Recomandare lectura: “Acasa” de Marilynne Robinson

Romanul “Acasa” scris de Marilynne Robinson este carte discutata in cadrul clubului de carte Litera din luna octombrie, club despre care v-am mai povestit si la care merg lunar de un an de zile, timp in care am descoperit o multime de romane minunate.

Acasa” reia povestea fiului risipitor, aducand-o mai aproape de zilele noastre, in familia reverendului Boughton din Galaad, tatal a opt copii. Batran si cu zilele numarate, tatal si-ar dori sa-si revada fiul ratacitor, plecat de acasa de mai bine de 20 de ani si despre care nu mai stie absolut nimic.

Rugile ii sunt ascultate, iar Jack revine acasa, fara a-si motiva in vreun fel absenta, fara explicatii, fara a spune ce l-a adus acasa si ce-si doreste sa faca mai departe. Ceea ce nu mira pe nimeni, pentru ca niciodata nu i s-a cerut socoteala, iar lumea era obisnuita sa se poarte cu manusi cu el, pentru ca nu cumva sa plece.

In casa parinteasca, alaturi de tatal batran si decrepit, Jack o gaseste si pe Glory, cea mai mica dintre surorile lui, care a revenit acasa dupa o deceptie sentimentala. Intre cei doi frati se leaga usor-usor o legatura puternica, cei doi incep sa se cunoasca cu bune si cu rele, incearca sa nu se judece reciproc si sa se ajute pe cat posibil.

Insa fire mult prea emotiva, Glory nu reuseste sa-si tina sentimentele in frau si se trezeste plangand mult mai des decat ar dori, facandu-l pe fratele ei sa se simta stingherit nu o data. Jack, strengarul din tinerete care a furat o manusa de baseball doar pentru ca nu avea ce altceva sa fure, cel care facea tot felul de lucruri necuvenite, care mintea si disparea fara un cuvant din sanul familiei – este acum un barbat de varsta mijlocie, alcoolic si vesnic neincrezator in nimeni si nimic.

Discutiile pe tema religioasa, despre mantuire, despre faptul ca greselile parintilor sunt adesea platite de copii, modul in care societatea se poarta cu reverendul care i-a fost stalp de sustinere timp de zeci de ani, felul in care copiii se poarta cu parintii, regretele si lipsa cuvintelor care sa exprime sentimentele – toate aceste teme si multe altele sunt dezbatute de-a lungul celor peste 400 de pagini de roman, care altfel este preponderent static.

Nu este pe placul tuturor, discutiile din cadrul clubului de lectura au aratat din plin asta, insa mie mi-a placut destul de mult. A fost interesant sa descopar societatea religioasa a Galaadului, precum si modul in care ruptura dintre noua si vechea generatie este perceputa. Am simtit parca nevoia de mai multe explicatii, de mai mult context, insa autoarea a lasat foarte multe lucruri la latitudinea noastra, avem posibilitatea de a ne imagina noi foarte multe lucruri din roman, lucruri care evident ne vor influenta perceptia asupra acestuia.

Scriitura lui Marilynne Robinson este atat de patrunzatoare incat poate sa ne schimbe complet modul de a citi.” – Chicago Sun-Times

Romanul “Acasa” a castigat premiul Orange 2009 si a fost finalist National Book Award 2008. Marilynne Robinson este o romanciera americana nascuta in 1943 in Idaho care a mai publicat si romanele “Housekeeping” (1980), “Galaad” (2004) si “Lila” (2014).

Pentru mai multe recomandari de lectura puteti intra pe sectiunea de Carti CityFemme.

Voi ce alte romane ne mai recomandati?

Sursa foto: pagina de facebook a editurii Litera

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *