Let the games begin: franciza mea de succes

De ceva timp ii tot zic sotului meu ca ar trebui sa gandim si sa ne gasim o pasiune comuna care ar putea fi transformata in afacere – insa e un plan pe termen lung, pentru ca momentan ne lipsesc si banii, si curajul de a incerca sa dezvoltam un business personal.

De aceea proba aceasta din cadrul Spring SuperBlog 2017 in care Francize ne provoaca sa ne imaginam ca gestionam o franciza a fost exact impulsul de care aveam nevoie pentru a vedea ce anume presupune o astfel de idee de afaceri, cat de usor sau dificil este sa pornesti la drum, investiile necesare, la ce anume trebuie sa fim atenti in contract, daca vrem sa alegem o franciza sau o masterfranciza si multe alte lucruri pe care le puteti descoperi si voi daca va intereseaza.

Dar sa revin la jocul meu –  sunt personajul principal intr-un joc de actiune, cu miza de a gestiona o franciza de succes. Si pentru ca niciun plan bun nu poate incepe fara partea de research – fix asta am inceput sa fac! Am parcurs din scoarta in scoarta Catalogul francizelor din Romania, am descoperit ca exista un Cod deontologic al francizei si am citit o multime de povesti de succes, am vazut domeniile mari in care as putea activa si in cele din urma am ales – mi-ar placea sa am o afacere in domeniul Food & Beverage – franciza Tucano Coffee.

Sunt cateva motive pentru care am facut aceasta alegere si as vrea sa vi le impartasesc si voua: in primul rand, imi doresc o afacere in care clientii sa se intoarca frecvent – nu sa vina o data, sa ia produsul respectiv si sa nu mai aiba nevoie de el apoi o lunga perioada de timp (gen mobilier, materiale de constructii, bijuterii etc).

Al doilea motiv este ca imi doresc un business care, pe langa faptul ca imi aduce mie un profit si dezvoltare profesionala – sa fie si ceva ce oamenilor sa le placa. Un local in care sa se relaxeze dupa o zi lunga de munca, unde sa iasa cu prietenii in weekend, la ocazii speciale, la petreceri de companie – acesta este afacerea pe care mi-ar placea sa o administrez.

Un alt motiv este faptul ca mie personal imi place Tucano Coffee – l-am descoperit de circa doi ani de zile pe cel din zona Piata Romana, cand o prietena mi-a propus sa ne intalnim acolo. Zona accesibila, personalul prietenos, produsele proaspete si delicioase, un decor iesit din banal – toate acestea mi-au placut de la prima vizita si am revenit cu drag de multe ori.

Cred ca este un lucru bun sa dezvolti un business de franciza in Romania – reusesti astfel sa iti indeplinesti dorinta de a avea business-ul tau, ai posibilitatea de a te promova si de a-ti stabili o strategie de lucru conforma cu ceea ce-ti doresti tu de la viata, in acelasi timp bucurandu-te de sprijin de la partenerii tai in caz ca ai ajuns in impas.

De ce o franciza si nu un start – up?

E simplu – nu am know-how-ul necesar, iar prin aceasta alegere as avea acces la o formula care deja s-a dovedit de succes – ceea ce mi-ar lua o parte importanta din stres de pe umeri. Adica as avea acces la specialisti care sa-mi ofere trainingurile necesare, la materiale de marketing si politica comerciala, la furnizori cu contracte la preturi corecte, ajutor in procesul de deschidere si de lucru, plus suport continuu si chiar ajutor la partea de design al incaperii. Nu-mi ramane decat sa ma apuc de treaba!

Sigur, si un start-up poate fi interesant si e o solutie pentru multi antreprenori, insa mai ales daca banii pentru proiect vin dintr-un imprumut la banca – atunci as prefera o solutie mai sigura, sunt deja destule necunoscute in ecuatie.

In plus, pe termen lung varianta de a dezvolta o masterfranciza poate fi tentanta. Bineinteles ca presupune alte investitii si o privire de ansamblu asupra pietei, mult mai mult decat in cazul unui singur local. Insa nu este ca si cum ai lua-o de la zero – ai invatat deja mersul lucrurilor, ai capatat experienta si iti doresti mai mult, e urmatoarea provocare.

Ca si strategie de dezvoltare e dificil sa vorbesti in cateva cuvinte ce ai putea face – in primul rand, parerea mea este ca nu se face niciodata rabat de la calitate. Trebuie observata piata, studiate dorintele consumatorului, urmarite trendurile. Relatia cu furnizorii trebuie sa fie una corecta si benefica pentru ambele parti, planurile de dezvoltare a localului / reamenajare daca este cazul trebuie trecute in planul pe termen mediu.

In plus, sa nu uitam de promovare – un plan bun bun de promovare, cu componenta de PR si de marketing poate face minuni pe termen lung. Oferte speciale, happy hours, AdWords, Facebook Ads – sunt doar cateva dintre lucruri pe care le-as incerca.

Pe voi va tenteaza ideea unei francize?

Acest articol a fost redactat pentru Spring SuperBlog 2017. 

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *