa peste sosul de usturoi si ardei. Dupa 2 minute, adaugi pastele, fulgii de migdale si coaja rasa de lamaie.
Pofta buna!
De ce ai alege pestele sprot ca aliat al sanatatii si siluetei tale?![](https://www.cityfemme.com/wp-content/uploads/2017/11/bruschete-sprot-300x188.jpg)
Motivele pentru care ar trebui sa alegi carnea de peste, in detrimentul oricarei alte carni, sunt din ce in ce mai multe. Este bogat in substante hranitoare si acizi grasi (extrem de benefici organismului) si mai are si un numar redus de calorii. Aceasta este de fapt calitatea imbatabila a carnii de peste: caloriile reduse. Poti combina carnea de peste aproape cu orice fel de garnitura, de la legume sote, tocanite de legume, orez, pana la cartofi si tot nu ‚ingrasa’.
Sprotul are un gust delicios, care poate fi preparat intr-o varietare de metode. Cele mai la indemana reţete fac referire la folosirea sprotului din conserva. Este rapid, eficienta nu schimba gustul mancarii si nu consuma timp mai deloc. Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka Romania, iti recomanda bruschettele cu sprot – o reteta care poate fi servita atat ca aperitiv, cat si ca fel principal.
Ai nevoie de o bagheta din seminte si faina integrala, o lamaie, o conserva Eva Sprot in ulei Vegetal sau Eva Sprot in sos tomat si, la alegere, rosii cherry sau o ridiche alba. Daca tii la decorul din farfurie, poti adauga niste rucola proaspata. Taie bagheta in felii nici prea groase, nici prea subtiri, prajeste-le cateva minute apoi freaca-le cu un catel de usturoi. Ulterior decoreaza fiecare felie cu cate o bucata de sprot si, dupa gust, cu rosii sau ridiche si rucola.
Cu bruschettele numa’ bune de savurat, linsul pe degete este garantat.
Atunci cand ai frigiderul gol si esti in pana de idei ![](https://www.cityfemme.com/wp-content/uploads/2017/11/paste-cu-sardine-01-300x188.jpg)
Ni se intampla uneori sa venim acasa infometati, dupa o zi de munca, si sa descoperim ca frigiderul este aproape gol. E clar, (iar) am omis sa mergem la cumparaturi desi ne propusesem asta inca de dimineata. In gasirea unei solutii de “supravietuire” cautam si in camara solutii salvatoare si gasim cateva conserve de Eva Sardine in ulei vegetal (cu sau fara lamaie) sau Eva Sardine in sos tomat. Ce buuun, gata, am gasit solutia! Si mai rapid de atat nici ca se putea!
Si pentru ca ne place sa ne rasfatam putin sau sa ne impresionam partenerul si copiii cu un preparat frumos in farfurie, luam ca exemplu 3 retete mega-usoare si la indemana oricui, sugerate de Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka Romania:
- Pentru partea masculina a familiei, care nu se multumeste cu orice, vom pregati fasole verde cu Eva Sardine in ulei vegetal. Solutia vine tot din camara, pentru ca fasolea verde din conserva poate fi buna prietena cu pestele Eva Sardine in ulei vegetal! Nu trebuie decat sa calim pentru cateva minute fasolea cu putina ceapa, sa condimentam bine, sa adaugam cateva bucati de peste din conserva Eva si gata. Simplu si gustos!
- Pentru copiii, carora le plac foarte mult pastele, o combinatie cu conserva de peste Eva Sardine in sos tomat va fi una delicioasa. Dupa ce fierbem cateva paste all dente si le scurgem de apa, le punem pentru inca 2 minute intr-o tigaie cu putin ulei de masline incins. Asezonam cu putin cimbru si piper si peste minunea rezultata adaugam cateva bucati de peste din conserva Eva – acum e totul numa’ bun de servit!
- Doamnele – care ar vrea sa se poata supune mereu dietei cu ‚apa plata cu lamaie’ – pe langa degustatul din preparatele celorlalti, se pot “auto-premia” cu 2-3 felii de paine rumenite bine in cuptor sau toaster peste care pun pasta de avocado si apoi peste din conserva Eva Sardine in ulei vegetal cu lamaie. Nu ai lamaie in casa? Nu-ti face probleme, conserva aceasta contine suc de lamaie din plin.
Este o bere foarte foarte buna si gustoasa, ideala si pentru copii. Nu lipseste din frigiderul nostru, mai ales pe timp de vara 😀