Toate componentele unui calculator au importanta lor, insa sunt cateva care au un rol cheie in functionarea calculatorului si pe care oricine e pasionat de tehnologie trebuie sa le stie. Chiar daca nu esti pasionat de tehnologie si ai un calculator desktop, tot e bine sa stii ce ai in calculator, macar sa stii ce componenta se defecteaza atunci cand trebuie sa mergi cu calculatorul la service. Iata care sunt cele mai importante componente PC:
- caracasa
Carcasa este componenta care protejeaza componentele si in acelasi timp asigura o buna circulare a aerului, astfel incat componentele sa fie cat mai reci si sisitemul sa fie cat mai stabil. Carcasa in general se alege si in functie de marimea placii de baza.
- sursa
Sursa de putere alimenteaza toate componentele cu tensiunile de care au nevoie pentru functionarea in conditii optime, de aceea este important sa se foloseasca o sursa de eficienta mare si de calitate.
- placa de baza
Chiar daca placa de baza este ca tehnologie mai mult in partea de jos a performantei, ea este suportul, baza pentru toate celelalte componente. Daca ar fi sa comparam un calculator cu corpul uman, cel mai bine am putea asemana o placa de baza cu coloana vertebrala, mai precis cu sira spinarii. Conteaza marimea placii de baza, dar si tipul socket-ului, placile integrate si capacitatea de memorie suportata.
- procesorul
Procesorul este evident creierul unui calculator, sau cum ar spune unii, inima calculatorului, si se monteaza in socket-ul aferent de pe placa de baza.
- memoria
Aici este vorba de memoria RAM, acea memorie care este absolut necesara procesorului pentru a putea procesa cat mai multe date. Degeaba ai un procesor foarte rapid daca nu ai si cantitatea suficienta de memorie.
- perifericele
Perifericele sunt toate acele compoente PC prin care utilizatorul interactioneaza cu calculatorul: mouse, tastatura, monitoare, modemuri, imprimante, boxe si asa mai departe.
- placa grafica
Placa grafica sau placa video se ocupa de procesarea datelor ce tin de imagine si are memorie proprie doar in cazul in care este externa. Daca este integrata pe placa de baza, ea va folosi o parte din memoria calculatorului.
- hard diskul
Hard diskul este folosit pentru stocarea datelor si poate fi comparat cu rafturile unei biblioteci sau cu sertarele unui sifonier in care stocam cele mai importante lucruri.