In adolescenta mea, an de an m-a prins asteptand cu nerabdare ziua de 9 mai. Cel mai important motiv pentru mine la acea vreme era faptul ca in aceasta zi sarbatoream ziua oraselului meu natal – Valenii de Munte, zi care se lasa cu liber de la scoala, festivitati, premieri, spectacole si tot felul de activitati care dadeau o stralucire aparte orasului.
Ceva mai tarziu am constientizat insa imaginea de ansamblu – 9 mai e o zi importanta nu doar pentru locuitorii unui orasel prahovean, ci pentru Romania si pentru intreaga Europa. Si nu dintr-un singur motiv – ci din trei!
Cel putin unul sau doua dintre ele le stiti si voi cu siguranta, dar mi se pare un moment potrivit sa ni le reamintim si sa vedem ce s-a intamplat de-a lungul istoriei in aceasta zi.
Ziua Independentei Romaniei – In data de 9 mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat independenta de stat a Romaniei, dupa ce Mihail Kogalniceanu a citit Declaratia de Independenta a Romaniei in fata adunarii. Din pacate, in acest proces si-au pierdut viata peste 10.000 de ostasi, insa jertfa lor a constituit punctul de plecare care a deschis calea catre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide viitorul.
Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial – cred ca nu exagerez cand afirm ca pe 9 mai 1945 a avut loc un moment de cotitura in evolutia lumii asa cum o stim astazi. Imi este greu sa-mi inchipui cum ar fi aratat realitatea anului 2017 intr-o lume in care Germania condusa de Hitler ar fi castigat cel de-al Doilea Razboi Mondial. 9 mai 1945 reprezinta momentul in care cel de-al treilea Reich a capitulat si incheierea unuia dintre cele mai sangeroase razboaie din istorie.
Nu in ultimul rand, ziua de 9 mai este sarbatorita drept Ziua Europei, in urma deciziei luate de Consiliul European de la Milano in 1985. Aceasta zi marcheaza istorica declaratie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania.
Declaratia Schuman (o puteti gasi in intregime aici – http://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_ro ) a fost punctul de pornire in construirea Europei, asa cum o cunoastem astazi si prevedea crearea unei Comunitati a carbunelui si otelului, ai carei membri urmau sa-si gestioneze impreuna aceste doua resurse.
Astfel, Comunitatea Europeană a Carbunelui si Otelului (CECO), infiintata de Franta, Germania, Italia, Tarile de Jos, Belgia si Luxembourg, a fost prima instituţie europena si sta la baza Uniunii Europene de astăzi. Iar pe parcurs, pe langa integrarea economică s-a realizat si integrarea politică a statelor membre.
Conform Wikipedia, tot in aceasta zi, dar in anul 1994, Romania a obtinut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.
Am citit recent o carte – “In spatele blocului” scrisa de Mara Wagner, in care se povesteste adolescenta unei fete, in Romania din perioada comunista. Cred ca toata lumea ar trebui sa citeasca din cand in cand memorii, romane, articole care sa ii plaseze in Romania de acum cateva zeci de ani, pentru a constientiza cat de departe am ajuns astazi.
Copilaria de acum este semnificativ diferita fata de ceea ce au trait parintii si bunicii nostri – accesul la tehnologie, la informatie, la gadgeturi, la alimente fara restrictii, posibilitatea de a calatori, de a studia in afara tarii, de a lucra legal in afara Romaniei sunt lucruri care poate pareau incredibile acum cateva zeci de ani.
Eu una ma bucur ca am ocazia sa traiesc in aceasta perioada a istoriei in care schimbarile se produc mult mai repede decat in trecut, in care mentalitatile se schimba, in care oameni care nu se cunosc fata in fata profita de beneficiile aduse de tehnologie pentru a comunica pe teme de interes, in care femeile au un rol mult mai important in lumea politica si economica decat au avut vreodata.
Cred ca aceasta zi este ocazia perfecta de a vedea de unde a pornit Europa in 1950, de a constientiza unde suntem acum in 2017 si de a ne gandi cum vrem sa arate si Europa copiilor si nepotilor nostri in 2050.
Sursa foto: contul de twitter al Comisiei Europene